Topsportevenementen stimulans voor economie, toerisme en sportief imago Maasstad

Podium FEI EK dressuur 2011

De 39 topsportevenementen die in 2011 in Rotterdam hebben plaatsgevonden, hebben gezorgd voor een gunstige economische impact op en aantrekkingskracht van de Maasstad. In totaal brachten vorig jaar meer dan twee miljoen mensen een bezoek aan de ‘City of Sports’.

Tot de publiekstrekkers behoorden de jaarlijkse evenementen waaronder CHIO Rotterdam. Maar ook het WK Tafeltennis, het WK Squash, het EK Dressuur en het World Port Tournament (honkbal) trokken vele tienduizenden liefhebbers. Dat alles leverde de stad extra geld op dankzij hotelovernachtingen en overige bestedingen. Dit blijkt uit gegevens van Rotterdam Topsport.

Het EK Dressuur trok 55.000 bezoekers en de verwachting is dat de economische spin-off uitkomt op van 4,1 miljoen euro.Het WK Tafeltennis dat begin mei 2011 plaatsvond in Ahoy Rotterdam heeft de Maasstad een economische spin-off opgeleverd van 5,5 miljoen euro. Het evenement trok in totaal 35.000 bezoekers. Zo blijkt uit onderzoek door Onderzoeksbureau Meerwaarde in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam, in opdracht van Rotterdam Topsport.
Volgens Wethouder Antoinette Laan sloten de twee wereldkampioenschappen en vier Europese kampioenschappen waaronder het EK Dressuur aan bij de strategische doelstellingen van Rotterdam om zich te profileren als één van de grootste en meest toonaangevende sportsteden van Europa. “Bovendien past het in de Olympische ambitie van Rotterdam (Olympisch Plan 2028) in relatie tot de opbouw van een internationaal ‘track record’ op het gebied van topsportevenementen.”

De topsportevenementen zijn niet alleen een stimulans voor de economie. Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport: “We benutten de evenementen ook om de verschillende takken van sport te promoten en daarmee een bijdrage te leveren aan een verhoging van de Rotterdamse sportparticipatie. Daartoe hebben we in 2011 voor elf evenementen een uitgebreid side- events-programma georganiseerd. Zo werd de binnenstad in de aanloop naar het EK Dressuur en het CHIO Rotterdam opgesierd met levensgrote kunstpaarden en werd een activiteiten dag rondom deze hippische evenementen georganiseerd. Ook voor het WK tafeltennis en het WK Squash waren er activiteiten in de stad in bij het onderwijs.

  • Share this article