Oranje kwartet houdt topvorm vast

LONDEN - De Oranje springcombinaties hebben hun topvorm die zij in de openingswedstrijd toonden vast weten te houden. Na de eerste manche van de landenwedstrijd voor springruiters in Greenwich Parc staan de Nederlanders met slechts vier strafpunten op een gedeelde tweede plaats. Saudi-Arabië gaat verrassend aan de leiding. Nederland deelt de tweede plek nu met de Britten de Zweden en de Zwitsers. Vandaag staat de tweede omloop van de landenwedstrijd op het programma, waarna de teammedailles worden verdeeld. Onder andere Duitsland, Frankrijk en België wisten zich niet voor de tweede manche te plaatsen, waarin slechts de beste acht landen mogen starten.

Bondscoach Rob Ehrens was duidelijk in zijn commentaar. "Het was werkelijk genieten. Toen we twee foutloze rondes binnen hadden was ik gerust", aldus Ehrens. Ook over de prestaties van de Nederlandse ruiters van hij duidelijk. "Maikel van der Vleuten was zeer geconcentreerd en liet Verdi nog meer dan gisteren naar boven springen. Marc Houtzager reed in één woord top en ook zijn Tamino sprong top. Beide ruiters wisten de lei schoon te houden. Jur Vrieling begon heel sterk, maar wist de hengst in de lijn naar de sloot net niet gesloten genoeg te houden. Daardoor kregen zij daar een foutje. Ook de fout op de laatste was te wijten aan Jur, die zich moet realiseren dat een sprong pas af is als je paard weer met alle vier de benen op de grond staat. Die fout op de laatste hindernis ontstond omdat Jur zijn Bubalu VDL een fractie te vroeg losliet", aldus Ehrens, die Gerco Schröder niet van een fout kon betichten. "Van waar ik stond kon ik het niet goed zien, dus moet ik eerst de videobeelden analyseren om daar een oordeel over te geven. Gerco vertelde me dat hij dacht richting de insprong van de dubbel stil te blijven zitten, maar mogelijk kwam hij toch met een fractie te veel been. Een veegfoutje, niet meer en niet minder.

Bondscoach Rob Ehrens vond het parcoursontwerp van Bob Ellis niet echt moeilijk. "Je moest de paarden wel top fit hebben en ruiterfouten werden onverbiddelijk afgestraft. Als ik zie hoe het vandaag is gegaan dat hoeft het morgen niet veel moeilijker te worden. Ik wil opmerken dat ik deze parcoursen mooier vindt dan de parcoursen die Ellis drie jaar geleden in Windsor tijdens het EK had gebouwd. Wat ik wel vergelijkbaar met het parcours van toen vindt is dat de ruiters en de paarden gedurende het gehele parcours zeer alert moeten blijven, omdat je niet in je ritme kunt blijven. Daarom moet je van tevoren heel goed weten wat je doet. Zo heb ik het parcours zeker acht keer gelopen, om uit te vinden waar de problemen zaten en hoe aan deze problemen het hoofd kon worden geboden. Dat is vandaag goed uitgepakt", aldus Ehrens. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

De aankleding van de hindernissen is fantastisch. Zo staat de Tower Bridge in het parcours, de deur Downingstreet 10 diende als flankering van een steilsprong, net als ergens anders in het parcours de typisch Britse brievenbussen. Een oxer aan de ene kant geflankeerd door het London Eye en aan de andere kant door de Big Ben en the House of Parliaments. Zonder enige twijfel de mooiste decoratie van het Olympische hindernispark ooit.

Na de tweede wedstrijd staat Saudie-Arabië op de eerste plaats met één enkele strafpunt en volgen op drie punten achterstand Groot-Brittannië, Zweden, Zwitserland en Nederland. Canada staat zesde met vijf strafpunten. Brazilië en de USA delen de zevende plek met acht strafpunten. Mexico, Australië, Duitsland, Frankrijk, België, de Ukraïne en Chili zijn uitgeschakeld voor de strijd om de teammedailles.

In het individuele klassement staan nu twaalf ruiters op nul strafpunten. Daaronder Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten. Twee ruiters staan op één strafpunt en ook twee ruiters staan op twee strafpunten. Tien ruiters delen de voorlopige 17de plaats in de tussenstand, waaronder Gerco Schröder. Jur Vrieling deelt met vele anderen de 31ste plaats.

Na de tweede manche van de landenwedstrijd morgen mogen de beste 45 combinaties door naar de individuele finale, die in twee manches wordt verreden en waarin iedereen weer met een schone lei van start gaat. De beste 25 uit de eerste manche gaan door naar de tweede ronde van de individuele wedstrijd.

  • Share this article