Nieuwe koers FEI Nations Cup™

DSC 3693 2

De fundamenten voor de toekomst van de FEI Nations Cup™, de competitie van springwedstrijden voor landenteams, zijn de afgelopen week tijdens de Algemene Vergadering van de FEI in Istanbul gelegd. Het is de bedoeling dat het vlaggenschip van de landenwedstrijden, waarvan het CHIO Rotterdam al sinds het begin als een van de organiserende concoursen deel van uitmaakt, in het nieuwe seizoen 2013 in de nieuwe opzet en met een nieuwe naam, de Furusiyya FEI Nations Cup ™gaat.

Daarbij gaan in zes regio’s kwalificaties van start. In Europa komen er in 2013 twee divisies waarbij de concoursen die in 2012 de Top League wedstrijden hebben georganiseerd, waaronder het CHIO Rotterdam, door de FEI zijn uitgenodigd om de wedstrijden in de eerste divisie te organiseren. De overige regio’s voor 2013 zijn Noord- en Centraal-Amerika, Zuid- Amerika, Midden Oosten, Azië/Australië en Afrika. De locatie van de finale, die eind september of begin oktober plaats vindt, wordt nog bepaald.

"Wij zijn blij met dit akkoord op hoofdlijnen en de rol die het CHIO Rotterdam hierin inneemt", zegt Fred Rozendaal, directeur van het CHIO Rotterdam. "Voor het CHIO is de Nations Cup Springen al 65 jaar een erg belangrijk onderdeel van ons wedstrijdprogramma. We zijn dan ook nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het akkoord om een goede positie van het CHIO Rotterdam in de nieuwe opzet te waarborgen. We blijven in overleg met de FEI over een juiste invulling van de details en dragen daarna graag bij aan het succes van de nieuwe formule."

Naast de nieuwe opzet van de Nations Cup Springen heeft de FEI tijdens de Algemene Vergadering ook aangekondigd een Nations Cup competitie voor Dressuur te starten. In 2013 gaat hiervoor een proefcompetitie van start waar naast het CHIO Rotterdam in ieder geval ook het CDIO in Vidauban (FRA) en de CHIO’s in Aken en Hickstead deel van uitmaken. De exacte opzet, regels en de aanvullende wedstrijden in de competitie worden in de komende tijd bekend gemaakt.

De nieuwe naam ‘Furusiyya’ is verbonden aan het Saudi Equestrian Fund, tot 2016 de sponsor van de FEI Nations Cup™ Springen series. De naam is Arabisch en afgeleid van ‘faras’, dat paard betekent en staat voor een kunstvorm waarbij oorlogsvoering en jacht samengaan met ruitersport, tactiek en strategie. Furusiyya symboliseert de trots, moed en gastvrijheid van het Arabische volk.

  • Share this article