Zeven paardensportmedailles bij Paralympische Spelen

VOETS Sanne 2

Goud voor Sanne Voets, zilver voor Rixt van der Horst en brons voor Frank Hosmar op de laatste dag van de dressuur op de Paralympische Spelen. Met zeven medailles is er een nieuw Paralympisch record gebroken door de Nederlandse ruiters. Achter het haast onaantastbare Groot Brittannië neemt team NL de tweede plaats in in het medailleklassement bij de dressuur in Deodoro.

Bondscoach Joyce Heuitink had van tevoren ingezet op vijf medailles. “Met zeven medailles hebben we ons zelf overtroffen. En daarnaast heel veel vierde plaatsen en een vijfde plaats. Ik ben super, super tevreden. Het is heel bijzonder dat we er ook hele nieuwe combinaties bij hadden. Het voelt gek. Ik sluit een periode af. Ik ben zo blij dat al mijn ruiters met een medaille naar huis gaan. Dat is zo’n lekker gevoel straks in het vliegtuig met allemaal een plak om de nek.”

“De ruiters hebben echt gestreden voor wat ze waard zijn”, vertelt Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS trots. “Ze hebben heel goed gereden. We wilden heel graag een teammedaille en dat is gelukt. En dan ook nog zes individuele medailles met hele mooie scores. In Londen bij de vorige Paralympische Spelen hadden we twee bronzen medailles, nu gaan we met zeven medailles naar huis. Een paar weken geleden gingen we met een teleurgesteld gevoel naar huis”, refereert Van der Heijden aan de Olympische paardensport. “Nu gaan we uitermate tevreden terug naar Nederland met een compliment aan alle ruiters, de coaches, eigenaren van de paarden en de sponsors.”

Goud voor Sanne Voets en Demantur in Grade III

“This is what it feels like” is de reactie van gouden medaillewinnaar Sanne Voets refererend aan haar prachtige DJ Armin van Buuren-kür, na een super spannende ontknoping van de Paralympische Spelen in Grade III. “Ik was nog bang dat ze de score van Anne Catrin Lubbe nog bij zouden stellen.” De juryleden hadden voor de prachtige en foutloze Kür van Sanne 73,850 op het scorebord staan. Deze was met eentiende punt naar boven bijgesteld. De Noorse Lubbe kreeg direct na haar proef 73,800 en het leek eeuwig te duren, voordat deze ongewijzigd bleef en het goud bij Voets bezorgde.

“Alles in een keer vergeten hoor. Ik kwam hier voor één kleur. En als je hier bent, is er eentje die er echt toe doet en dat is goud. Het rijtje is compleet. Nu kan ik vredig sterven”, lacht Sanne ontspannen. De amazone uit Berghem is Paralympisch, Europees en wereldkampioene in de Kür op Muziek. “Waanzinnig. Ik heb gisteren de kür nog getraind met Bryher. Zij is hier mijn super groom en alle lange tijd een goede vriendin. Zij heeft zo goed en zo kwaad het kon mijn trainster Emellie Scholtens proberen te vervagen hier in Rio. Bryher heeft de training gister nog gefilmd en dat hebben we met Emellie gedeeld. Vanmorgen was het plan duidelijk en dat hebben we ook zo uitgevoerd als we van plan waren. Ik denk dat de Kür waanzinnig goed ging. Echt genoten!”

Sanne betrekt in het succes haar achtjarige paard. “Wat een fantastisch paard is Demantur. Om zo in deze arena binnen te komen. Hij geeft me een gevoel van: ‘zeg maar hoe je het hebben wilt’. Hij kan het allemaal. Ik denk dat hij met afstand het beste paard is van alle deelnemers. Hij is minst ervaren en de jongste, maar wat heeft hij zich fantastisch gehouden. Echt super trots op hem. En dat allemaal in zo’n korte tijd. Daar heb ik veel hulp bij gehad van Emellie, maar in het begin ook van Riecky Young om vertrouwen in elkaar te krijgen.”

Na de tweede plaats in de teamtest en de vierde plaats in de individuele proef sluit Sanne de Spelen af met goud. “Ik sta hier met een heel goed gevoel. Ik was de afgelopen dagen een beetje van mijn stuk gebracht door de jurering. Die had ik anders verwacht. Het gaat niet om de score maar om de medailles. Ik ben echt waanzinnig trots. Mega.”

Uitslag Paralympische Spelen, Kür op muziek Grade III

1) Sanne Voets (Berghem), Demantur (v.Vivaldi) – 73.850%

2) Ann Cathrin Lubbe (NOR), Donatello (v.Uno Don Diego) – 73.800%

3) Louise Etzner Jakobsson (SWE), Zernard (v.New Balance) – 73.650

Zilver Rixt van der Horst, vierde plaats Demi Vermeulen in finale Grade II

“Dit is gewoon een super goede prestatie. Tweede van de wereld. Ik sta hier drie keer op het podium, dat is gewoon super”, vertelt Rixt van der Horst zichtbaar geëmotioneerd. Na afloop van haar proef neemt ze ruimschoots de leiding met nog twee combinaties te gaan. Het is de Britse Natasha Baker die nog beter scoort met haar Kür in Grade II. Van der Horst is niet helemaal tevreden naar haar proef. “Het was niet wat ik in mijn hoofd had. Caraat schrok toen ik de ring binnen kwam. Die spanning hield ze de hele proef vast. Daar baalde ik van. Ik hoopte hetzelfde gevoel te hebben als mijn bronzen rit gisteren. Ik wilde echt knallen. Volgens mij zag het er voor het beeld wel mooi uit. Dat blijkt ook wel uit de score en daar ben ik wel super blij mee. Ik dacht vandaag gewoon alles of niks. Ik wilde nog een andere kleur hebben dan brons. Dan moet je risico nemen.”

