Springruiters TeamNL moeten in de achtervolging

KNHS
BJS 1185 783 Sterrehofs Calimero Marc Houtzager

Op de eerste dag van het EK voor de springruiters in Rotterdam is TeamNL niet begonnen zoals gehoopt. Het team staat na de eerste parcours op een voorlopige negende plaats. “Daarmee zijn we niet kansloos, maar we moeten in de achtervolging”, vertelt bondscoach Rob Ehrens. Donderdag en vrijdag wachten nog twee zware, belangrijke omlopen die bepalend zijn voor het landenklassement.

Bondscoach Rob Ehrens: “Het liep vandaag eigenlijk een beetje zoals het al het hele seizoen loopt; niet echt de flow erin die je nodig hebt om bij de eerste drie, vier landen te blijven. Morgen en overmorgen zijn nieuwe dagen met kansen. Het positieve vind ik dat de paarden goed springen en dat de ruiters heel gemotiveerd zijn en goed rijden. Ik hoop dat morgen dat dat ene foutje dat ons steeds blijft achtervolgen een keer wegblijft en dat we drie nul rondjes kunnen realiseren. Je hoopt met dit jachtparcours een positie te creëren waarbij we kunnen verdedigen, maar nu moeten we helaas gaan inhalen.”

Goed begin
Frank Schuttert begon goed voor Nederland met een vlotte ronde. Helaas viel er in de lastige laatste lijn een balk uit de lepels. Schuttert was blij met zijn paard, maar baalde van de fout. “Het is een mooie proef, niet lomp zwaar maar wel een paar keuze afstanden. Ik was heel tevreden over mijn paard en dat geeft veel vertrouwen voor de volgende dagen. Helaas kreeg ik aan het einde wel een fout en je bent hier natuurlijk om nul te rijden.”

Debutant Doron Kuipers deed vervolgens wat gehoopt werd, foutloos blijven. Zijn Charley is zeker niet het snelste paard uit het deelnemersveld, maar hij springt met het grootste gemak over de hindernissen. “Voor mijn gevoel heb ik gedaan wat ik kon en van start tot finish liep het zoals we gepland hadden. Het is fijn om in deze flow te kunnen beginnen, ik hoop dat we deze vorm kunnen vasthouden.”

Marc Houtzager realiseerde vandaag het beste resultaat voor TeamNL. “Ik had een rondje zoals gepland, niet het laatste uit de kast halen maar wel goed vooraan er bij blijven en dat is gelukt. Het rondje liep perfect, Calimero sprong heel goed. We hebben nog twee lange dagen te gaan, met moeilijke proeven, maar het begin is er.”

Slotruiter Maikel van der Vleuten begon met Dana Blue heel sterk, maar kreeg in de tweede helft van het parcours twee fouten. Een resultaat waarmee hij het wegstreepresultaat werd voor het team in deze openingsrubriek. “We weten dat het niet iedere keer kan zoals het moet, deze dingen gebeuren. Mensen denken wel eens dat het van zelf gaat, maar dat is niet zo in onze sport. De voorbereidingen waren goed verlopen, maar vandaag ging het niet zoals gehoopt. Ik had het ook liever anders gezien.”

De Zweedse titelverdediger Peder Fredericson en H&M All In zijn uitstekend begonnen aan dit EK en voeren het individuele klassement aan. Op plaats achttien is Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero de beste Nederlander. Duitsland gaat aan de leiding in het landenklassement.

Tokio tickets
Naast de strijd om de Europese titel, zijn er bij dit EK in Rotterdam ook team startbewijzen voor de Olympische Spelen van Tokio te verdienen. Nederland, Amerika, Zweden, Duitsland, Zwitserland en Australië hebben de eerste zes tickets vorig jaar op de Wereldruiterspelen in Tryon al binnengehaald. Grote landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Spanje, Italië en Ierland zullen daarom alles op alles moeten zetten op de Europese kampioenschappen om de drie te verdelen tickets te verdienen. Bij de Nations Cup finale in Barcelona in oktober dit jaar zal de laatste teamstartplaats te verdienen zijn.

Stand Landenwedstrijd EK Springen 2019, na eerste onderdeel
1. Duitsland - 219.21
2. Frankrijk - 221.54
3. Zweden - 224.37
9. Nederland - 238.58

Individueel klassement EK Springen 2019 na eerste onderdeel:
1. Peder Fredricson (Zwe) - H&M All In, 70.25 sec
2. Max Kühner (Oos) - Chardonnay 79, 71.06 sec
3. Ben Maher (Eng) - Explosion W, 71.49 sec

18. Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Calimero, 76.66 sec
35. Frank Schuttert (Ommen) - Lyonel D, 80.88 sec (76.88)
36. Doron Kuipers (Mijnsheerenland) - Charley, 81.04 sec
40. Maikel van der Vleuten (Someren) - Dana Blue, 81.55 sec (73.55)

  • Share this article