70 jaar CHIO Rotterdam

Clip image001

In 2018 is het precies 70 jaar geleden dat Job Dura en directeur Ad Klebe het initiatief namen om een internationaal springconcours te starten op de Rotterdamsche Manège. Het wedstrijdprogramma bestond net als nu uit vier dagen met o.a. een military, L-dressuurproeven en zes springwedstrijden waaronder een jachtparcours om de Grote Prijs van Rotterdam en een Landenwedstrijd. Aan die landenwedstrijd, waaraan in 1948 vier landen deelnamen, Nederland, Groot-Brittannië, België en Turkije, heeft het evenement de CHIO status te danken.

CHIO staat voor Concours Hippique International Officiel. Die status wordt uitsluitend door de FEI toegekend aan internationale hippische evenementen van het allerhoogste niveau met tenminste twee landenwedstrijden. Nederland won de eerste landenwedstrijd met in het equipe J.J.L. baron van Lynden met Romanichel, Jaap Rijks met Master, P.G. Vos met Franklin en J.H.W. Pasman met Zwarte Piet. De winnaar van de Grote Prijs, Kapitein Ziya Azak, kreeg ƒ 150,- en een passe-partout kostte in 1948 ƒ 10,-.

Er is sinds 1948 veel veranderd. Zowel de sport als het evenement zijn gegroeid en hebben een veel mondialer en commerciëler karakter gekregen. Destijds was het CHIO Rotterdam een van toonaangevende internationale evenementen en het was het eerste internationale topsportevenement van Rotterdam. Ook na 70 jaar behoort het CHIO Rotterdam nog bij de belangrijkste paardensportevenementen van de wereld en is het inmiddels samen met de Rotterdam Marathon en het ABN AMRO World Tennis Tournament nog altijd belangrijk voor de stad Rotterdam.

Gedurende al die jaren vindt het CHIO Rotterdam plaats op het terrein van de Rotterdamsche Manège in het mooie Kralingse Bos. Dat is uniek. Ook uniek voor het CHIO Rotterdam is het feit dat sponsor Dura Vermeer betrokken was bij de eerste editie in 1948 en nog altijd, ook zonder onderbreking, verbonden is aan het CHIO Rotterdam. Dat zijn bijzondere historische banden.

Komend jaar wordt de 70ste verjaardag van het CHIO Rotterdam natuurlijk uitgebreid gevierd. Het wordt van 21 t/m 24 juni beslist een zeer feestelijke editie, alhoewel een jaar later (2019) de drie Europese kampioenschappen gaan plaatsvinden en er stilletjes ook al gewerkt wordt aan een plan voor 2023, wanneer het CHIO Rotterdam 75 jaar bestaat en er echt groot uitgepakt wordt.

  • Deel dit artikel