Oranje kwartet op zijn sterkst naar landenwedstrijd in Rotterdam

Jeroen

Het springruiterequipe waarmee bondscoach Rob Ehrens naar Rotterdam gaat, lijkt op papier een ijzersterk team. Vrijdag 22 juni verdedigen ze in het Kralingse Bos hun leidende positie in de FEI Top League. Het team bestaat uit Gerco Schröder met Eurocommerce London, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi, Jur Vrieling met VDL Bubalu en Jeroen Dubbeldam met BMC Utascha SFN.

Gerco Schröder was afgelopen zaterdag nog winnaar van de hoofdprijs van bijna honderdduizend euro in de Global Champions Tour wedstrijd te Cannes. Daarvoor waren ze in Cannes al derde geworden in een 1.50 m. rubriek en kortgeleden eindigden ze in de GCT wedstrijd in Hamburg als zevende. Een combinatie die nu in topvorm verkeert.

Maikel van der Vleuten vormt met de KWPN goedgekeurde hengst VDL Groep Verdi ook een topcombinatie. In de twee omlopen kennende GCT wedstrijden in Hamburg en Doha eindigden ze beide keren als vijfde. Nog meer indruk maakte hun voortreffelijke zevende plaats in de eindstand van de Wereldbeker finale, die tijdens Indoor Brabant 2012 werd verreden.

Jur Vrieling werd met de onlangs door het KWPN erkende VDL Bubalu Nederlands Kampioen en steekt ook in een glanzende vorm. In Rome streed deze combinatie mee in de Nations Cup wedstrijd waar ze in de eerste manche foutloos bleven. Verder wonnen ze de Grote Prijs van Drammen, werden tweede in de Grote Prijs van Braunschweig en Melsomvik en zesde in de Grote Prijs van Rome, waarin ze dubbel foutloos bleven.

Het Oranje kwartet wordt volledig gemaakt door Jeroen Dubbeldam met BMC Utascha SFN, die onlangs in Sankt Gallen, waar Nederland de landenwedstrijd wist te winnen, de beste Nederlandse combinatie vormde.
Reserve ruiter Leon Thijssen heeft met Tyson heeft twee zeer sterke optredens achter de rug in La Baule en Sankt Gallen. In La Baule werd Nederland na een barrage met België tweede, mede dankzij de twee foutloze ritten van deze combinatie. In Sankt Gallen leverden Thijssen en Tyson met 4 en 0 een belangrijke bijdrage aan de overwinning die daar door het Oranje kwartet werd behaald.

"We gaan als leiders in het klassement naar de Maasstad en ik hoop dat we in Rotterdam onze voorsprong kunnen uitbouwen. Het zou mooi zijn om eindelijk eens in Rotterdam te winnen en als dat lukt verstevigen we niet alleen onze leidende positie, maar zijn we er ook zeker van in 2013 in deze competitie van start te kunnen gaan. Tot nu toe is nog nooit een land gedegradeerd dat meer als 25 punten had en wij staan nu al op 20.5", aldus bondscoach Rob Ehrens.

Opvallend is dat veel landen met hun sterkste formatie naar Rotterdam komen. Dit mede met het oog op de Olympische Spelen, waardoor voor veel landen het Rotterdamse CHIO een laatste selectiewedstrijd is. Rob Ehrens heeft voor zichzelf een andere psychologische aanpak gepland. "In Sankt Gallen hebben we in 2004, 2007, 2008, 2011 en 2012 gewonnen. Daarom heb ik me voorgenomen me in mijn hoofd te printen naar Sankt Gallen te gaan, in plaats van naar Rotterdam. Hopelijk pakt dat goed uit".


Tussenstand FEI Nations Cup Top League:

1) Nederland - 20.5
2) België - 20
2) Duitsland - 20
4) Zwitserland - 16.5
5) Groot-Brittannië - 13
6) Zweden - 9
7) Frankrijk - 8
8) Ierland - 7

Agenda FEI Nations Cup Top League:

Rotterdam (Ned) - 22 juni
Aken (Dui) - 5 juli
Falsterbö (Zwe) - 13 juli
Hickstead (Eng) - 20 juli
Dublin (Ier) - 17 augustus

  • Share this article