Sjef Janssen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Sjef

Sjef Janssen is maandag 3 november, na de onthulling van het bronzen beeld van Salinero benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd door burgemeester I.R. Adema opgespeld als dank voor zijn enorme verdiensten voor de Nederlandse sport en de dressuur in het bijzonder. In 2013 ontving de voormalig bondscoach dressuur voorafgaand aan het officiële sportieve afscheid van Salinero al een gouden KNHS-speld. Nu is Janssen, betrokken bij tien Olympische medailles, ook koninklijk onderscheiden.

De uitreiking vond zeer toepasselijk plaats nadat het beeld van Salinero naast het beeld van zijn voorganger Bonfire werd onthuld in Erp. Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS, roemt Janssen: “Sjef is de meest succesvolle Nederlandse dressuurbondscoach ooit. Hij heeft met zijn prikkelende aanpak en gymnastiserende trainingsmethode de tot 2007 durende Duitse hegemonie doorbroken met historische EK- en WK-titels voor het Nederlandse team en is, aanvankelijk als trainer van Anky en later als bondscoach van het Nederlandse dressuurteam, betrokken bij maar liefst tien Olympische medailles.”

Salinero geniet nu van zijn pensioen en won met Anky van Grunsven tweemaal Olympisch goud, een zilveren en bronzen Olympische teammedaille, werd eenmaal Wereldkampioen, vier keer Europees kampioen waarvan twee met het team, vier keer winnaar van de Wereldbekerfinale, drie keer Nederlands Kampioen en nog veel meer andere wedstrijden. Sjef Janssen is de ontdekker van Salinero en trainde gedurende zijn hele loopbaan de combinatie Anky van Grunsven en Salinero.

In 2005 werd Janssen aangesteld als bondscoach van de dressuurequipe. Onder zijn leiding werd Nederland in 2007 voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen. Het team herhaalde dat huzarenstukje in 2009 in Windsor, waar Edward Gal en Adelinde Cornelissen individueel Europees kampioen werden. De allereerste wereldtitel voor Nederland haalde Janssen binnen in Kentucky tijdens de Wereldruiterspelen in 2010. Ook het individuele goud van Edward Gal en Totilas kon dat jaar aan de erelijst van Janssen worden toegevoegd. Olympisch eremetaal haalde Janssen in Hong Kong; goud voor zijn vrouw Anky van Grunsven en zilver met het team. In 2012 sloot Janssen zijn loopbaan bij de KNHS af met een bronzen teammedaille en een zilveren medaille van Adelinde Cornelissen in Londen.

  • Share this article