75ste CHIO met voorsprong mooiste herinnering voor Marc Houtzager

CHIO
NB CHIO406 Sterrehofs Dante Houtzager Marc NED CSIO5 LLN N10 2602
Foto: Nils Boeser

Hij komt graag naar Rotterdam, omdat hij er vrijwel altijd goed rijdt. Als hij aan het CHIO denkt, is dat ook aan pannenkoekenhuis De Big, maar dat is er helaas niet meer. Op de dag zelf kon hij het niet bevatten en toen we hem een week later spraken hoorden we hem door de telefoon heen nog steeds glunderen. Als een echte gentleman schrijft hij zijn overwinning toe aan zijn paard en zijn trouwe groom Madeleine Broek. Natuurlijk blikken we terug op de afgelopen jubileumeditie met de winnaar van de Grote Prijs Marc Houtzager.

Marc: “ Op de dag zelf kon ik het niet echt bevatten. Mijn basisparcours ging heel goed, het liep vanzelf. Daarom besloot ik in de barrage alle risico’s te nemen en ervoor te gaan. Van hindernis één naar twee wilde ik eigenlijk acht galopsprongen maken, maar zag er zeven en dan heb je al voordeel. Daarna liep eigenlijk alles ideaal, precies zoals ik wilde. Maar dan heb je natuurlijk nog niet gewonnen. Tot Harrie Smolders was de Amerikaanse Laura Kraut de snelste. Ik zag Harrie zijn laatste lijn op een scherm en besefte dat die heel snel was. Onderweg naar de piste hoorde ik het publiek uit zijn dak gaan en begreep dat hij de nieuwe koploper was. Toen ik de voor mij ideale barrage had kunnen rijden en sneller was dan Harrie, had ik echt nog niet het idee dat ik zou winnen. Ik bedoel de beste paarden en ruiters van de wereld reden in Rotterdam en onder andere Willem Greve en Highway TN moesten nog na mij. Maar, ik was super tevreden. Soms denk je wel eens dit of dat had nog beter gekund, maar dat had ik niet, we konden niet sneller. Toen bleek dat ik de winnaar was, kon ik het niet direct geloven, het besef kwam eigenlijk de volgende dag pas.”

Sterrehof’s Dante

“Met veel dank aan mijn paard Sterrehof’s Dante. Dante is een zestienjarige, bruine merrie van 1.70m hoog en ik rijd haar nu zeven jaar. Ze is in eigendom van mijn sponsor Sterrehof oftewel Ivo en Ellen Campagne. Dante en ik kennen elkaar door en door en hebben al vele successen mogen beleven. Dante is van nature heel snel, zowel over de grond als in de lucht. Ze is niet de jongste meer en ik probeer haar dan ook zo goed mogelijk te managen. Ik heb in overleg met bondscoach Jos Lansink het Nederlands Kampioenschap niet gereden en bouw haar bewust op naar de concoursen die ik wel met haar wil rijden. Ze is zeker geen merrie merrie zoals we dat noemen in de paardenwereld. Ze kan zich sterk maken, maar dat komt omdat ze zoveel bloed heeft en dat heb je ook nodig. Ze heeft een super karakter, is heel voorzichtig en in de barrage geeft ze altijd alles.”

Nils Boeser

Aandeel in de overwinning voor groom Madeleine Broek

“Naast mijn paard heeft mijn trouwe groom Madeleine Broek ook zeker aandeel in deze overwinning. Madeleine werkt komende november al weer negentien jaar bij ons. Ze is een harde werker, zeer liefdevol voor de paarden, we kennen elkaar door en door en hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen.”

“Over jullie concours, ik rijd eigenlijk altijd goed in het Kralingse bos, zowel individueel als met het team en voor mij is het CHIO dan ook een geweldig concours. Het geeft me altijd een bepaald gevoel als ik naar Rotterdam rijd en dat speelt denk ik zeker mee. Er is altijd veel sfeer, het is een vijf sterren concours, in eigen land en ook nog met de landenwedstrijd. Ik heb het al eerder gezegd, het losrijden in het bos vind ik ook extra. Zo mooi, zo rustig, ideaal. Maar ook alles er omheen, ik vind Rotterdam echt een geweldig concours. Dit jaar was er ook extra veel publiek leek, was het alle dagen uitverkocht?”

Nils Boeser

Met voorsprong mooiste herinnering

“Ik heb al veel mooie herinneringen aan het CHIO, maar deze overwinning dit jaar is met voorsprong de allermooiste, daar hoef ik geen moment over na te denken. Met Dante, alles viel gewoon op zijn plek. Ik rijd momenteel niet veel vijf sterren concoursen meer en dan de Grote Prijs winnen in eigen land, mooier kan het op dit moment niet worden. Nogmaals, ik ben nog steeds heel blij en zal dit nooit vergeten. Hopelijk kan en mag ik nog vele jaren van de partij zijn in Rotterdam, ik zal er alles aan doen!”

Dank voor je mooie woorden weer Marc. We spreken je eigenlijk ieder jaar, altijd maak je tijd voor ons. Wij genieten van jou en zijn blij voor je dat je deze mooie overwinning aan je toch al indrukwekkende palmares hebt kunnen toevoegen. Heel graag tot op het CHIO 2025, 2026 enzovoort.

  • Deel dit artikel