Smolders wint Kampioenschap van Rotterdam

ROTTERDAM (KNHS) - Het hoofdnummer van de zaterdag op het CHIO Rotterdam werd gevormd door het Rabobank Kampioenschap van Rotterdam. Vijf combinaties, waaronder drie Nederlandse, plaatsten zich voor de barrage. In die barrage was Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Walnut de Muze de snelste foutloze combinatie, net voor Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Sapphire B. Gert-Jan Bruggink (Weerselo) noteerde met MCB Ulke twee springfouten en werd vijfde.

Het was een uiterst delicaat parcours dat in de fraaie Rotterdamse piste stond opgesteld, met maar liefst drie dubbelsprongen. Dat resulteerde in vijf foutloze ritten, terwijl de Zweed Rolf-Göran Bengtsson de barrage miste door een minieme overschrijding van de tijd, waardoor hij als zesde eindigde. Een dozijn ruiters van de 41 startende combinaties kwam met één springfout over de meet van het basisparcours, waarbij de fouten overal in het parcours gemaakt werden.

In de barrage ging Smolders als eerste van start en zijn Exquis Walnut de Muze kwam nergens in de problemen door het hoge tempo wat Smolders van haar vroeg. Voor Smolders was de hoofdprijs van ruim 10.000 euro. Gert-Jan Bruggink ondernam daarna een dappere poging de tijd te verbeteren, maar slaagde daarin niet. Maikel van der Vleuten draaide een achteraf iets te ruime wending naar de dubbelsprong, waardoor hij op Smolders' tijd verloor en ruim een seconde langzamer was op de eindstreep. Daarna reed de uit Japan afkomstige Taizo Sugitani met Avenzio zijn barragerit. Het doel van Sugitani was duidelijk: foutloos blijven zonder risico's te nemen. Dat werd uiteindelijk beloond met de derde plek. Grootste kanshebber op de zege leek op voorhand de Britse Laura Renwick, die in de editie van dit jaar reeds twee overwinningen op haar naam heeft staan. Zij vroeg vanaf de start een zeer hoog tempo van Roller Coaster, maar liep na een zeer scherp gereden wending tegen een springfout aan op de één na laatste hindernis. Ook de laatste lijn reed de Britse voluit, met als resultaat dat op de het barrageparcours afsluitende Rabo steilsprong ook nog een fout werd gemaakt, waardoor zij uiteindelijk als vierde eindigde.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS


Meer info zie: www.chio.nl

Uitslag Rabobank Kampioenschap van Rotterdam (1.55m):

1) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - 0 / 0 - 42.90
2) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Sapphire B (v. Mr.Blue) - 0 / 0 - 44.20
3) Taizo Sugitani (Jap) - Avenzio - 0 / 0 - 46.85
5) Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - MCB Ulke (v. Lux) - 0 / 8 - 44.21

  • Share this article