Zweden wint in eigen huis landenwedstrijd springen

Marc Houtzager Tamino 1 Border Maker

FALSTERBŐ - De Zweedse springruiters deden in eigen huis goede zaken in de FEI Top League Nations Cup. Na twee manches stonden Zweden, Groot-Brittannië en Frankrijk op twaalf strafpunten en was een barrage noodzakelijk. De Zweedse ruiter Jens Fredricson reed een snelle foutloze rit en stelde daarmede de zege voor de Zweden veilig. Nederland eindigde op deze vrijdag de dertiende teleurstellend als zevende. Daardoor zakte de formatie van bondscoach Rob Ehrens in het klassement van de tweede naar de vijfde plek.

Voor Nederland kwamen aan de start Rabo Talententeam lid Hendrik-Jan Schuttert met Cerona HS, Mathijs van Asten met VDL Groep Credence Z, Leon Thijssen met Haertthhago en Jeroen Dubbeldam met BMC Quality Time TN. In de eerste manche noteerden Schuttert en Thijssen beide drie springfouten, Van Asten hield de schade beperkt tot vier strafpunten, terwijl Dubbeldam als enige foutloos wist te blijven. In de tweede omloop noteerde Thijssen opnieuw drie springfouten, terwijl de overige drie ruiters ieder met één paal aan de benen de finish doorsneden.

"Er was één lichtpuntje en dat was het rijden van Dubbeldam met Quality Time. Ook over het debuterende optreden van Hendrik-Jan Schuttert ben ik tevreden. Voor mijn gevoel was hij in de eerste manche iets onder de indruk, maar in de tweede ronde had hij die schroom afgegooid met een strakke ronde als resultaat. Ook Mathijs kan ik met twee maal een foutje geen verwijten maken. Leon Thijssen heeft iets teleurgesteld, maar voor dit paard was het de eerste wedstrijd op dit niveau. Daarbij komt dat ik al blij was dat hij mee wilde, want veel ruiters geven er de voorkeur aan om in Geesteren van start te gaan.

Met nog twee wedstrijden voor de boeg, Hickstead en Dublin, zullen we echt alles op alles moeten zetten. We staan nu vijfde met drie punten achterstand op de Zwitsers, die de tweede plek innemen in de tussenstand en met slechts twee en een halve punt voorsprong op de Belgen, die zevende staan. De plaatsen zeven en acht in de eindstand degraderen en dat moet ons niet gebeuren", aldus een uiterst strijdlustige Ehrens.

De Brit William Funell met Billy Angelo moest als eerste van start in de barrage en realiseerde een foutloze rit. De Zweed Jens Fredricson ging met Lunatic aanzienlijk sneller en bleef ook foutloos. Toen de Fransman Jerome Hurel met Ohm de Ponthual een balk van de allereerste hindernis in het barrageparcours tikte brak het Zweedse feestje los. De Nederlandse coach van de Zweedse springruiters, Hans Horn, kon breed lachend vele felicitaties in ontvangst nemen. "Vanaf het begin dit seizoen was het mijn bedoeling om in Falsterbö met mijn Olympische equipe van start te gaan, in de hoop daarmee te kunnen winnen. Dat strijdplan is volledig geslaagd", aldus Horn. Door deze overwinning klommen de Zweden van de gedeelde laatste plaats in het klassement op naar de vierde plek in de tussenstand.

Tussenstand FEI Nations Cup Top League:

1) Duitsland - 41

2) Zwitserland - 30.50

3) Frankrijk - 30

4) Zweden - 28

5) Nederland - 27.50

6) Groot-Brittannië - 27

7) België - 25

8) Ierland - 19

  • Share this article