Aanstormend talent: Daphne van Peperstraten

Laura Schalkwijk
Geisje Trichis CHIO Daphnevan Peperstraten01

Presteren op het hoogste niveau, dat is haar passie. En daarmee is Daphne van Peperstraten goed op weg. De 19-jarige geldt al enige tijd als aanstormend talent in de dressuurwereld. In 2017 en 2018 werd ze Nederlands Kampioen bij de Junioren. Afgelopen week won ze individueel goud en brons en team goud bij de Young Riders tijdens het EK in Hongarije. En twee jaar geleden was ze met drie keer goud ook al de beste Juniorruiter van Europa.

Veelvoudig Europees dressuurkampioen worden, terwijl ze de eerste jaren van haar leven doodsbang was van paarden.Desondanks wilde ze, acht jaar oud, op paardrijles, aangestoken door vriendinnetjes. Bobbie, zo heette de pony op wie ze leerde rijden, op manege Oostmoer.

“Ik ben nog steeds geen held, zeker niet inde buurt van vreemde paarden”, vertelt ze. “Maar ik was al gauw verknocht aan paardrijden.” Twee jaar later kreeg ze een pony voorhaar verjaardag: Make My Day. Haarouders, die ook ooit paardreden, lieten vrij snel stallen bouwen aan huis en een bakwaar Daphne dagelijks kon rijden. “En dan schrijf je je een keer in voor een dressuurwedstrijd.”

Vanaf dat moment ging het snel. Daphne was meteen heel serieus en gedisciplineerd met de paardensport bezig. “Ik doorliep alle klassen en werd onder andere geselecteerd voor het eerste TTCZuid-Holland. Op mijn twaalfde reed ik mijn eerste internationale wedstrijd.”

EEN GOUDEN MATCH

Met haar nieuwe pony’s Don Camillo du Bois en Wonderful Girl begon Daphne ook prijzen te pakken. Gesteund door haarouders en getraind door Marlies en Coby van Baalen, staat ze sinds 2015 geregeld als winnaar op het podium. Eerst met haar pony’s en vanaf haar zestiende jaar met paard Greenpoint’s Cupido, een gouden match. Sinds een jaar traint ze ook met haar nieuwste aanwinst Hotmail, eenruin waarmee ze nu in de klasse ZZ-Licht uitkomt. Ook dit lijkt weer een mooie combinatie te zijn. “We wonnen meteen ons debuut. Ik heb tot nu toe echt geluk gehad, ook met goede pony’s en paarden.”Naast elke dag keihard trainen, studeertDaphne. Vorig jaar deed ze International Business Management en behaalde ze haar propedeuse. Vanaf september begint ze met een studie rechten aan deErasmus Universiteit. “Je kunt daar veelkanten mee op. Het bedrijfsleven lijkt me heel leuk, en zelf ondernemer worden. Er zijn maar weinig mensen die kunnen leven van de paardensport.”

ULTIEME DROOM

Toch heeft Daphne torenhoge ambities op sportief gebied. “Ik hoop met hetNederlands team van waarde te zijn opEuropees niveau en op wereldkampioenschappen. En natuurlijk, uitkomen op deOlympische Spelen, dat is mijn ultieme droom.’’

Plezier staat daarin voorop. “Ik geniet echt van de wedstrijden. Het is een kleine wereld, ik heb veel vriendschappen opgedaan. Voor mij is paardrijden een professionele hobby. Ik wil de top behalen, zolang ik en mijn paarden er plezier aan beleven.”

photo credits: Geisje van der Linden

  • Deel dit artikel