Aftellen naar CHIO 2022 met Sanne Thijssen

CHIO
NB NED Sanne Thijssen Con Quidam Rb Quinar x Cardino CSIO DSC1636

Vorig jaar won ze tot grote vreugde van velen als debutante de Grote Prijs van het CHIO Rotterdam. Zelf had ze het een heel klein beetje zien aankomen. Klein maar ongelooflijk dapper. Haar leven lijkt vanaf dat moment een sprookjesboek. Ze vliegt de hele wereld over met haar allergrootste kameraad Con Quidam en diverse andere toppers. Echter ze is met beide benen op de grond gebleven, want de ochtend na de winst in Rotterdam stond ze weer stallen te mesten. Ze is het nieuwe gezicht van het springen van het CHIO Rotterdam. Natuurlijk spreken we met Sanne Thijssen!

Sanne: “Het gaat goed met mij, dat is denk ik wel duidelijk. Con Quidam is al een hele poos in abnormale vorm. Hij won de Grote Prijs van Madrid, was met het team tweede in de Longines Nations Cup in Sankt Gallen, het gaat maar door. Met mij en de andere paarden gaat het ook goed, ja ik ben blij.

Internationale doorbraak

De overwinning vorig jaar in Rotterdam is naar mijn gevoel echt een doorbraak geweest. In Nederland wist men wel wie Sanne Thijssen was, maar internationaal heeft die overwinning me wel op de kaart gezet. Zo ben ik in een team van de Global Champions Tour gekomen en rij ik nu voor TeamNL springen, het is het begin geweest van veel meer zeg maar. En dat is mooi, mede omdat die overwinning zo ontzettend goed voelde en dan wat er allemaal uit voort komt ... ik had getekend voor een plaatsing in de top 5 en dan winnen …

Vlak daarna wonnen we met TeamNL de finale van de Longines Nations Cup in Barcelona. Dat was ook heel gaaf, anders weer. Met een Grote Prijs ben je alleen en met een team met elkaar. Ik bedoel, de groep mensen waarmee je de vreugde deelt is nog veel groter, vier ruiters, vier teams daar omheen, de bondscoach, geweldig was dat.

Druk is nu weg

Het klinkt misschien stom, maar de druk is voor mij nu weg. De grote concoursen volgen elkaar op en ik heb laten zien dat ik het kan. Voor Rotterdam heb ik een hele tijd het idee gehad dat ik er nog niet echt bij hoorde en me nog moest bewijzen. Natuurlijk wil ik nog steeds zo goed mogelijk presteren, maar het voelt nu rustiger en dat is fijn. Hoe mijn kansen voor het WK in Herning zijn, kan ik eerlijk gezegd nog moeilijk inschatten, dat hangt van de komende weken af. Ook over de kansen voor het TeamNL springen in Herning vind ik het nog moeilijk om iets te zeggen. We hebben genoeg goede ruiters, maar niet abnormaal veel goede paarden, het loopt nog niet over zeg maar. Aan de andere kant, vier paarden die foutloos lopen is genoeg.

Stadiongevoel

Vorig jaar heb ik voor de eerste keer in Rotterdam mogen rijden. Dat was in verband met Corona een beperkte editie, maar de sfeer en de gezelligheid is me wel bijgebleven. Het terrein is niet absurd groot, maar het voelt wel ruimtelijk en ik vind het heel mooi. Ik vond het hoofdgebouw heel imposant en de VIP vond ik schitterend. Waar ik ook van hou is dat alle kanten rond de ring bebouwd en benut zijn, je hebt echt het stadiongevoel”.

Voor derden rijden

Het leven van Sanne lijkt eigenlijk vanaf haar jeugd al een sprookjesboek. De overwinningen zijn niet te tellen, in iedere leeftijdsklasse was ze succesvol en bij de senioren gaat dat gewoon door. We vragen haar of ze nog dromen heeft. Sanne: “Mijn leven is op dit moment eigenlijk een droom, maar een medaille winnen op een groot kampioenschap staat nog wel op mijn lijstje, liefst goud natuurlijk. Echter ik zou ook nog graag echt mijn eigen spulletje runnen. Op dit moment rij ik eigenlijk alleen nog paarden van mijn vader en ik zou het ook mooi vinden om wat oudere paarden voor derden uit te brengen.

Parachute springen

Over dat sprookjesboek gesproken, dat is voor de buitenwereld natuurlijk zo, maar ik werk daar ook wel heel hard voor. Altijd ben ik bezig en ik voel me nergens te goed voor. De ochtend nadat ik de Grote Prijs won in Rotterdam, stond ik gewoon weer stallen te mesten en als er een draad in een weiland kapot is, repareer ik die ook zelf. Ik wil er voor waken dat ik alleen maar werk en dus probeer ik hoe moeilijk ook wel regelmatig wat leuks te plannen. Zo ga ik graag uit eten met vriendinnen en shoppen vind ik ook leuk. Ook leuk om te vertellen, ik ga uit een vliegtuig springen! Een goede vriendin van mij was jarig en ik vroeg haar wat ze nou echt graag eens zou willen doen. Haar antwoord was dus uit een vliegtuig springen. Het is geboekt en ik ga zelf ook springen!

Rotterdam op zijn kop zetten

Komend weekend staat Stockholm op de agenda, de Global Champions Tour. Daarna is het al Rotterdam en daar zie ik naar uit. Ik heb enorm veel reacties gehad na vorig jaar, eigenlijk nog steeds. Het was mooi om te merken dat mensen het me echt gunnen en ik ga dit jaar weer ongelooflijk mijn best doen. Als ik in het team zit met Con Quidam, zal hij niet de Grote Prijs lopen, die rij ik dan met een minder bekend paard, Grand Blanc (v. Tangelo vd Zuuthoeve). Ik hoop echt dat iedereen in Rotterdam live komt kijken en dat we de hele stad op zijn kop gaan zetten, we hebben wat in te halen na alle Corona beperkingen. Ik wil graag de woorden van mijn dressuur collega Hans Peter Minderhoud herhalen, ik zie er naar uit om weer hutje mutje een ouderwets feestje te vieren in Rotterdam !”

Het is duidelijk, Sanne heeft er zin in, de energie en het enthousiasme spatten er vanaf. Leuk Sanne, ook wij denken inderdaad nog steeds terug aan je geweldige overwinning op het CHIO 2021, dat vergeten we nooit meer. Heel erg leuk dat je dit jaar weer van de partij bent, we zien uit naar je komst. Veel succes en plezier in Stockholm en daar op naar het Kralingse Bos!

photo credits: Nils Boeser / Caroline van der Vecht / Rachelle de Leeuw

  • Deel dit artikel