Zoveel hekken zoveel beelden van licht

Hekken

Onlosmakelijk verbonden met het CHIO zijn de kilometers hekken waarmee een deel van het Kralingse Bos wordt afgezet. Hier achter worden alle paarden, ruiters en het benodigde materieel veilig ondergebracht. De opbouw begint ieder jaar ruim van te voren, het plaatsen van de hekken is een eerste teken dat dit grootse hippische evenement weer in aantocht is. Voor de meeste mensen is de wekenlange afsluiting een noodzakelijk kwaad, voor mensen die regelmatig in het bos komen veelal een ergernis. Als na afloop de rust weerkeert, duurt het nog lang voor de natuur de nagelaten sporen heeft hersteld.

Op zich biedt het lange lint van hekwerk bespannen met wit doek nu ook niet bepaald een fraaie aanblik, het is vooral functioneel. Toch werd ik vorig jaar toen ik daar met mijn hond langs liep verrast door een wonderlijk schouwspel van licht en schaduw dat zich op de doeken aftekende. Grillige wolkachtige vormen, bewegende bladeren in allerlei gedaantes, spookachtige bomen. Bijzonder was dat de beelden die zich vormden zo ontzettend verschillend waren, het leek net alsof zich op ieder hek een soort unieke voorstelling afspeelde. Met statief en camera was ik dagenlang bezig deze vast te leggen. Ik wilde de hekken steeds hetzelfde in beeld brengen met iets van de omgeving erbij. Zo ontstond in de week voorafgaand aan het CHIO een serie bestaande uit ongeveer 40 foto’s.

Met mijn werk als beeldend kunstenaar wil ik verwondering oproepen over de alledaagse omgeving. Iets bijzonders laten zien waar je het niet verwacht. In 2009 maakte ik samen met Freetje Meijer ‘Phoenest’, fantasienesten op de afgeknotte bomen langs de Kralingseweg. Dat jaar was ook de kunstinstallatie ‘Avenue’ te zien tijdens de kunstroute Kralingen-Crooswijk op de Avenue Concordia.

Saaie hekken daar lopen mensen langs zonder er verder op te letten. De foto’s laten geen saaie en lelijke hekken zien, er schuilt ook geen mening achter of en hoelang die hekken er moeten staan. Ze doen wel een beroep op de toeschouwer: kijk en verwonder je!

Cora Moret
www.coramoret.nl

  • Share this article