Springruiters winnen Furusiyya Nations Cup in Gijon

Frank Schuttert Furusiyya Jump

GIJON (KNHS) – De Nederlandse springruiterequipe won zaterdagmiddag de FEI Furusiyya Nations Cup in het Spaanse Gijon. Met 10 strafpunten over twee rondes liet het team onder leiding van Roelof Bril de Engelse equipe achter zich. “De paarden sprongen super. Het was een mooi concours om de jonge paarden in het team ervaring op te laten doen voor de komende jaren”, blikt Bril tevreden terug. “Ik mocht van Rob Ehrens niet thuiskomen zonder overwinning, dus dat is mooi gelukt.”

De wedstrijd in de tweede Europese divisie was volgens Roelof Bril die zijn collega Rob Ehrens - die dit weekend op het EK eventing de ruiters begeleidt - verving zeker geen makkelijke wedstrijd. “Er werden best veel fouten gemaakt. De Belgen werden derde met 23 strafpunten. We stonden drie punten voor op Engeland. Harrie Smolders en Emerald (v.Diamant de Semilly) mochten als laatste starter niet meer dan twee tijdfouten hebben. Emerald sprong geweldig foutloos en Harrie reed gecalculeerd naar 1 tijdfout.”

Daarmee liet Nederland de Britten, vorige week in Herning goed voor het goud op het EK, achter zich. “We waren hier met jonge paarden om ze ervaring op te laten doen. Primeval Dejavu van Gert Jan Bruggink is pas negen jaar oud en sprong super beide omlopen. Ook Zirocco Blue VDL is pas negen jaar en echt een paard met veel potentie. In de eerste ronde kreeg hij met Jur Vrieling een tijdfout en in de tweede een balk, maar de schimmel sprong werkelijk heel goed. Frank Schuttert had in de eerste ronde een wat wilde omloop met een balk met Winchester HS, maar ze sprongen in de tweede echt super nul.”

“Het is mooi dat we met zo’n jonge equipe zoveel voorsprong hadden op de rest.” De wedstrijd was niet zozeer hoog en breed volgens Bril. “Maar de moeilijkheid zat hem in de mooie en toch moeilijke hindernissen, veel bloemen in het parcours en veel water. Veel te kijken voor de paarden, die vandaag echt super sprongen. We hebben daarmee echt potentie voor de toekomst.”

Nederland plaatste zich vorige maand al voor de finale van de FEI Furusiyya Nations Cup, die eind september in Barcelona wordt verreden. In de eerste divisie wonnen de ruiters van Rob Ehrens de wedstrijden in La Baule en Aken. De winst in Gijon is de derde overwinning dit seizoen in de tweede divisie. In Al Ain en Kopenhagen waren de Oranjeruiters ook de beste.

Uitslag FEI Furusiyya Nations Cup Gijon

1. Nederland, 10 str pnt
Gert Jan Bruggink – Primeval Dejavu (v.Heartbreaker), 0/4
Jur Vrieling – Zirocco Blue VDL (v.Mr. Blue), 1/(4)
Frank Schuttert - Winchester HS (v.Numero Uno), 4/0
Harrie Smolders – Emerald (v.Diamant de Semilly) (4)/1

2. Engeland, 12
3. België, 23
4. Italië, 27
5. Ierland, 30
6. Duitsland, 35

  • Share this article