Qatar wint landenwedstrijd Abu Dhabi

Qatar wins

De Nederlandse springruiterequipe kon geen vuist maken in de FEI Furusiyya Nations Cup in Abu Dhabi en finishte als achtste. Maar het was niet de formatie waarmee Rob Ehrens vorig jaar wereldkampioen werd. In het drukke wereldbeker indoor seizoen stuurde de bondscoach jonge combinaties naar het Midden Oosten om hiermee ervaring op te doen op dit niveau. De vier ruiters van Quatar wonnen de wedstrijd overtuigend.

Het is een beetje een vreemde eend in de bijt deze landenwedstrijd die buiten op een graspiste werd verreden in de Verenigde Arabische Emiraten, waar het warm is, terwijl we in Nederland midden in het indoorseizoen zitten. Robert Vos, Hendrik-Jan Schuttert, Michael Greeve en Willem Greve vlogen met hun paarden naar Abu Dhabi.

Michael Greeve was de best presterende Nederlander. Met Whitney BB (v.Nabab de Reve) maakte de ruiter in de eerste omloop een spring- en een tijdfout. In de tweede ronden was het resultaat 9 strafpunten. Robert Vos reed vorig jaar met Interline H (v.Indoctro) al meer wedstrijden in de FEI Furusiyya Nations Cup. In de tweede omloop waren ze met twee springfouten de beste combinatie voor ons land. Hendrik-Jan Schuttert was met Cerona HS voor bondscoach Rob Ehrens twee jaar geleden een vaste waarde voor het team. Vandaag reed Schuttert zijn nog jonge paard Bravour (v.Namelus R) en daarvan telde in de eerste omloop de 13 strafpunten.

Willem Greve liet zijn toppaard Carambole, de winnaar van de Grote Prijzen van Amsterdam en Drachten, op stal. Greve reed zijn nog betrekkelijk onervaren schimmel Avion (v.Cornet Obolensky) naar 9 en 13 strafpunten. Nederland eindigde de wedstrijd op de achtste plaats met een totaal van 57 strafpunten.

Nederland dat is ingedeeld in de eerste Europese divisie van de FEI Furusiyya Nations Cup zal in La Baule, Rome, Rotterdam en Falsterbo de punten moeten pakken om deelname aan de finale van de landencompetitie af te dwingen.

Quatar won de FEI Furusiyya Nations Cup wedstrijd in Abu Dhabi overtuigend met slechts 5 strafpunten. Daarmee is het team dat door de Nederlander Jan Tops wordt gecoacht, getraind en van de goede paarden wordt voorzien al zeker van deelname aan de finale in Barcelona, later dit jaar. Het team van Oekraïne werd tweede met 19 strafpunten. De verrassend sterk rijdende ruiters van Egypte werden derde (21 strafpunten). In het team Karim El Zogby en de merrie Amelia (v.Cantos), die onlangs nog tweede waren in de Grote Prijzen van Amsterdam en Drachten.

Uitslag FEI Furusiyya Nations Cup Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten)

Robert Vos (Wierden), Interline H (Indoctro x Elmshorn), 20 – 8

Hendrik-Jan Schuttert (Ommen), Bravour H (Namelus R x Burggraaf), 13 - 17

Michael Greeve (Veeningen), Whitney BB (Nabab de Reve x Calido I), 5 - 9

Willem Greve (Markelo), Avion (Cornet Obolensky x Pilot), 9 – 13

  • Share this article