Olympische droom Madeleine Witte-Vrees eindigt in nachtmerrie

ISC 1871

SCHIJNDEL (KNHS) - Aan de Olympische droom van Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) kwam hedennacht een abrupt einde. Haar toppaard MacRider Vontango overleed aan de gevolgen van een acute koliekaanval. "We hebben alles in het werk gesteld om hem te redden, maar tijdens de operatie in de dierenkliniek te Someren bleek dat Vontango helaas niet te redden was", aldus een zeer aangeslagen Madeleine Witte.

Madeleine Witte en Vontango, die tien jaar oud is geworden, bouwden gezamenlijk hun carrière heel geleidelijk aan op. Zo werden ze drie maal achtereen KNHS kampioen in de Lichte Tour en vier weken geleden zegevierde ze in de Zware Tour. Die laatste prestatie, mede omdat deze combinatie ook al twee A-kader scores had gerealiseerd, was voor bondscoach Sjef Jansen aanleiding om Madeleine Witte-Vrees op te nemen in het Olympisch kader. Afgelopen week nam ze nog deel aan de internationale dressuurwedstrijden in het Engelse Addington. Zij eindigde daar met een A-kader score als vierde in de Grand Prix.

Vontango was een ruin die in 2002 werd geboren met als vader Contango, uit de merrie Oronia die Jazz als vader heeft. Als veulen vielen reeds zijn kwaliteiten op, want op de Nationale Merrie Keuring van het KWPN eindigde hij als derde. Op drie-jarige leeftijd nam Vontango deel aan de VSN finale en eindigde daarin als vijfde. In de PAVO Cup eindigde hij als vierjarige op de zevende plaats in de finale en als vijfjarige werd Vontango in de finale van deze competitie derde. Vontango werd gefokt door J.A. van Boven uit St. Michielsgestel, die nog steeds mede-eigenaar was.

"Wij, mijn man Nico en ik, zijn er beiden werkelijk helemaal kapot van. Vontango was ons maatje en zoals wij voor hem streden om hem te behouden, er zijn vele zeer aantrekkelijke biedingen op hem uitgebracht, ging Vontango volledig voor mij door het vuur. Voor mij was het werkelijk een droom die uitkwam om met dit paard te gaan presteren. We stonden nog aan het begin van onze internationale carrière en dan nu dit einde", vertelde een zeer bedroefde Madeleine.

  • Share this article