CHIO Zuid-Holland Cup: dressuur als teamsport

CHIO
ADB CHIO 2023 D04 Zuid Holland Cup Prijsuitreiking Westland Renate v JPG

Dressuur is doorgaans een individuele sport. Alleen tijdens officiële landenwedstrijden strijden vier dressuurcombinaties als team voor de eer van hun land. Zo’n teamsport maakt een wedstrijd extra spannend. Daarom ontwikkelde Fleur Körner in samenwerking met de Stichting CHIO Rotterdam ruim twintig jaar geleden de CHIO Zuid-Holland Cup voor teams uit Zuid-Holland. Die formule blijkt een succes want nog altijd strijden Zuid-Hollandse teams vol enthousiasme om de eer en de mooie wisselbeker. De inschrijving voor editie 2024 start op 1 april a.s.

Iedere KNHS vereniging gevestigd in de regio Zuid-Holland kan een equipe afvaardigen van vier dressuurruiters (twee ruiters op M1/M2-niveau en twee ruiters op Z1/Z2/ZZ-Licht niveau) voor de CHIO Zuid-Holland Cup Dressuur. De competitie bestaat uit een selectie ronde tijdens het Pinksterweekend op 19 en 20 mei. Zeven teams gaan door naar de halve finale en daarvan gaan de drie beste teams door naar de finale. De halve finale en finale vinden plaats tijdens het CHIO Rotterdam op vrijdag 21 en zondag 23 juni 2024.

Fleur Körner

Fleur Körner, brein achter de ZHC

We noemden haar naam al, Fleur Körner. In dit jubileumjaar belden we met de initiatiefnemer van deze spannende competitie voor de breedtesport. Fleur: “Ik studeerde commerciële economie aan de HES in Rotterdam. Het CHIO was in die tijd vooral een sponsorbijeenkomst zonder veel echte paardensportliefhebbers. Er was heel weinig betalend publiek, de paardensporter uit Zuid-Holland had het CHIO niet in de agenda staan. Toen ik moest afstuderen schreef ik daarvoor mijn scriptie “Van CHIO naar publieksevenement”. Volle tribunes waren het doel. Ik heb hiervoor allerlei onderzoeken gedaan zoals een enquête bij maneges en diverse interviews, zoals met Jacob Melissen, Gerrit Jan Swinkels en medewerkers van Rotterdam Topsport. Op basis hiervan heb ik een aantal aanbevelingen gedaan.

Vanuit het bestuur waren Richard Jongste en mijn vader, Jan-Willem Körner, destijds de enigen die interesse hadden in de uitkomsten. Echter dat was toen, als ik nu terugkijk, herken ik toch veel van mijn ideeën in de wijzigingen die sindsdien zijn doorgevoerd. Het CHIO moest meer regionale invulling geven aan het evenement en zorgen dat Zuid-Hollandse paardensporters de datum van het CHIO in hun agenda zetten. Direct na afronding van de scriptie hebben mijn vader en ik het reglement voor de Zuid-Holland Cup opgesteld. Zo konden maximaal 40 verenigingen deelnemen aan de voorrondes, mochten de beste tien naar de halve finales op de woensdag van het CHIO en mochten vier equipes de finale rijden in het weekend.

Het werd dus een succes en eerlijk gezegd had ik dat ook wel verwacht. Voor veel amateur ruiters is het een droom om in de ambiance van het CHIO te rijden. Daarnaast zijn er veel rijverenigingen met goede ruiters in onze regio en is de paardensport een sport met weinig teammogelijkheden. Wat denk ik ook meegespeeld heeft in het succes van de Zuid-Holland Cup, is dat ruiters in de voorrondes gewoon voor hun promotiepunten rijden, ze hoeven dus geen dag op te offeren voor hun vereniging.

Wat ik misschien wel het allerleukste vond aan mijn tijd bij de Zuid-Holland Cup, waren de prijsuitreikingen. Die waren in De Jockey Club, stampvol was het dan zowel binnen als op het terras. (redactie: dat is nog steeds zo.)

Zelf heb ik één keer meegereden. Met Ungaro, het paard van een ander Jockey Club lid, Rianne Groffen. Ik startte in de klasse M1 en we mochten door naar de halve finale. Daar strandde ons Jockey Club equipe helaas door pech. We hadden een uitvaller door een kreupel paard.

Tenslotte wil ik graag zeggen dat ik hoop dat de Zuid-Holland Cup nog heel lang blijft bestaan zodat veel ruiters deel mogen nemen aan het CHIO. Zo is het evenement ook voor de goede amateur ruiter bereikbaar en blijft het CHIO de verenigingen uit de regio betrekken bij het concours. Ook vind ik het heel leuk dat dit jaar na een aantal jaren afwezigheid ook de halve finales weer op het CHIO worden verreden.”

