Oranje kwartet zet topprestaties neer in de 2011 FEI Nations Cup competitie

Jeroen dubbeldam

ERMELO (KNHS) - De bondscoach van de springruiters Rob Ehrens heeft dit jaar volop kunnen profiteren van de toegenomen breedte in de Nederlandse springtop. Hij deed het afgelopen jaar voor de acht FEI Nations Cup wedstrijden een beroep op veertien combinaties.

In totaal stonden acht wedstrijden op het programma, waarvan er drie - Rome, Sankt Gallen en Aken - winnend werden afgesloten. Uiteindelijk eindigde Nederland als tweede in de competitie.

In de acht wedstrijden over twee manches werden in totaal 64 ritten gereden. Niet eenmaal haalde een combinatie de eindstreep niet. Van de 64 ritten werden er 21 ritten (33%) foutloos gereden en in zes gevallen moest één enkele strafpunt voor het overschrijden van de tijd worden genoteerd. Tweemaal, in Rome en Sankt Gallen, hoefde de laatste ruiter van het Nederlandse team - Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon in Rome en Jur Vrieling met VDL Bubalu in St. Gallen - in de tweede manche niet meer van start te gaan, omdat de zege reeds binnen was.

BMC Van Grunsven Simon met Jeroen Dubbeldam liep drie wedstrijden en noteerde daarin slechts één maal een springfout. VDL Groep Verdi met Maikel van der Vleuten ging ook drie maal van start en liep eenmaal tegen een springfout aan en noteerde eenmaal één tijdfout. Naast Vrieling en VDL Bubalu liep ook Van Schijndel's Rascin met Piet Raijmakers vier wedstrijden, terwijl op Leon Thijssen met Tyson drie maal een beroep werd gedaan. Er werd het vaakst dit seizoen een beroep gedaan op VDL Groep Utascha SFN met Eric van der Vleuten. Zij gingen in vijf landenwedstrijden van start en noteerden in die tien ritten vijf maal een foutloze rit, eenmaal één strafpunt voor het overschrijden van de tijd, eenmaal vier strafpunten en drie maal twee springfouten.

Op voorhand gaf Rob Ehrens te kennen in de eerste drie landenwedstrijden van het seizoen met de sterkst mogelijke equipe van start te willen gaan. Dat lukt in Rome en in Sankt Gallen, maar door een lichte blessure moest Ehrens in La Baule op het laatste moment Sterrehof's Tamino vervangen door Sterrehof's Opium VS met Marc Houtzager, die in beide manches iets beneden de verwachting presteerde, waardoor Nederland met 20 strafpunten op een gedeelde vijfde plaats eindigde met zeven punten achterstand op winnaar Ierland, vijf punten achter de als tweede eindigende Belgen, vier punten achter de Duitsers die derde werden en twee punten achter de als vierde eindigende Britten.

De landenwedstrijden in Falsterbö, Hickstead en Dublin zouden volgens de planning van Ehrens bezocht worden door het 'tweede' team van Oranje, dus waren de vierde plaats in Falsterbö, de zesde plaats in Hickstead en zevende plek in Dublin ingecalculeerd. Niet ingecalculeerd was de tegenvallende prestatie van het Nederlandse team in Rotterdam, waar ze als vierde eindigden.

  • Share this article