Sterke kopgroep bij Young Riders in KNHS-CHIO Rotterdam Cup

D7 Meulendijks 3 DWF 6014

Op de terreinen van Stal Groenendaal in Bunschoten/Spakenburg werden zondag dressuurwedstrijden verreden in het kader van de KNHS-CHIO Rotterdam Cup. Bij de Young Riders bleef het aantal deelnemers beperkt tot twintig, maar bij de Junioren stonden ruim dertig namen op de startlijst. Bij de Young Riders tekende zich een duidelijke kopgroep van 5 combinaties af.

Junioren

De waardering van de jury voor de prestaties van de Junioren viel iets tegen, maar juryvoorzitter Hanneke Gerritsen had daarvoor een sluitende verklaring: "Naast de dressuurbaan staat een heg en daarachter liepen pony's die erg onrustig waren. Ik ben er bijna zeker van dat heel veel paarden daardoor last kregen van een zekere spanning, wat de resultaten nadelig beïnvloedde. Dat heeft dan weer tot gevolg dat hoge scores uitbleven", aldus Gerritsen.

De overwinning ging naar Rosalie Bos met Bolita (v. Uptown). "Ik vond dit een geweldige proef en gedurende de gehele rit was er sprake van veel harmonie. Bolita liep gedurende de gehele proef met een mooie oprichting en beweegt op een wijze zoals ik dat graag zie", vertelde Gerritsen.

Marjan Hooge legde met Fulltime beslag op de tweede plaats. In de ogen van Gerritsen had de amazone iets moeite om Fulltime op lengte te houden. "Het paard toont sterke bewegingen, waarbij de motor duidelijk achter zit", aldus Gerritsen.

Lotte Meulendijks eindigde met Tom Tom Go (v. Cabochon) als derde met een keurige proef, maar ook bij deze combinatie was volgens de jury regelmatig last van enige spanning.

Young Riders

Het was bij de Young Riders een relatief kleine groep, maar er was een echte kopgroep van vijf combinaties. Joyce Heuitink had dan ook een uiterst plezierige ochtend doorgebracht als jurylid langs de ring. "Ik vind het echt genieten als je een viertal combinaties in actie ziet die elkaar bijna in niets ontlopen. Er werd door deze combinaties echt top gepresteerd", vertelde Heuitink. Winnaar werd uiteindelijk Anne Meulendijks met Presidents Mdh Avanti (v. United), die de ring verliet met een score van 74.61%. "In de drafreprises toonde de combinatie veel expressie. Niet alleen aan de voorzijde, maar ook achter. Dit paard blijft steeds mooi vanuit het achterbeen aantreden. Op een dag die voor amazone en paard optimaal zijn moet deze combinatie op alle onderdelen een acht kunnen scoren. De amazone rijdt zeer professioneel", aldus Heuitink, die ook lovend was over de prestatie van Rabo Talententeamlid Stephanie Kooyman met Winston (v. OO Seven), die tweede werd.

"Dit is een combinatie waar de routine van afstraalt. Ze laat in de afwerking nergens puntjes liggen. In de verzamelde stap tussen de keertwendingen in zou net iets meer zuiverheid getoond mogen worden, terwijl in de uitgestrekte draf het achterbeen net iets actiever zou mogen ondertreden", aldus Heuitink.

Jeanine Nieuwenhuis reed met Hexagon's Baldacci (v. Havidoff) een zeer correcte proef, waarmee zij derde werd. "Zeer aansprekend en de amazone stelt het paard ook heel mooi voor, mede dankzij de constant stille aanleuning. Dit paard beschikt over een hele mooie stap en de amazone weet het paard een tikje brutaal te rijden, maar behoudt wel de controle en dat sprak me zeer aan", vertelde Joyce Heuitink.

De KNHS-CHIO Rotterdam Cup heeft als belangrijkste doel de ontwikkeling van de Nederlandse junioren (14 t/m 18 jaar) en young riders (16 t/m 21 jaar) dressuur te stimuleren en dient als belangrijk selectiecriterium voor de kadervorming. De KNHS-CHIO Rotterdam Cup biedt de A- en B-kaderleden tevens een verantwoorde opbouw naar de Europese Kampioenschappen. De finale is op 21 juni 2014 tijdens het CHIO Rotterdam.

Uitslag KNHS-CHIO Rotterdam Cup Young Riders:

1) Anne Meulendijks (LR St.George, Heeze) - President's Mdh Avanti (v. United) - 74.61

2) Stephanie Kooijman (RV Oud-Beijerland) - Winston (v. OO Seven) - 73.99

3) Jeanine Nieuwenhuis (LR de Weelruiters, Serooskerk) - Hexagon's Baldacci (v. Havidoff) - 73.77

Uitslag KNHS-CHIO Rotterdam Cup Junioren:

1) Rosalie Bos (LR Weert) - Bolita (v. Uptown) - 72.43

2) Marjan Hooge (RV Exloo) - Fulltime (v. Fidermark) - 68.96

3) Lotte Meulendijks (LR St. George, Heeze) - Tom Tom Go (v. Cabochon) - 68.74

  • Share this article