Renate van Uytert - van Vliet

Zuid-Holland Cup na een pauze weer terug op programma

De allereerste CHIO Zuid-Holland Cup vond plaats in 2003 en werd gewonnen door het team van de huidige bondscoach Patrick van der Meer, de Hoeve Westland Ruiters. In verband met het EK in 2019 en de daaropvolgende Corona jaren stond de CHIO Zuid-Holland Cup enkele jaren niet op het programma. In de editie van 2022 kwam daar verandering in en de animo was groter dan ooit. De strijd laaide meteen weer ouderwets op. Mede door twee uiterst fanatieke dames: De captain van de Biesbosch ruiters Janine van Twist en initiatiefneemster van het team van PSV Westland Renate van Uytert - van Vliet. Het eerste jaar na de korte break won het team van Janine en vorig jaar was die eer voor het team van Renate met haar man Joop van Uytert als team captain.

Cool format

Renate begon al te stralen toen we over de Zuid-Holland Cup begonnen: “Wij gaan zeker weer mee doen, ik vind die Zuid-Holland Cup nog steeds een uitdaging. Het is gewoon een heel cool format waar ik ieder jaar naar uit kijk. Ik mag bijna overal rijden, maar ik hou van het team gevoel en het is een hele goede ervaring voor jongere paarden.”

Echtgenoot en teamcaptain Joop is bij het gesprek aanwezig en hoort Renate lachend aan. Joop: “Renate wordt inderdaad heel fanatiek wanneer de voorrondes voor de Zuid-Holland Cup in zicht komen. Eerlijk gezegd wist ik voordat ik Renate leerde kennen niet eens van het bestaan van de Zuid-Holland Cup af, maar dat werd snel anders. Toen ik twee jaar geleden voor de eerste keer team captain was van PSV Westland en we met Pinksteren de finale behaalden, werd dat gevierd alsof Kerstmis, Pasen, Sinterklaas en Oud & Nieuw op één dag vielen.”

Renate: “Ik doe al jaren mee aan de Zuid-Holland Cup. In onze familie is het eigenlijk een soort traditie. Vroeger heb ik samen met mijn moeder voor verschillende verenigingen meegedaan. Maar nu met ons eigen team is het natuurlijk nog leuker. Wat ik dit jaar heel positief vind, is dat er weer een halve finale tijdens het CHIO gereden wordt. Zo krijgen veel meer combinaties een kans en moet je twee keer goed presteren als team om de finale te bereiken. Wij gaan dan ook weer inschrijven met een zo sterk mogelijk team en ons zo goed mogelijk voorbereiden. Wat ik ook positief vind en wat het ook weer spannender maakt, is dat dit jaar nieuw is dat combinaties die deelnemen na 1 april geen Grand Prix meer mogen rijden.

Ik ben blij dat er in Zuid Holland zoveel ruiters mee willen doen en dat ze net zo enthousiast zijn als ik, het leeft na al die jaren nog steeds. Toch een klein puntje van kritiek, ik vind het zo jammer dat de wisselbokaal niet meer mee naar huis mag worden genomen, kan daar misschien een oplossing voor komen?”

vlnr Janine van Twist, Tim Coomans, Joop van Uytert

Van concurrentie word je sterker

Janine van Twist is internationaal jurylid dressuur, springjurylid, voorzitter van de Biesbosch ruiters, echtgenote en moeder. We vroegen haar: Waarom ook nog de Zuid-Holland Cup? Janine antwoordt op haar eigen laconieke wijze: “Omdat het gewoon een hele mooie wedstrijd is. Daarnaast heb ik wel tien jaar de Zuid-Holland Cup gejureerd. Totdat de leden van mijn eigen vereniging een paar jaar geleden bedachten dat we maar eens mee moesten gaan doen.

Dit jaar doen we dan zeker ook weer mee. Op de eerste dag dat het mogelijk is, schrijven we in. Ik ben ook al over het team aan het nadenken. De combinaties die het indoor kampioenschap gereden hebben staan bovenaan mijn lijstje, dan de deelnemers aan de regio-kampioenschappen, enz. Dit jaar wordt de Zuid-Holland Cup met de oude opzet (selectie, halve én hele finale) ook weer extra leuk. De halve finale ook op het CHIO geeft meer ruiters de kans op het CHIO te rijden en aangezien dat mijn motto is dat rijden op het CHIO de opzet is naar meer …… Om in de finale te komen, moeten wij ons nu twee keer bewijzen, maar dat vind ik niet erg, we kunnen dan drie keer laten zien hoe goed we zijn. Daarnaast, van concurrentie word je sterker en het zijn mooie wedstrijden om te rijden. (schaterend) Voor de andere teams, na vorig jaar tweede te zijn geworden, ga ik er overigens wel vanuit dat we dit jaar weer winnen. Basis op topsportniveau, dat is voor mij de Zuid-Holland Cup, een super mooi concept. Daarnaast de strijdlust bij de teamleden, het met elkaar doen, de teamspirit, ouderwetse saamhorigheid, ik hou ervan.

Ik wil dan ook tegen alle verenigingen uit Zuid Holland zeggen: Inschrijven per 1 april! Je moet de Zuid-Holland Cup beleven om te snappen wat er zo leuk aan is. Het is spannend, het is een uitdaging, het geeft een boost. Echt een meerwaarde voor onze sport.”

Bekijk hier winnaars en meer informatie over meedoen aan de CHIO Zuid-Holland Cup 2024.

  • Deel dit artikel