Terugkijken met de blik vooruit

Zwaluwhoeve prijs

AMSTERDAM - De nieuwjaarsreceptie van de KNHS laat zich steeds meer vergelijken met een reünie. Vele honderden sporters, organisatoren, bestuurders en officials ontmoetten elkaar. In de mooie film waarin werd teruggeblikt op een mooi en sportief jaar voor de hippische sport was ook aandacht voor de uitermate geslaagde Europese Kampioenschappen dressuur in Rotterdam en het EK voor vierspannen in Breda.

Alle gouden, zilveren en bronzen medaillewinnaars van internationale kampioenschappen werden op het podium genodigd om een foto en bloemen in ontvangst te nemen. Daarnaast kregen ook vele hippische sporters de Rabo cheque. Adelinde Cornelissen, lid van het bronzen dressuurteam en winnaar van twee maal goud op het EK in Rotterdam ontving een cheque ter waarde van 10.000 euro. Voor IJsbrand Chardon lag er een cheque klaar van 1.500 euro voor het winnen van twee gouden medailles op het EK vierspannen. De vierspanrijders hadden een goed excuus om niet aanwezig te zijn: Chardon en Timmerman rijden in Leipzig en Koos de Rond verblijft ook in het buitenland. De bloemen werden overhandigd door Emile Hendrix, terwijl Heleen Crielaard de Rabo cheques overhandigde.


Daarnaast mocht KNHS voorzitter Theo Ploegmakers aan diverse ruiters het KNHS insigne overhandigen. Individuele gouden medaille winnaars in 2011 waren: Lisa Nooren, Emmelie Scholtens, Dana van Lierop, Adelinde Cornelissen, Gerben Morssink en vader IJsbrand en zoon Bram Chardon. Gouden team medaille winnaars waren: IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman voor het EK mennen vierspan paarden en Tom Enbers, Gerard Leijten en Harrie Verstappen voor het WK mennen tweespan paarden. Beide teams stonden onder leiding van chef d'equipe Harry de Ruyter.


Na het terugblikken op 2011 werd er vooruit gekeken naar de Olympische Spelen in 2012. Duidelijk werd dat de spring- en dressuurruiters hun nominatie voor deelname reeds binnen hebben, maar dat ze zich nog wel persoonlijk dienen te kwalificeren. In het selectietraject nemen in beide disciplines de Nederlandse Kampioenschappen een belangrijke plaats in. Daarnaast is de landenwedstrijd in Rotterdam voor de dressuurruiters het laatste observatiemoment. Voor de springruiters gelden naast Mierlo de landenwedstrijden in de FEI Top League als selectiemomenten en Grote Prijzen op vier en vijf sterren niveau. Voor de eventingruiters is 1 maart een cruciale datum. De stand van de ranking voor eventingruiters is dan bepalend of Nederland met twee ruiters kan gaan deelnemen aan de laatste etappe om startplaatsen voor Londen af te dwingen.


Er komen elf landen met teams naar Londen, bestaande uit 55 combinaties, en er zijn 75 startplaatsen. Raf Kooremans en Elaine Pen en mogelijk ook Tim Lips kunnen zich nog naar een plek bij de eerste twintig rijden op de geschoonde ranking. Als dat lukt dienen zij zich nog minimaal eenmaal in de top van het klassement van een zware eventingwedstrijd te rijden om daadwerkelijk in Londen van start te gaan.


Olympisch chef de mission en technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks, ook aanwezig op deze bijeenkomst, zei er van overtuigd te zijn dat de Nederlandse hippische sporters een belangrijke bijdrage zullen gaan leveren aan de te verwachten medaille-oogst op de Olympische Spelen. Zo werd een avond die begon met terugblikken afgesloten met een verwachtingsvolle blik vooruit richting de nabije toekomst.

  • Share this article