Aftellen naar CHIO 2022 met Harrie Smolders

CHIO
NB Harrie Smolders Don VHP Z N O P NED D51 4018

Behalve zijn vele goede resultaten lezen we weinig over hem in de media. Waarschijnlijk omdat hem de tijd ontbreekt want hij is met leerlingen over de hele wereld nog drukker dan menig collega. Terwijl hij ook ontzettend graag thuis is bij zijn vrouw en zonen. Ondanks z'n drukke leven maakt hij voor ons altijd tijd en dat waarderen we zeer. Vorig jaar was hij door een blessure helaas niet bij het CHIO Rotterdam, dus dit jaar krijgt hij een extra warm welkom. We spreken dit keer met de Nederlander die nog niet heel lang geleden maanden lang nummer 1 stond op de Longines FEI world ranking: Harrie Smolders!

Om topprestaties te leveren hoeft deze topspringruiter zich niet af te zonderen om zich voor te bereiden, tussen twee rubrieken spreekt hij volledig ontspannen met ons. Ontspannen is dan eigenlijk het verkeerde woord, Harrie zit goed in zijn vel merken we al snel. Natuurlijk kennen we de goedlachse Brabantse ruiter zo, maar nu maakt hij de ene grap na de andere en zijn de bijdehante opmerkingen niet op één hand te tellen. Het begint meteen bij de eerste vraag, we vragen hoe het met Harrie en zijn paarden gaat. Harrie: “We sukkelen gewoon verder. Daarin gaat het eigenlijk best goed. Het ne concours verloopt natuurlijk beter dan het andere, maar ik heb een koppel fijne paarden en ik werk er iedere dag aan om dat in stand te houden en nog verder te verbeteren.

Monaco en Bingo du Parc

Monaco (Cassini II x Contender) is momenteel mijn beste paard, de laatste anderhalf jaar was hij het best presterende paard op de wereldranglijst. Naast Monaco heb ik natuurlijk mijn Olympische paard van Bingo du Parc (Mylord Carthago x Diamant de Semilly). De zwaarste parcoursen van de wereld liggen hem goed. Naast deze twee paarden heb ik nog vier paarden voor het hoogste niveau, eigenlijk zes, maar die laatste twee komen er nog aan, door Corona hebben zij wat achterstand, ze hebben nog niet de kilometers kunnen maken die ze voor het 5* niveau nodig hebben.

Daarom ben ik begin van dit jaar ook met drie paarden naar Wellington gegaan, alles was hier toen nog zo spannend door Corona en ik wilde door. Monaco heeft in Wellington eerst vakantie gehad na een druk winterseizoen en daarna heb ik hem weer rustig opgepakt en wat 3* wedstrijden gereden. In Nederland heb ik Indoor Brabant / The Dutch Masters gereden en aan het einde van het winterseizoen heb ik nog de wereldbekerfinale gestart.

In Nederland gaan jullie mij zeker ook in Rotterdam zien. Met Monaco zit ik in het team voor de landenwedstrijd. Hij sprong onlangs in St. Tropez heel goed. Na Rotterdam zal ik met Bingo du Parc in Aken rijden, ik spreid de grote wedstrijden voor mijn toppaarden zo goed mogelijk. Na deze twee concoursen mag ik hopelijk mijn planning op het WK in Herning richten. Daarna heb ik nog niets in de agenda staan. Het WK is mijn doel dit jaar en of dit lukt of niet bepaalt mijn planning voor de rest van het jaar.

WK Herning

Voor mezelf ben ik tevreden hoe het momenteel loopt, maar dat ben ik ook voor de Nederlandse springsport. De Olympische individuele medaille van Maikel van der Vleuten heeft daar mijns inziens zeker aan bijgedragen, dat was geweldig. We zijn in de breedte sterker geworden en ik zie zeker kansen in Herning. Natuurlijk moeten zowel paarden als ruiters fit blijven, maar er is momenteel veel paardenpotentieel. Doordat we op dit moment meer ruiters hebben op het hoogste niveau, wordt de concurrentie groter en daardoor stijgt het niveau weer, je trekt je aan elkaar op.

Tijd om weer te winnen in Rotterdam

Rotterdam zal daar hopelijk aan bijdragen. Ik heb er hele goede herinneringen. De sfeer, de locatie in het bos, er zijn altijd veel supporters en ik krijg bij jullie altijd een warm welkom. Bovendien vind ik het een grote eer om juist in Rotterdam voor het team te mogen rijden. Aken is natuurlijk het Wimbledon van de paardensport, maar Rotterdam heeft voor mij ook iets heel speciaals. Over het team gesproken, we zullen dit jaar ons uiterste best doen, want het is alweer te lang geleden dat we daar gewonnen hebben”. Nu zijn wij een moment stil. Zeg Harrie, de TeamNL springruiters wonnen vorig jaar toch nog? Harrie heeft de grootste lol: “Precies ja, het is alweer een jaar geleden dus het wordt weer tijd”. Ook wij moeten nu lachen.

Foutloos springen

Zoals bekend hebben de springruiters een nieuwe bondscoach. Jos Lansink staat dit jaar voor de eerste keer aan het roer van de springelite van ons land. We vragen Harrie of hij al veranderingen waarneemt. Ook hier weer die pret die dit gezellige gesprek kenmerkt. Harrie: “Nou, Jos verwacht net als Rob dat we foutloos springen. Verder is de samenwerking nog pril, het is nog afwachten. Ik voorzie echter geen grote veranderingen. Daar wil ik nog graag aan toevoegen dat Rob onze sport veel heeft gebracht. Onder hem hebben we veel en grote successen behaald, waarvoor hij wat mij betreft gedragen moet worden.”

Liefst naar huis

Harrie heeft alle grote concoursen over de hele wereld gereden, we vragen ons af of hij favoriete evenementen heeft. Oftewel, waar gaat hij het allerliefste heen ? Weer die lol en een onverwacht, doch begrijpelijk antwoord. Harrie: “Naar huis ! Ja, zonder dollen, wij springruiters werken acht dagen per week 24 uur per dag om paarden op te bouwen naar het allerhoogste niveau. Het maakt mij dan niet heel erg uit waar ik dat precies doe, er zijn veel geweldige concoursen en winnen is overal mooi.

België - Nederland

Dat laatste geldt overigens niet alleen voor onze sport, maar voor alle sporten. Zo heb ik onlangs nog een weddenschap gewonnen van een Belg die het geluid verzorgt op veel concoursen waar ik kom. We hadden gewed wie er zou winnen bij de voetbalwedstrijd België – Nederland. Ondanks dat het lang geleden was dat Nederland won, had ik voor ons eigen land gekozen. Zoals bekend speelde Oranje geweldig en wonnen ze ruim. Helaas heb ik niet alles kunnen zien, omdat ik ook toen moest rijden, maar mooi was het wel !”.

Weer die ontspannen lach terwijl we op de achtergrond de stem van de Bert de Ruiter (speaker) in Cannes horen. Harrie is op het moment dat wij hem spreken bij de Longines Global Champions Tour in Frankrijk. Harrie moet nog een proef rijden en wij gaan ook verder met onze voorbereiding op het 73e CHIO dus we beëindigen het gesprek. Het CHIO komt steeds dichterbij en we willen hierover nog meer enthousiaste mensen spreken. Dank voor je tijd Harrie, we snappen helemaal dat jouw paarden zo hun best voor je doen, van jou word je blij. Heel graag tot in het Kralingse bos!

  • Deel dit artikel