The Dutch Masters en CHIO in gesprek over 2021

CHIO
Ontwerp zonder titel 2020 10 19 T144955 788

Voorzitter Anky van Grunsven (The Dutch Masters) en directeur Marcel Hunze spraken tijdens een online meeting met onze voorzitter Theo de Rooij en directeur Ron Voskuilen over de impact van het Corona-virus en hoe het verder moet.

The Dutch Masters hadden de twijfelachtige eer om als allereerste het (paarden)sportevenement te annuleren. “Het was een roller coaster,” zegt directeur Marcel Hunze. “Op maandag was er nog niets aan de hand, op dinsdag hoorden we van de Veiligheidsregio dat we met 1000 personen verder mochten, op woensdag besloten we om zonder publiek te organiseren en op donderdag mochten we nog maar maximaal 100 personen in huis hebben. Dat was dus al niet meer mogelijk, want alle deelnemers, medewerkers, officials, etc. waren al binnen. Vanaf dat moment mochten Anky en ik iedereen gaan uitleggen waarom het niet meer door kon gaan.”

“Dan hadden wij het gemakkelijker”, zegt collega Ron Voskuilen. “Toen wij van jullie situatie hoorden dacht ik dit kan weleens groot worden en zijn we meteen scenario’s gaan uitwerken. Wij hebben ons toen voorgenomen om onze besluitvorming mede te laten bepalen door wat er met het Eurovisie Songfestival in Rotterdam zou gaan gebeuren. Als dat door kon gaan – eerder dan het CHIO én binnen – durfden wij het ook aan. Dat besluit zou begin april genomen worden. De gemeente Rotterdam versnelde die beslissing zelfs, eind maart hoorden we dat het Songfestival niet door zou gaan. Wij hadden toen al uitgerekend wat het ons op dat moment zou gaan kosten en we hadden toen ook nog niet alle kosten gemaakt.”

Met alle stakeholders naar oplossingen zoeken

“We hadden ontzettend met jullie te doen”, zegt Theo de Rooij. “En ook met onze leveranciers, een deel van jullie partners werkt bovendien ook voor het CHIO. En velen van hen zijn in zwaar weer gekomen. Hoe hebben jullie dat aangepakt?”

“Wij zijn direct in gesprek gegaan met al onze stakeholders, we hebben onze leveranciers waar mogelijk beloofd om hen aan boord te houden. Ook onze sponsoren hebben we gevraagd ons trouw te blijven door een deel van hun sponsorvergoeding als dekking voor 2020 te gebruiken en een deel door te schuiven naar 2021. Het verlies blijft echter gigantisch”, aldus Marcel Hunze.

“Met de sponsoren van het CHIO Rotterdam hebben we voor een vergelijkbare oplossing gekozen”, zegt Theo de Rooij. Ron Voskuilen vervolgt: “Inmiddels hebben wij scenario’s voor 2021 uitgewerkt. Er zijn zoals we het nu zien vier hoofdvormen mogelijk: 1. Een online interactief evenement zonder publiek 2. Een online interactief evenement met beperkte, exclusieve en coronaproof hospitality 3. Een evenement met publiek en hospitality maar zonder Stroodorp en Entertainment en 4. Een volledig evenement met alles erop en eraan. We weten natuurlijk nog niet hoe de situatie zich ontwikkelt, maar met wat we nu weten ligt optie 2 erg voor de hand. We merken dat onze sponsoren en hun relaties elkaar wel heel graag weer willen ontmoeten.”

De sport in de lucht houden

“De scope van het evenement heeft een reset gekregen. We zijn er primair op gericht om de sport in de lucht te houden”, vult Voskuilen aan. “We hebben met de Nederlandse topruiters gesproken en zij willen heel graag dat we doorgaan, hun doel blijft presteren.”

“Ja, het is een super moeilijke tijd voor ruiters”, zegt Anky van Grunsven. “Zo goed als alle wedstrijden zijn inmiddels van de kalender met uitzondering van een paar evenementen met een vaste locatie zoals De Peelbergen en St Tropez. Ik hoop echt dat het concours in Geneve doorgaat, dat wordt spannend. Er is voor de ruiters vrijwel geen planning te maken. Ruiters én paarden hebben wedstrijden echt nodig om te kunnen blijven presteren.” Marcel Hunze: “Daarom willen wij er alles aan doen om The Dutch Masters door te laten gaan. We moeten de sport in leven zien te houden. Ook wij werken aan verschillende scenario’s. Onze mix tussen publiek en hospitality ligt iets anders dan in Rotterdam. We hebben nog geen definitief scenario omdat de situatie nog elke week verandert. We hebben ook nog niet bepaald hoe een versie zonder publiek eruit zou zien. Dat scenario zullen we dan eerst gaan bespreken met onze sponsoren .”

