Van Hoboken-rijtuigen als Rotterdams historisch erfgoed terug in Rotterdam

CIMG0583

De familie Van Hoboken was een vooraanstaande familie in Rotterdam, die o.a. een rederij bezat – die nog voor de VOC gevaren had -, een bank, A. van Hoboken & Zn, en een handelshuis. Jan H. van Hoboken Sr. (1893-1970) was een paardenliefhebber, die vooral graag met paard en rijtuig reed. In het begin van de vorige eeuw woonde hij met zijn familie een aantal jaren in San Francisco, waar hij op het Nederlandse consulaat werkte. In 1929 kwam de familie terug naar Nederland, met o.a. twee paarden en enkele Amerikaanse rijtuigen als bagage op de boot. De paarden werden gestald in de Rotterdamsche Manege, die toen nog in de Tuinderstraat in het centrum was gevestigd.

Hij bezat een fraaie collectie tuigen en rijtuigen, die allemaal in dezelfde rode kleur waren geschilderd, en gaf voor zijn aanspanningen de voorkeur aan grote maat Hackneys. Na zijn overlijden in 1970 werd de collectie grotendeels verkocht. Een Franse jachtwagen (die inmiddels naar Amerika is verkocht), een shooting break, een kerkbrik en een slee werden gekocht door een rijtuigliefhebber in Wassenaar. Ook een zesspantuig met Van Hoboken-wapens, twee mooie eiken tuigenkasten en allerlei accessoires gingen daarheen.

Jan H. van Hoboken Jr. (1915-2013), die in San Francisco was geboren, hield zelf een Amerikaanse buggy en een spider phaeton (fabrikant V.+ J. Snutsel, Brussel), maar reed daar nooit mee. Hij en zijn vrouw Märeli zaten liever op het paard dan in een rijtuig. Jan Jr. en zijn vrouw speelden een grote rol in de Rotterdamsche Manege, waar ze altijd twee paarden hadden gestald. Hij zat van 1953 tot 1970 in het Bestuur, vanaf 1958 als penningmeester. Van 1954 tot 1969 was hij ook penningmeester van het CHIO en hij zorgde in 1969 voor de oprichting van de Stichting CHIO Rotterdam.

Na zijn aftreden als bestuurslid en de verkoop van de bank A. van Hoboken & Zn. aan Pierson verhuisde Jan Jr. met zijn vrouw, zijn paarden en eerdergenoemde twee rijtuigen in 1970 naar Assel bij Apeldoorn. Omdat hij toch niet met de rijtuigen reed, werden deze rond 1980 door oud-erevoorzitter Jacques Schoufour overgenomen en verhuisden ze naar Putte, waar ze tot 2015 stonden en sporadisch door Jacques Schoufour, die nog meer rijtuigen bezat, werden gebruikt. Zoals bekend overleed Jacques Schoufour in augustus van 2014.

Mede dankzij CHIO ere-lid Jan Willem Körner en de Hippische Alliantie Rotterdam zijn de Van Hoboken-rijtuigen als Rotterdams historisch erfgoed weer terug in Rotterdam. De buggy en de spider phaeton worden tijdens het CHIO Rotterdam graag gebruikt bij prijsuitreikingen.

  • Share this article