Veertien ruiters in Rabo Talententeam 2013

Rsz hendrik jan schuttert

DEN BOSCH (KNHS) – Vanmiddag presenteerde de KNHS in de hoofdpiste van Indoor Brabant de veertien ruiters en amazones die dit jaar zijn opgenomen in het Rabo Talententeam. Hendrik-Jan Schuttert, Talent van het Jaar 2012, hoort opnieuw tot het keurkorps en krijgt voor het eerst gezelschap van zijn broer Frank. Nieuw in het team zijn de in Engeland woonachtige eventing-amazone Althea Bleekman en dressuuramazone Dinja van Liere uit Kapelle. De meest talentvolle jonge ruiters krijgen hiermee van de Rabobank de maximale ondersteuning om zich te ontwikkelen naar de wereldtop.

Het Rabo Talentenplan vierde vorig jaar haar tweede lustrum. De unieke formule bewijst jaarlijks haar nut. Vorig jaar namen de voormalig talenten van het jaar Gerco Schröder, Tim Lips, Elaine Pen en Maikel van der Vleuten deel aan de Olympische Spelen in Londen. Middels het Rabo Talentenplan krijgen honderden jonge ruiters regionaal trainingen in de Olympische paardensport disciplines dressuur, springen en eventing. Het Rabo Talenteam is het uithangbord van deze unieke talentontwikkeling in de breedtesport.

Vorig jaar bestond het Rabo Talententeam uit twaalf leden. De bondscoaches in de disciplines dressuur, eventing en springen zijn ook dit jaar weer heel selectief te werk gegaan bij de samenstelling. Met de drie nieuwkomers komt de groep talenten die de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen in de internationale sport op veertien. Een uitbreiding die aangeeft hoeveel talent er is onder de jonge ruiters in Nederland.

Eventing
Bondscoach Martin Lips heeft drie pupillen in het team. Henrieke Boonzaaijer en Justin Maarse zijn op grond van hun prestaties wederom toegevoegd. De 21-jarige Althea Bleekman nam vorig in Boekelo deel aan het Nederlands kampioenschap en zat in het team dat Nederland vertegenwoordigde op het Europees Kampioenschap. Zij is debutante in het Rabo Talententeam.

Springen
Bij het springen is Frank Schuttert nieuw in het team. De 19 -jarige ruiter uit Ommen sprong zich letterlijk in de kijker door eind januari de Grote Prijs van Amsterdam te winnen. Een dag nadat zijn oudere broer Hendrik Jan tot Rabo Talent van het Jaar 2012 werd uitgeroepen. De broers zijn beide opgenomen in het team en hebben zich door hun resultaten al bewezen bij de senioren op het hoogste niveau in de internationale sport. Voor Dennis van den Brink wordt het het tweede jaar bij het Rabo Talententeam. Vorig jaar zette de 19-jarige ruiter al vele senioren op achterstand in internationale wedstrijden. Sjaak Sleiderink hoort met zijn 20 jaar tot de routiniers van het team. De pupil van Jeroen Dubbeldam is al voor het vierde jaar lid van het team. In 2012 was Sjaak de beste Nederlander op het EK Young Riders en behaalde meerdere internationale overwinningen. Ruben Romp was tot voor kort werkzaam bij Jos Lansink en beschikt over toppaarden van Cindy Vanderstraten. Zijn talenten zet Ruben onder andere in voor de opleiding van jonge paarden van het Springpaardenfonds Nederland. Jody van Gewen won vorige week de wereldbekerwedstrijd in Warschau en ontving van bondscoach Rob Ehrens een startplaats voor Jumping Amsterdam, waar ze zich in meerdere rubrieken onderscheidde.

Dressuur
Dinja van Liere is het nieuwe gezicht bij de dressuur. Dinja werkt en traint bij Stal Hexagon van Leunis van Lieren. Ze rijdt meerdere paarden in de lichte en zware tour. Vorig jaar won ze brons op het WK voor jonge dressuurpaarden met de vijfjarige hengst Capri Sonne. Voor Diederik van Silfhout is 2013 het laatste jaar in het Rabo Talententeam. Met Luxform’s Popeye is Diederik lid van het B-kader van Wim Ernes, was Europees juniorenkampioen en behaalt hele goede resultaten op internationale wedstrijden. Ze wonnen onlangs zilver op het KNHS Indoorkampioenschap in de Zware Tour. Angela Krooswijk sloot haar Young Riders-periode(18 tot en met 21 jaar) vorig jaar af met een vijfde plaats op het Europees Kampioenschap. Met de Nederlandse equipe won ze de bronzen medaille. Stephanie Kooijman is een van de jongste talenten in het team. Met President’s Winston maakte ze eind vorig jaar een sterke come-back in de ring met enkele overwinningen in bijvoorbeeld de CHIO Cup nadat ze in september haar been brak. Danielle Houtvast zit met Rambo in het A-kader bij de Young Riders, waarmee ze vorig jaar brons won op het Europees kampioenschap. Danielle traint en werkt bij Leida Collins. Dit is het tweede jaar dat ze deel uit maakt van het Talenten Team.

  • Share this article