In memoriam: Holger Schmezer

Afgelopen week is geheel onverwacht de Duitse bondscoach van de dressuurruiters, Holger Schmezer op 65-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in zijn hotelkamer in 's Hertogenbosch waar hij verbleef om de drie Duitse deelnemers aan de Wereldbekerfinale te begeleiden.

Het leven van Schmezer heeft vanaf z'n vijftiende jaar in het teken van de paardensport gestaan, als ruiter, trainer en bondscoach. Sinds 2001 was hij bondscoach van de Duitse dressuurruiters en heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de vele successen.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

"Voor zijn ruiters en amazones was hij vooral een soort vader figuur," zegt Laurens van Lieren, directeur sportief dressuur van het CHIO Rotterdam. "Ik heb hem op veel internationale wedstrijden en ook hier in Rotterdam aan het werk gezien. Hij ging door het vuur voor zijn mensen, maar was daarbij beslist niet anti-Nederland, ondanks de sterke concurrentie en de kritieken af en toe vanuit Duitse hoek. Hij was bovenal een fan van de sport. Dat stond altijd voorop. Ik herinner me een keer dat er op het voorterrein enige ophef ontstond, omdat een paar onsportieve (Duitse) lui uit het publiek Nederlandse ruiters beschuldigden van dieronvriendelijk paardrijden met het LDR systeem. Het was Holger Schmezer die de situatie oploste en de onsportieve mensen wegstuurde. "

Het bestuur en de organisatie van het CHIO Rotterdam gaan zijn aanwezigheid missen en wensen de familie van Holger Schmezer en de Duitse dressuurruiters alle sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

  • Share this article