Olympisch zilver voor Cornelissen

Adelinde Cornelissen Parcival 1 Internet

Londen- Onder de 23.000 toeschouwers in het Olympische ruiterstadion van Greenwich Parc zaten zeker 4.000 in het oranje geklede supporters. Daarnaast zaten er zeker 15.000 Britten en het leek er op of die naar twee geheel van elkaar verschillende wedstrijden hadden zitten kijken. Na de rit van Cornelissen - ruim 88% - leek het goud voor Nederland en na de rit van Dujardin waren de Britse supporters er allerminst zeker van of het goud voor hun amazone was. Mede omdat Dujardin zelf ook niet tevreden oogde met haar prestatie. Maar Cornelissen won zilver, achter de Britse Charlotte Dujardin met Valegro, terwijl het brons ook naar de Britten ging en wel naar Laura Bechtolsheimer met Mistral Hojris.

Veel Nederlanders waren teleurgesteld dat Cornelissen geen goud heeft gewonnen. Cornelissen zelf toonde zich zeer ingenomen met zilver. "Ik ben blij met zilver en superblij met mijn in topvorm stekende Parzival. Ik heb er alles aan gedaan om te winnen en volgens mij reden we een super strakke rit. Laten we helder zijn: ik had heel graag goud willen winnen, maar mijn wereld is niet ingestort nu het zilver is geworden. Ik ben echt heel erg blij met deze tweede plek. Gedurende mijn rit bleef Parzival zeer oplettend en was daardoor heel erg scherp en trok er echt aan. Fouten hebben we niet gemaakt. Dressuur is en blijft een jurysport en misschien hadden de Britten het voordeel van een thuiswedstrijd. Ik ga thuis de ritten in alle rust nog eens evalueren en dan praten we verder", aldus Cornelissen.

Alle lof was er ook voor Anky van Grunsven, die met deze freestyle op Olympisch niveau afscheid nam van Salinero als wedstrijdpaard. In de overgangen blijft de combinatie meesterlijk. In piaffe en passage is er nog steeds de kracht die een atleet in topvorm kenmerkt en in de draf is er de expressie. Salinero bewoog door de baan met de lichtheid van een mild zomers briesje dat langs de Theems kwam drijven. Een afscheid zonder tranen in de ring, maar wel één met veel emotie, want wat heeft hippisch Nederland veel aan deze zwarte parel op vier krachtige benen en dat sprankelende vertrouwen uitstralende oog te danken. "Ik ben echt supertrots dat Salinero op 18-jarige leeftijd nog tot zo'n topprestatie in staat is. Natuurlijk had ik vanmorgen even de spanning en toch wel ook een beetje emotie. Ik wilde één ding doen: goed rijden, en dat is gelukt, waardoor ik in staat was om mijn paard dat afscheid te geven waarop hij recht had. Want met een zesde plaats temidden van de wereldtop dan doe je nog steeds heel goed mee. Hier had ik opgehoopt en ben dankbaar dat het gelukt is en hiermee is voor mij de cirkel rond", aldus Van Grunsven.

Edward Gal en Undercover eindigden als negende. "Deze Kür is pas twee weken gereed en ik ben zeer tevreden. Dit is de eerste keer dat ik deze Kür reed en het voelde echt hartstikke goed. Daarbij een score van boven de 80%? Dat is iets waar je van droomt", vertelde Gal, die er van overtuigd is dat er nog heel veel progressie geboekt kan worden. "Undercover is een paard met heel veel kwaliteiten. Hij is heet, maar dat is iets wat je juist aan het einde van een rit nodig hebt om de expressie te bewaren. Undercover is mijn hoop voor de toekomst".

Van de zeven juryleden had alleen het Nederlandse jurylid Wim Ernes Adelinde Cornelissen op de eerste plaats staan en de anderen hadden het goud toebedacht aan de Britse Dujardin. In de ogen van Ernes zijn Valegro en Parzival twee geheel van elkaar verschillende paarden, met ieder hun eigen specifieke kwaliteiten. "Ik vind beide paarden geweldenaren, die beide met hun amazones een proef op geweldig hoog niveau hebben neergezet. Zo vind ik de piaffe en passage van Parzival indrukwekkend, net als zijn kracht en ruimte in beweging. Valegro is een paard dat constant een heel mooi beeld laat zien en gereden wordt met een hele mooie open aanleuning. Daarnaast weet Valegro in een hoge mate van takt zuiverheid te bewegen", aldus Ernes. Volgens Ernes zou Parzival in de aanleuning mooier mogen zijn. "Er zou in mijn ogen sprake mogen zijn dat er een mooiere verbinding gemaakt mag worden over de rug naar de hand toe. Maar Valegro had iets gedurfder gereden mogen worden. Zo vond ik dat hij het voorbeen iets minder mooi wegzette en het paard maakte op mij ook een iets vermoeide indruk, waardoor het sprankelende net even miste".

Ernes was vol lof was over Anky van Grunsven en Salinero, die in hun afscheidswedstrijd als zesde eindigden. "Als je het relatief bekijkt dan hebben Anky en Salinero de beste prestatie geleverd en daar kan ik alleen maar complimenten voor geven", zei Ernes, die vond dat Edward Gal en Glock's Undercover gedurende de drie wedstrijden steeds progressie wist te boeken. "Een paard met een schitterende toekomst", aldus Ernes, die daarbij Rio over vier jaar in het vizier leek te hebben.

Oud-internationaal jurylid Jan Peeters, in Londen lid van het boven de juryleden staande 'Judges Supervisory Panel', deed een duidelijke uitspraak: "Adelinde Cornelissen had moeten winnen". Adelinde mag dan wachten tot ze de beelden van de wedstrijdthuis in alle rust heeft gezien. Die rust lijkt de juryleden door dit JSP niet te worden gegund. Niet dat dit evalueren overigens nog van invloed zal zijn op de uitslag.

Meer info zie: www.london2012.com

Uitslag Kür:
Goud) Charlotte Dujardin (Eng) - Valegro (Ferro x Variant) - 90.089
Zilver) Adelinde Cornelissen - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 88.196
Brons) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Mistral Hojris (v. Michellino) - 84.339
6) Anky van Grunsven - Salinero (Salieri x Lungau) - 82.000
9) Edward Gal - Glock's Undercover (Ferro x Donnerhall) - 80.267

  • Share this article