Zware krachttoer voor Oranje springruiters in Dublin

DSC 3456 Border Maker

Tien dagen na het winnen van de zilveren medaille op de Olympische Spelen staat de Nederlandse springruiterploeg voor een nieuwe uitdaging: startgerechtigd zijn in de Super League van de springsport, de FEI Nations Cup Top League competitie van 2013. Maar liefst zes van de acht landen die in deze competitie strijden, waaronder Nederland, kunnen vrijdag in Dublin degraderen.

"Het wordt echt een kwestie van pompen of verzuipen", vertelt bondscoach Rob Ehrens. Dat is dan ook de reden dat Ehrens in eerste instantie goede hoop had om met de volledige zilveren equipe naar de Ierse hoofdstad af te reizen. "VDL Groep Verdi en Sterrehof's Tamino hebben na een inspannend seizoen hun rust volledig verdiend en door omstandigheden kan ook geen beroep worden gedaan op Gerco Schröder en Eurocommerce London. Marc Houtzager gaat wel mee en hij rijdt op Sterrehof's Opium. Jur Vrieling en VDL Bubalu zijn samen van de partij. Daarnaast gaan Jeroen Dubbeldam en Quality Time TN en Albert Voorn met Tobalio mee. Hendrik-Jan Schuttert heeft met Cerona Z de afgelopen weken top prestaties geleverd. Daardoor is hij in de maand juni van de 222e plek op de wereldranglijst gestegen naar de 151e plek. Ik heb hem gevraagd mee te gaan als reserveruiter", aldus Ehrens.

Twee landen die zich tijdens de Olympische Spelen na twee onderdelen niet bij de beste acht teams wisten te rijden, Duitsland en Frankrijk, behoeven in de Nations Cup met hun verzamelde puntenaantallen van resp. 47 en 37 niet te vrezen voor degradatie. "Het verschil tussen Groot-Brittannië dat derde staat met 32 punten en België (achtste staat met 28.5 p.) is met 3.5 p. marginaal. Het winnende land ontvangt tien punten, het als tweede eindigende land zeven en dan aflopend naar één punt. Nederland neemt met 29.5 p. de zesde plek in. Het wordt een tombola waarin wij, denk ik, alleen met drie foutloze ritten in beide manches kunnen overleven", vertelt Ehrens, die toch vol goede moed afreist naar de Ierse hoofdstad. "Samen met Duitsland zijn wij het enige land dat vanaf het begin van deze competitie ieder jaar heeft deelgenomen. Ik denk dat het zilver van Londen ons voldoende zelfvertrouwen schenkt, zonder dat we het daardoor lichtzinnig gaan opvatten".

De eerste manche begint a.s. vrijdag om 16.00 uur, de tweede om 17.35 uur en rond 19.40 uur zal bekend zijn hoe de eindstand van de FEI Nations Cup competitie 2012 is geworden.

Meer info zie: www.dublinhorseshow.com

Tussenstand FEI Nations Cup Top League:
1) Duitsland - 47
2) Frankrijk - 37
3) Groot-Brittannië - 32
4) Zwitserland - 31.5
4) Zweden - 31.5
6) Nederland - 29.5
7) Ierland - 29
8) België - 28.5

  • Share this article