Opnieuw spannende strijd tussen Charlotte Dujardin en Edward Gal

Dujardin CHIO 2013

ROTTERDAM (KNHS) - In een volledig volgepakt stadion in het Rotterdamse Kralingsebos kwam Edward Gal op het eind net een neuslengte te kort om de Britse Olympisch kampioen Charlotte Dujardin met Valegro in de freestyle van de troon te stoten. Dujardin reed een proef die het sprankelende miste en Gal reed met Undercover de beste kür uit zijn carrière. Nadat Edward de ring als laatste had verlaten was het "to close to call" en durfde niemand zich aan een voorspelling te wagen wie uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Dat was dus uiteindelijk Dujardin voor Gal, terwijl de Zweedse Tinne Velhelmson-Silfven met Don Auriello derde werd, voor Hans Peter Minderhoud met Glock's Tango.

Edward Gal en Undercover maakte in alle drie de bewegingsvormen waarover het paard beschikt indruk. De stap was gecadanceerd, de draf lichtvoetig en de galop explosief. In de verruimingen leverde het krachtig onderbrengende achterbeen de power en als dan weer een overgang gemaakt werd naar de verzameling bleef dat achterbeen sterk stuwen. Het expressieve front bleef steeds mooi open en op lengte. Voorzitter van de jury Francis Verbeek omschreef de ritten van Dujardin en Gal als twee absolute topritten. Verder was zij van mening dat: "Undercover groeit tussen iedere wedstrijd in die ik jureer. De progressie die zij boeken is indrukwekkend en dat maakt het komende EK in Herning echt spannend".

Gal was zelf ook tevreden. "Ik ben dik tevreden, maar net toen ik in de eerste piaeffe was viel de muziek even weg. Ik dacht er even aan om te stoppen maar ben toch maar doorgegaan. Ik heb het idee dat er een stukje muziek weg is. Waar ik heel blij mee ben is dat Undercover steeds meer relaxed is in de wedstrijd. Daardoor kan ik hem ook iets groter en opener in het front voorstellen. Door de grotere ontspanning kan ik hem ook gemakkelijker voor me houden. Dat merk je ook in de verruimingen. Het opschakelen gaat gecontroleerder, maar ook in de verruiming heb ik meer controle, waardoor ik hem minder hoef te begrenzen, wat weer ten goede komt aan de lengte in het front. Daarbij blijft de motor achter kracht en impuls leveren. De krachten die vrijkomen zijn nu heel goed te hanteren", aldus Gal.

Charlotte Dujardin was ook zeer tevreden over haar rit. "Valegro heeft bijna vijf maanden rust gehad en dit was na Olympia in december zijn eerste wedstrijd. De topvorm is er nog niet. Ik reed hem zou je kunnen zeggen met de handrem er op, maar het was fijn om in de ring te vernemen dat hij zich weer voor honderd procent inzette. Hij deed echt veel meer dan ik van hem had verwacht, maar toch zit er nog veel meer is dan wat we vandaag hebben laten zien", vertelde Dujardin, die daaraan in één adem toevoegde haar Olympische Kür nooit weer te zullen rijden. "Na de Olympische Spelen heb ik deze Kür nog in Olympia gereden, maar de herinneringen aan onze winst tijdens de Olympische Spelen is dermate speciaal dat we nu keihard werken aan een geheel nieuwe Kür en de Olympische Kür in onze herinneringen opbergen", aldus de Britse amazone.

Hans Peter Minderhoud legde met Glock's Tango beslag op een voortreffelijke vierde plaats, terwijl Madeleine Witte-Vrees met Blom's Wynton een hele fijne Kür reed, waarmee ze als achtste eindigde en dat was net voor Patrick van der Meer met Uzzo.

  • Share this article