Zes landen, waaronder Nederland, in acute degradatienood

CAL 8703 Border Maker

HICKSTEAD - "Er werd in de eerste manche gewoon slecht gereden door de ruiters van mijn team", zijn de eerste woorden van bondscoach Rob Ehrens na de landenwedstrijd in Hickstead, waarin Nederland als zevende eindigde. Ehrens was van mening dat zijn Oranje kwartet met uitzondering van routinier Albert Voorn, die met in de eerste ronde met Tobalio foutloos wist te blijven, te veel rijfouten had gemaakt.

De Ieren wonnen zeer verrassend de landenwedstrijd voor de Fransen, terwijl de Duitsers derde werden. De overwinning van de Ieren was zonder meer verrassend, mede omdat zij tot de wedstrijd in Hickstead onderaan de ranglijst bungelden. De Ierse chef d'équipe Robert Splaine liet twee in de USA gevestigde Ieren - Darragh Kerins en Richie Moloney - overkomen en zij leverden met drie foutloze ritten een belangrijke bijdrage aan de overwinning.

"Het is echt triest, want veel van de fouten die werden gemaakt waren volstrekt overbodig. Na de eerste manche heb ik dan ook een hartig woordje met mijn mannen gesproken, maar toen hadden we al een straatlengte achterstand, die niet meer goed te maken was", aldus Ehrens. In de eerste manche noteerde Leon Thijssen met Tyson twee springfouten, Albert Zoer liet met Sam drie palen naar beneden vallen en Rabo Talententeam lid Hendrik-Jan Schuttert noteerde met Cerona HS vier springfouten en leverde daarmee het weg te strepen resultaat. De laatste starter van het team was Albert Voorn. Hij wist Tobalio foutloos over het pittige landenwedstrijd parcours te sturen, maar na die eerste manche stond Nederland op een troosteloze laatste plaats.

In de tweede ronde wisten zowel Thijssen als Zoer de schade beperkt te houden tot één springfout. Schuttert steeg boven zichzelf uit door foutloos te blijven, terwijl Voorn in de tweede manche tegen twee springfouten aanliep. Nederland wist daardoor een plaatsje op te klimmen ten koste van Zwitserland.

Door de Ierse zege is de spanning welke twee landen in Dublin gaan degraderen tot het kookpunt gestegen. De Belgen staan nu laatste met 28.5 p. en de Britten staan derde met 32 punten. Nederland is nu zesde met 29.5 p. "Ik moet met een zo sterk mogelijk team naar Dublin om er zeker van te zijn dat we in 2013 ook in de FEI Nations Cup Top League van start kunnen gaan. Daar ga ik nu al over nadenken, want in Dublin wil ik alles behalve degraderen", aldus bondscoach Rob Ehrens, die een meer dan geprangde indruk maakte.


Tussenstand FEI Nations Cup Top League:

1) Duitsland - 47

2) Frankrijk - 37

3) Groot-Brittannië - 32

4) Zwitserland - 31.5

4) Zweden - 31.5

6) Nederland - 29.5

7) Ierland - 29

8) België - 28.5

  • Share this article