6 dagen Werken als een Paard voor kinderen die het nu keihard nodig hebben

Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam
Whats App Image 2020 08 17 at 21 44 09 1

Deze zomer is heel anders dan voorgaande jaren. We komen uit een lastige periode van lockdown en door de uitbraak van het Corona virus zijn veel activiteiten voor kinderen even stop gezet of aangepast. Maar Werken als een Paard heeft zich extra ingezet om deze zomer tóch de Vakantieschool door te laten gaan voor kinderen die het nu extra hard nodig hebben: kinderen uit het speciaal onderwijs en kinderen die in crisisopvang zitten. Van 17 t/m 21 augustus mochten deze kinderen op de Rotterdamsche Manège genieten van een kosteloze, leuke en leerzame vakantiedag! Dat betekent een week vol plezier en lachende gezichten. Op 26 augustus is er een extra Werken als een Paard Vakantieschool excursie voor een groep kinderen uit de crisisopvang naar Nationaal Park de Hoge Veluwe. Een dag vol ontdekkingen en bomen om in te klimmen.

Het programma is uiteraard aangepast aan de verplichte Coronamaatregelen, maar dit zal voor de kinderen geen afbreuk doen aan het plezier. In het programma worden theorielessen afgewisseld met praktijklessen; van een spannende speurtocht over het terrein tot springen over een mini-hindernis parcours en paardrijden. Niemand zal zich vervelen! Zelfs de paarden en pony’s niet, want alle kinderen mogen een speciale paardentaart maken voor hun lieveling.

Fred Rozendaal, initiatiefnemer van Werken als een Paard benadrukt waarom het voor deze kinderen zo belangrijk is: “In de media is de afgelopen maanden veel geschreven over het feit dat veel kinderen die in crisisopvang zitten en de kinderen uit het speciaal onderwijs die extra hard getroffen zijn door de Coronacrisis. Dat hoorden we ook terug van de scholen en organisaties waar wij mee werken. Daar moeten we dan toch iets aan doen! Het was wel even spannend of onze Vakantieschool door mocht gaan, maar na overleg met de gemeente Rotterdam en met ons team geweldige vrijwilligers hebben we een mooi en veilig programma samengesteld dat voldoet aan alle geldende RIVM richtlijnen. We gaan ons best doen om alle kinderen die aan de Vakantieschool meedoen kleine en grote zorgen even te laten vergeten en ze een onvergetelijk leuke dag te bezorgen.”

Een dag op de Vakantieschool

De dag begint met een theorieprogramma waar kinderen leren wat paarden doen, hoe ze leven en wat ze nodig hebben om gezond en vrolijk te zijn. Daarna leren de kinderen hoe het is om met een beperking te leven en welke sportmogelijkheden er allemaal zijn. Tegen het einde van de ochtend heeft iedereen vast honger en staat er een lunch klaar. Geen tijd om in te dutten, na de gezamenlijke lunch is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en alle theorie van de ochtend in de praktijk te brengen. De kinderen kunnen een paardentaart maken, paardrijden of gewoon even een paard knuffelen en borstelen. Het contact tussen de kinderen en de paarden is heel bijzonder. Waar de kinderen soms wat afhoudend tegen volwassenen zijn, laten ze alle gereserveerdheid los bij de paarden. Ook maakt de grote zachte neus en de warme ademhaling van een paard iedere keer weer veel indruk op de kinderen.

Gezamenlijk initiatief
Werken als een Paard is een initiatief van Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam. Het programma van de vakantieschool wordt gerealiseerd samen met de partners van de Stichting Hippische Alliantie Rotterdam de Rotterdamsche Manège, Rijvereniging De Hazelaar en het CHIO Rotterdam en in nauwe samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Horses&Co, en met de inzet van vele betrokken vrijwilligers.

  • Deel dit artikel