Rien van der Schaft: Dit wordt een bijzonder CHIO, als bondscoach terug in mijn stad

160929 a21v0188

De Nederlandse dressuurruiters hebben sinds 1 januari 2017 een nieuwe bondscoach, Rien van der Schaft. Hij volgde hiermee Johan Rockx op die bondscoach was ten tijde van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Rockx was tijdelijk aangesteld als bondscoach wegens ziekte van de helaas veel te vroeg overleden succesvolle dressuurcoach Wim Ernes.

Toen we hoorden dat Rien van der Schaft de nieuwe bondscoach werd, vonden we dit een mooie aanleiding voor een (hernieuwde) kennismaking met deze geboren Rotterdammer.

Rien van der Schaft is namelijk geen onbekende. 63 jaar geleden werd hij geboren in het hartje Rotterdam en hij wist al snel dat hij iets in de paarden wilde. Hij volgde de hippische opleiding in Deurne en verhuisde naar de Achterhoek.

“Op zeker moment belde Jan Willem Körner, oud bestuurslid Rotterdamsche Manège en CHIO Rotterdam me met de vraag of hij op de Rotterdamsche Manège wilde komen,” zegt Rien van der Schaft. “Daar heb ik een aantal jaren met veel plezier gewerkt. En …. Daar heb ik het CHIO Rotterdam natuurlijk van heel dichtbij leren kennen.” Later is Van der Schaft samen met zijn vrouw Inge naar Wenum Wiessel, vlakbij Apeldoorn verhuisd, waar hij nog altijd een goed lopende stal – De Sprengenhorst - heeft, gespecialiseerd in dressur en africhting.

In de wedstrijdring heeft Rien negen paarden op Grand Prix-niveau uitgebracht en samen met zijn vrouw Inge heeft hij vele paarden tot op internationaal niveau opgeleid. Rien was lid van het Nederlandse dressuurteam van 1979 tot en met 1983 en heeft o.a. meegedaan aan het vervangend Olympisch kampioenschap te Goodwood, twee EK’s en een WK. Extra speciaal is dat ook Inge een EK en een WK heeft gereden voor Nederland. Rien van der Schaft heeft zelf in die jaren meerdere malen deelgenomen aan het CHIO Rotterdam.

Het CHIO Rotterdam is dit jaar officiële observatiewedstrijd voor het EK in Gothenborg en het is de enige landenwedstrijd van de FEI Nations Cup Dressage in eigen land. Maakt dat het CHIO Rotterdam bijzonder voor de nieuwe bondscoach? “Niet persé, “ zegt Rien van der Schaft. “Elk jaar is er een belangrijk kampioenschap in de zomer – EK, WK of Olympische Spelen - dus is het CHIO ook elk jaar een observatiewedstrijd. Wat het wel bijzonder maakt is dat ik in Rotterdam veel ruiters aan het werk kan zien. Omdat er zowel 5* als 3* rubrieken zijn en de jury bij beide wedstrijden dezelfde is, kan ik iedereen observeren op een grote, meerdaagse, belangrijke wedstrijd. Dat is erg plezierig.” We vroegen Rien van der Schaft ook wat hij van het CHIO Rotterdam als evenement vindt. “Daar kan ik echt geen objectief antwoord op geven, voor mij is het de wedstrijd in mijn geboortestad” aldus van der Schaft. “Het voelt als míjn concours in míjn stad!”

  • Share this article