“Qua mix van publiek en zakelijk heb je wel een beetje gelijk, wij doen in Rotterdam ook echt ons best om meer paardenminnend publiek aan te trekken. Zodat de balans een beetje meer wordt zoals bij The Dutch Masters of Jumping Amsterdam. Als er vanwege Corona volgend jaar echt niet meer in zit dan een online variant worden de gesprekken met onze sponsoren ook anders. En misschien zien we dan ook heel andere sponsoren. En misschien kunnen we meer media bereiken. Wij hebben dit jaar al geëxperimenteerd met een online versie en hebben gemerkt dat er bij ruiters en publiek veel belangstelling voor bestaat”, aldus Ron Voskuilen. “Ik hoop dat een versie helemaal zonder publiek niet hoeft”, zegt Marcel Hunze, “ik zou graag de mix tussen hospitality en publiek vasthouden, dat is toch de ziel van Indoor Brabant/The Dutch Masters.”

Paardensport dichter bij de consument

Theo de Rooij: “Deze situatie dwingt ons misschien ook wel om eens helemaal anders over de sport na te denken en dan vooral over hoe we de sport dichter bij de consument krijgen. En welke rol evenementen daarin spelen. En hoe we de paardensport in Nederland meer in de kijker kunnen krijgen. Er is binnen de paardensport niet veel veranderd in dat opzicht in de afgelopen veertig jaar. Om daar een oplossing voor te vinden hebben we wat meer tijd voor nodig, maar ik denk dat het goed voor de sport is om meer consumentgericht te worden.”

“Daarbij komt dat het van groot belang zou kunnen zijn om Nederland als topsportland te manifesteren. Daarbij hebben we als voordeel dat paardenpubliek zich doorgaans netjes gedraagt. Zeker nu en vooral na Corona zal er een grote behoefte aan evenementen zijn. Men wil elkaar graag ontmoeten”, is Ron Voskuilen van mening.

Rol voor de overheid

“Er zijn veel nadelen aan Corona maar we hebben ook nieuwe inzichten. Met voors en tegens”, aldus Anky van Grunsven. “Wij hebben het er weleens over. Eigenlijk zou de landelijke overheid meer alert moeten zijn op het belang van topsportevenementen. Als we topsportland willen zijn en blijven moeten de evenementen zoals CHIO en The Dutch Masters overeind blijven. Zij zijn de backbone waardoor die kampioenschappen mogelijk zijn.”

“Ik weet niet precies hoe het werkt maar volgens mij krijgen eenmalige evenementen zoals belangrijke kampioenschappen geld van de overheid en vallen evenementen zoals wij, die jaar na jaar hun best doen, buiten de subsidieboot. Ik ben het ermee eens dat de overheid (gemeentelijk, op provinciaal niveau en op landelijk niveau) daarin meer een rol zou kunnen spelen. Gelukkig ondersteunen de gemeente en de provincie ons.”

Theo de Rooij: “Onze relatie met de gemeente Rotterdam is uitstekend. Het CHIO is ook in veel opzichten een visitekaartje voor Rotterdam. Voor een evenement als de Tour de France of de Giro wordt de portemonnee flink getrokken. Dat is veel meer een kijksport.

We hebben met elkaar nog veel te doen om ons meer te profileren als kijksport.”
“Dat is wel zo,” volgens Marcel Hunze, “maar zelfs het WK handboogschieten kan op meer overheidssteun rekenen dan de paardensport.”

“We hebben nog niet de oplossing maar op heel veel vlakken liggen er nog kansen. We moeten keihard werken aan de beleving van de sport. En niet alleen tijdens de dagen van ons evenement maar het gehele jaar rond. Als ik kijk hoe dat met andere sporten gaat hebben wij nog veel te doen om de paardensport meer te promoten.“

“Zeker,” sluit Anky af: “Wij moeten samen met anderen en de bond het hele jaar door veel meer aandacht geven aan het positieve beeld van de paardensport en hoe je samen met een dier mooie dingen doet. Ik probeer dat zelf via o.a. social media maar dat zouden we allemaal nog beter kunnen doen!”

  • Share this article