Springruiters laten medaille glippen

Nederland laat medalie

MADRID 16 september(ANP) - Een medaille, ook de gouden, lag voor het grijpen tijdens het EK voor springruiters in Madrid. Oranje, leider na twee onderdelen, liet die vrijdag in de beslissende omloop echter uit de handen glippen. De teleurstellende vierde plaats betekende wel het begeerde Olympische ticket voor Londen 2012.

Bondscoach Rob Ehrens had de smoor in over de gemiste kans op de Europese titel. ,,Dat is echt balen. Goud, zilver en brons weggegeven. Alleen Gerco heeft vandaag super gepresteerd.''
Ehrens doelde op Gerco Schröder, die met Eurocommerce New Orleans opnieuw een onberispelijke ronde afleverde. De Twentse routinier stelde daarmee het begeerde Olympische ticket - eigenlijk het eerste doel in Madrid totdat ineens veel meer mogelijk leek - veilig. De titel behoorde toen al de Duitsers toe.

De equipe dankte de kwalificatie voor Londen vooral aan de verrichtingen van donderdag. Toen reden Eric van der Vleuten, met de merrie VDL Groep Utascha SFN, Schröder en Jeroen Dubbeldam (BMC Van Grunsven Simon) allen een foutloze ronde. Slechts Maikel van der Vleuten viel met 9 strafpunten enigszins uit de toon met de jonge hengst VDL Groep Verdi.

Ehrens wilde ook niet meteen juichen. In de paardensport werd het cliché 'een balk is gauw gevallen' vrijdag eens te meer waarheid. 'Vleut senior' hoorde de hoeven van Utascha twee palen licht toucheren, maar ze ploften wel in het zand. Zijn zoon overkwam dat even later zelfs op drie hindernissen.

Daarmee was Oranje de leidende positie al kwijt aan Duitsland en van de voorsprong op Frankrijk en Groot-Brittannië was bovendien bijna niets meer over. Schröder koesterde de medaillekans door met zijn schimmel opnieuw alle hindernissen van de Spaanse parcoursbouwer Santiago Varela onaangeroerd te laten.

,,Vanaf start tot finish had ik een heel goed gevoel. New Orleans stond scherp en was gedurende de gehele rit 100 procent bij de les'', was zijn reactie. Het stemde de Twentse ruiter slechts voorzichtig optimistisch. ,,Het klassement is tot dusver iedere dag behoorlijk door elkaar gehusseld. Dat zal zondag in de finale ook wel weer het geval zijn.''

Dubbeldam kon het eremetaal voor het team niet binnen brengen. Een foutloze ronde had zilver betekend, één fout het brons. ,,Ik had donderdag een niet al te fraaie sprong op de sloot en wilde nu iets agressiever er naartoe rijden. Daar kregen we een fout waarop het publiek reageerde, met als resultaat dat de rust weg was. Daardoor ontstond de tweede fout.''

  • Share this article