Met twee individuele medailles zijn de eerste Spelen voor de Friese regerend Europees en wereldkampioene amazone een succes. “Met het team de eerste medaille is ook een hele prestatie. We hebben een super goed team. Dat is de laatste drie jaar al zo en we groeien nog steeds.”

Na de mooie zilveren medaille in de individuele proef moest Demi Vermeulen in de finale genoegen nemen met de vierde plaats. Toen ze de ring uitkwam was Demi zichtbaar teleurgesteld. Maar na afloop reageert ze nuchter. “Tja vierde. Ik kon niet helemaal in het ritme komen tijdens de warming-up. Het voelde niet zo fijn als de andere twee dagen. Burberry kreeg wat spanning. Ik heb alles gedaan wat ik kon. Ik heb op safe gereden. Het belangrijkste was geen fouten te maken. Dan is het eenmaal zo. Maar ik ga wel met zilver en brons naar huis.”

Uitslag Paralympische Spelen, Kür op muziek Grade II

Frank Hosmar: tweede individuele bronzen medaille in Grade IV

“Absoluut mijn beste proef van deze week”, is de reactie van Frank Hosmar na de huldiging. “Maar er zitten juryleden in het hokje die het wat minder vonden. Ik kan er met mijn kop niet bij. Ik heb gedaan wat ik kon doen. Alphaville deed gewoon super zijn best. Ik heb technisch geloof ik de hoogste score, maar waarom ze het artistiek niet goed vinden. Het is perfecte muziek.”

Het is de derde bronzen medaille voor Hosmar tijdens deze Spelen. Eén meer dan vier jaar geleden in Londen. “Ik ben wel heel tevreden met drie keer brons, maar ik ging voor goud. En vandaag voelde het als goud. Dat komt de uitslag en dat is het toch een soort van teleurstelling. Het gevoel van mijn proef is veel beter dan de uitslag. Ik ben heel tevreden met hoe mijn Kür ging en hoe Alphaville liep. Ik kan mezelf niets verwijten. Het ging gewoon heel goed. We moeten het er maar mee doen.”

Met vijf Paralympische bronzen medailles op zak denkt Frank nog niet aan stoppen. “Ik ga sowieso door tot Tokyo. Ik wilde eerst na Rio stoppen, maar ik ga toch nog vier jaar door. Wie weet dan goud. Ik heb twee jaar in Tokyo gewerkt en de Spelen zijn over vier jaar in hetzelfde park waar ik werkte. Alphaville loopt nu ook heel goed in de lichte tour in de reguliere sport. Nu doorwerken naar de zware tour.”

Ook Hosmar’s concurrenten brengen hun paarden in de reguliere sport op hoog niveau uit. “Wat mij betreft mogen ze de teamtest en individuele proef in Grade IV ook moeilijker maken, als je het vergelijkt met het niveau wat de top hier in de Kür op Muziek laat zien. Maar de hele sport is enorm gegroeid. Toen ik in 2009 begon liepen er nog manegepaarden mee. Die zie je nu echt niet meer.”

Net als de twee voorgaande proeven in Rio moest Hosmar zijn meerdere erkennen in de Britse Sophie Wellls (zilver) en de Belgische Michele George (goud), die van plaats wisselden ten opzichte van de individuele test.

Uitslag Paralympische Spelen, Kür op muziek Grade IV

1) Michele George (BEL), FBW Rainman (v.Rubicell) – 76.30%

2) Sophie Wells (GBR), Valerius (v.Flemmingh) – 76.150%

3) Frank Hosmar (Haarle), Alphaville(v.Sandreo) – 74.80%

Nicole den Dulk: vijfde in afsluitende Kür Grade 1b

Nicole den Dulk en Wallace sluiten de Spelen af met de vijfde plaats. “We hadden goed tempo en dat was super, maar daardoor wist ik even niet meer ik mijn uitgestrekte stap moet laten zien en mijn voltes. Die lijn was anders dan normaal, daardoor kwam het even niet uit. Het was een beetje rommeltje. Het einde was wel weer okay, maar helaas”, legt Den Dulk uit. “Wallace liep echt super. Ik had zelf minder spanning. Ik had die teammedaille al en dan wil je zelf ook graag nog even scoren. Ik kon er ook echt van genieten en dat is een fijn gevoel. Dat Wallace zo liep, was ik heel blij mee. Hij liep super. We gingen met zijn allen voor een teammedaille. Dat is gelukt. Dat is voor mijn zeker heel gaaf”, kijkt Nicole terug op de Spelen.

Uitslag Paralympische Spelen, Kür op muziek Grade 1b
1. Lee Pearson (Gbr), Zion (v.Flemmingh), 77,400%
2. Peppo Puch (Oos), Fontainenoir (v.Florencio), 76,750%
3. Stinna Kaastrup (Den), Smarties (v.Gribaldi), 74,750
5. Nicole den Dulk (Elen), Wallace (v.Future), 72,350%

  • Share this article