16-05-2011, Oranje kwartet vijfde in La Baule

In de eerste landenwedstrijd van het seizoen in de strijd om de FEI Nations Cup competitie...

LA BAULE (KNHS) - In de eerste landenwedstrijd van het seizoen in de strijd om de FEI Nations Cup competitie is Nederland op een gedeelde vijfde plek geëindigd. De overwinning ging verrassend naar de Ieren, die de Belgen nipt voorbleven, en de Duitsers die als derde eindigden. Met één fout minder - dat had gekund want Sterrehof's Opium sprong ruim over de sloot, maar het scherp oplettende jurylid zag dat het paard in de landing sterk terug veerde in de koot, waardoor er nipt een afdruk van de bal van de kogel een zichtbare afdruk achterliet op het witte markeringslint - was Nederland derde geworden, samen met de Duitsers.

De openingswedstrijd, die onder ideale weersomstandigheden in La Baule werd verreden, was een uiterst grillige. Noteerden in de eerste manche negen combinaties, waaronder twee Nederlandse, een foutloos parcours, in de tweede ronde slaagden daarin slechts vijf, waaronder Eric van der Vleuten. Slechts één combinatie, Judy Ann Melchior met Cold as Ice voor België, wist beide omlopen foutloos af te ronden. In de eerste manche was er opgave van de strijd voor Jos Lansink met Cavalor Valentina. België stond op een totaal van vier strafpunten en na de weigering kon Jos dat tussenresultaat voor België niet meer verbeteren.

Nadat in de tweede ronde de regerend wereldkampioen de Belg Philippe Le Jeune met zijn kampioenspaard Vigo d'Arsouilles tegen zeven strafpunten aan was gelopen door een weigering, na in de eerste manche foutloos te zijn gebleven, kon Lansink zich als laatste starter voor België nog één springfout permitteren om de winst in de wedstrijd binnen te halen. In de dubbelsprong noteerde hij, net als an der Vleuten eerder deed, twee fouten, waardoor de Ieren de winst binnenhaalden en de Belgen als tweede eindigden.

Voor de Fransen eindigde deze thuiswedstrijd, met het debuut van de Nederlander Henk Nooren als chef d'equipe, in een totale deceptie. Kevin Staut, al tien maanden getooid met de groene armband ten teken dat hij aan de leiding gaat in de Rolex Ranking, noteerde in de eerste manche op de insprong van de driesprong twee weigeringen en moest de strijd staken. In de tweede manche liep het ook voor geen meter en gaf hij met Silvana de Hus op, waardoor de Fransen als zevende eindigden, voor de Denen.

"We hebben last gehad van vrijdag de 13de. Toch eindigen we op zeer geringe achterstand van de winnaars en hebben wisselend kansen gehad op een hogere klassering. Maar zo zijn nu eenmaal de wetten van de springsport. Toch houd ik er alle vertrouwen in dat we na Sankt Gallen op minimaal 20 punten staan in het tussenklassement, want wij hebben vandaag ook weer aangetoond dat we over veel kwaliteit in de breedte beschikken, aangevuld met een aantal echte toppers. Met drie foutloze rondes en eentje met vier strafpunten, dan verdien je meer dan de gedeelde vijfde plek", aldus bondscoach Rob Ehrens.

In de eerste manche ging Nederland sterk van start met een subliem foutloos parcours van Vincent Voorn met de schimmel Audi's Alpapillon-Armanie (v. Aldato). "Mijn paard sprong de eerste manche zeer sterk en met heel veel overtuiging. We kwamen nergens in de buurt van het hout en feitelijk heeft hij in die eerste manche gedaan wat hij moest doen: Foutloos blijven. Toch ben ik van die vier balken in de tweede ronde niet ziek. Ik ben echt super tevreden met de souvereine eerste ronde", aldus Voorn.

De tweede Nederlandse combinatie, Eric van der Vleuten noteerde met de bruine merrie VDL Groep Utascha SFN (v. Lux) in de eerste manche twee springfouten, maar realiseerde in de tweede omloop een foutloos parcours. De derde starter voor Nederland was Jur Vrieling met de hengst VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet). "Wat is dit een tophengst!", was de eerste reactie van Vrieling, toen hij na de tweede manche het parcours had verlaten. "In de eerste manche sprong Bubalu fantastisch en was super te rijden. De enige keer dat dit in de eerste manche niet lukte was op de oxer na de sloot. Gek genoeg kwam in de tweede keer wel heel mooi passend bij de hindernis en toen toucheerde hij deze net te zwaar, waardoor ik een springfout opliep. Jammer, maar ik ben super tevreden", aldus de nuchtere Groninger.

Marc Houtzager had de zware opgave om in de tweede ronde foutloos te blijven, want dan zou Nederland deze openingswedstrijd winnend kunnen afsluiten. Nederland stond dan op 8 springfouten uit de eerste en vier uit de tweede op een totaal van 12, terwijl de winnende Ieren de wedstrijd afsloten met 13 strafpunten. Op de sloot veerde het kogelgewricht van de KWPN goedgekeurde hengst Sterrehof's Opium net iets te ver door, waardoor er de afdruk van de bal van de hoef op het witte markeringslint zichtbaar was. Dat was de eerste fout en daarna noteerden Houtzager en Opium nog een springfout op de tricky steilsprong, waar vele combinaties een fout noteerden. Door deze twee springfouten zakte Nederland van de virtuele eerste plek terug naar de met de Amerikanen gedeelde vijfde plek.

Bondscoach Rob Ehrens, die vanuit Nederland van diverse kanten was geïnformeerd dat de fout op de sloot mogelijk discutabel zou zijn, vervoegde zich bij de jury, maar daar lag overtuigend bewijs, waardoor Ehrens afzagvan een protest.

Uitslag Nations Cup La Baule:

1) Ierland - 13

2) België - 15

3) Duitsland - 16

4) Groot-Brittannië - 18

5) USA - 20

5) Nederland - 20

- Vincent Voorn - Audi's Alpappillon-Armanie (v. Aldato) - 0 - (16)

- Eric van der Vleuten - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 8 - 0

- Jur Vrieling - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 - 4

- Marc Houtzager - Sterrehof's Opium (Polydor x Bormio) - (9) - 8

7) Frankrijk - 22

8) Denemarken - 33 en ret. 2e ronde

Okidoki

  • Deel dit artikel