Nooit eerder een congres over equitherapie van deze omvang in Nederland

EK
IMG 1061

Terwijl op korte afstand van ons congres de topsporters (op twee en vier benen) laten zien wat paarden en mensen gezamenlijk in de sport kunnen bereiken, zoomt het congres Horses, Healthcare & Science; Connected by Horsepower in op een ander buitengewoon talent van paarden. Paarden assisteren professionals bij interventies bij kwetsbare personen, zoals kinderen met autisme, kinderen met cerebrale parese (spasticiteit) en patiënten met psychiatrische of psychologische problemen. Dagvoorzitter Tom van 't Hek, ex-hockeyer, -coach en huisarts, introduceert de gastsprekers en panelleden. Aan de orde komen praktijkvoorbeelden, uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en internationale ontwikkelingen in zorgstelsels. Zij laten zien wat de noodzakelijke voorwaarden zijn waaraan moet worden voldaan als we zorgvuldig, effectief en op een integere wijze de paarden in deze wereld willen inzetten.

Prof. Dr. Marie José Enders-Slegers, faculteit Psychologie, leerstoel Antrozoölogie, aan de Open Universiteit in Heerlen, president van ‘IAHAIO’ en voorzitter van het Instituut voor Antrozoölogie verzorgt de opening van ons congres en geeft een overzicht van wat er in de wereld op dit gebied gebeurt. We spraken met haar over de sprekers en de inhoud van dit bijzondere congres.

“Dit wordt heel bijzonder! Nooit eerder was er zoveel kennis en ervaring met betrekking tot equitherapie, het therapeutisch werken met het paard als partner, van over de hele wereld bijeen. Deze sprekers doen baanbrekend onderzoek en zijn verbonden aan vooraanstaande universiteiten. En meer dan dat het zijn stuk voor stuk boeiende mensen die een bijzonder verhaal te vertellen hebben.

De resultaten die Nina in de Verenigde Staten heeft behaald bij de behandeling van veteranen met paarden zijn echt verbluffend. Martine gaat voorbeelden laten zien van de inzet van paarden bij de behandeling van autisme. Roswitha is van huis uit biologe en psychologe. Zij heeft vooral heel veel bereikt bij de behandeling van kinderen met trauma’s en het bijzondere daarvan is dat ze de communicatie met paarden zonder woorden doet, ze gebruikt alleen paardentaal. Roswitha heeft daar ook een boeiend boek over geschreven.

Het verhaal van Rupert gaat met name over zijn ervaringen met zijn eigen zoon, die ook autisme heeft. Zij hebben een bijzondere tocht met paard door Mongolië gemaakt. Promovenda Marlous Ernst doet onderzoek naar deze ‘Horse Boy’ methodiek en bespreekt haar methode van onderzoek tijdens het congres.

Machteld van den Dierendonk, welbekend in de hippische wereld, bekijkt equitherapie vanuit een geheel andere kant, namelijk vanuit dierenwelzijn. Hoe ervaart het paard zijn rol in dit soort behandelingen.

De Italiaanse Irene Sanquin vertelt hoe het in Italië gelukt is om dierondersteunde interventies in het Italiaanse zorgpakket te krijgen.

Kortom, een veelheid aan onderwerpen, verhalen en ervaringen die je niet mag missen. En daarmee bedoel ik niet alleen professionals in de zorg en de hippische wereld of familieleden en naaste betrokkenen van mensen die de zorg nodig hebben, maar zeker ook mensen die kunnen bijdragen om equitherapie beschikbaar te maken voor doelgroepen die we daarmee kunnen behandelen.”

Het congres Horses, Healthcare & Science; connected by horsepower is op 24 augustus 2019 in Rotterdam. Meer informatie en kaarten via: https://www.rotterdam2019.com/side-events/congres

  • Share this article