Olympische springequipe bekend

Marc Houtzager Tamino 1 Border Maker

AKEN/ERMELO – Aanstaande maandag is de deadline voor de Olympische Spelen, dan dienen de namen van ruiters en paarden bij het IOC bekend te zijn. Bondscoach Rob Ehrens heeft de laatste maanden flink gepuzzeld en de stukjes in Aken in elkaar laten vallen. Zijn Olympisch springteam voor Londen bestaat uit: Gerco Schröder met Eurocommerce London, Jur Vrieling met VDL Bubalu, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi en Mark Houtzager met Sterrehof’s Tamino. Leon Thijssen is met Tyson als eerste reserve aangewezen en Harrie Smolders met Regina Z als tweede reserve.

"Voor Gerco Schröder geldt dat ik aan hem de voorkeur geef met zijn paard Eurocommerce London. Mocht het echter zo zijn dat Gerco zelf van mening is dat Eurocommerce New Orleans beter in vorm is, dan mag hij van mij ook met dat paard naar de Olympische Spelen afreizen. Die beslissing laat ik over aan de ruiter", aldus bondscoach Rob Ehrens

Het springteam is met vijf combinaties de grootste afvaardiging van de drie hippische teams die Nederland in Londen vertegenwoordigen. Vier ruiters zitten in het team van de landenwedstrijd, waarvan per omloop de beste drie resultaten tellen. De eerste reserve-combinatie reist mee naar Londen, maar komt alleen aan start als één van de teamruiters of –paarden door een blessure niet van start kan gaan. Mocht dit uitvallen één van de paarden van Schröder betreffen, bijvoorbeeld Eurocommerce London, dan gaat Eurocommerce New Orleans voor de reserve combinatie. In Londen doen 75 springruiters mee uit 26 landen, waarvan 15 teams en 15 individuele ruiters.

Gerco Schröder is de routinier van het team. Londen worden zijn derde Spelen op rij. Olympische medailles ontbreken nog in zijn prijzenkast, waarin al gouden medailles hangen van het WK 2006 in Aken (met Eurocommerce Berlin) en het EK 2007 in Mannheim. Dubbel Europees goud behaalde Gerco als Young Rider in 1999 met Eurocommerce Geneve. Vorig jaar op het EK in Madrid restte in een zinderde finale de vierde plaats met Eurocommerce New Orleans. In Londen rijdt Gerco de hengst Eurocommerce London (Nabab de Reve x Chin Chin), waarmee hij onlangs de GCT wedstrijd in Cannes won. "Het is mooi dat we naar de Olympische Spelen toe gaan. Ik houd me volledig met de sport bezig en daar ligt mijn focus. Alle andere zaken tracht ik langs mij heen te laten glijden. Voor mij is het doel topprestaties te leveren met het team in Londen", aldus Gerco Schröder in een eerste reactie.

Marc Houtzager is de man in vorm. Twee weken geleden won hij de Grote Prijs van het CHIO Rotterdam met Sterrehof’s Tamino (Numero Uno x Farmer). In Hong Kong drong Marc vier jaar geleden met Sterrehof’s Opium door tot de barrage van de individuele finale, waarin ze zevende werden en vierde met het team. Op het EK in Windsor in 2009 behaalden ze met het team eenzelfde klassering. Voor Sterrehof’s Tamino is Londen het tweede internationale kampioenschap. Twee jaar geleden nam de ruin deel aan de Wereldruiterspelen in Kentucky. "Sterrehof’s Tamino is een uitermate getalenteerd paard dat lang last heeft gehad van een blessure. We hebben hem alle tijd gegeven om daarvan te herstellen. In Rotterdam en in Aken heeft hij bewezen top fit te zijn en met de besten mee te kunnen. Ik reis vol vertrouwen met hem en mijn teamleden af naar de Olympische Spelen", aldus Houtzager.

Jur Vrieling is met VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) de regerend Nederlands kampioen. De laatste maanden hebben ze zich in grootse vorm getoond. Ze wonnen de Grote Prijs in Drammen, werden zesde in de GP van Rome en vierde in het hoofdnummer van het CHIO Rotterdam. Voor de ervaren Vrieling zijn het de eerste Spelen. Met VDL Bubalu maakte hij deel uit van het WEG-team van Kentucky 2010. In de Top League dit seizoen leverden ze met een nulronde in Rome en Rotterdam een wezenlijke bijdrage aan het resultaat. "Ik denk dat ik deel uitmaak van een heel sterk team waarmee we ons in de strijd om de medailles kunnen mengen. Daarnaast zie ik dit als een beloning voor de positieve ontwikkeling die we de laatste twee jaar hebben doorgemaakt. Bubalu en ik zijn naar elkaar toegegroeid en vormen een hechte combinatie", aldus Vrieling.

Maikel van der Vleuten is de Benjamin van het team. Met de hengst VDL Groep Verdi TN (Quidam de Revel x Landgraf I) zaten ze in het EK team van Madrid dat vorig jaar vierde werd. In de wereldbekerfinale tijdens Indoor Brabant bereikten ze een fantastische zevende plaats. Maikel en Verdi zaten in het landenteam van Rotterdam en Aken. In de Global Champions Tour wedstrijden van Hamburg en Quatar werden ze vijfde. VDL Groep Verdi TN is met zijn tien jaar het jongste paard van het team. "We waren dit jaar vroeg in vorm en hebben in de wereldbeker finale tijdens Indoor Brabant gepiekt. Gelukkig hebben we de uitstekende vorm vast weten te houden. Voor mij is dit de bekroning van een tot nu toe schitterend seizoen", aldus Maikel van der Vleuten.

Leon Thijssen kocht zijn hengst Tyson (Numero Uno x Voltaire) als driejarige en kent hem dus door en door. In de landenwedstrijden van La Baule en Sankt Gallen bewezen ze hun waarde voor het team. In Aken bleven ze de eerste omloop foutloos. Leon was er in 2005 bij op het EK in San Patrignano, waar hij met Nairobi deel uitmaakte van het bronzen team. Ook in Hong Kong fungeerde Thijssen, net als nu in Londen, als reserve.

  • Share this article