Nieuwe bondscoaches aangesteld door de KNHS

Coach

Roelof Bril, Luc Steeghs, Joyce Heuitink en Alice Waanders vullen vacatures in

ERMELO (KNHS) – De KNHS heeft de contracten met haar bondscoaches verlengd en de openstaande vacatures ingevuld. Door de investering van de KNHS en de ondersteuning van de topsportprogramma’s door NOC*NSF kan het aantal bondscoaches worden uitgebreid en verder worden geprofessionaliseerd. Er wordt een fulltime coach aangesteld voor para-dressuur en jeugdcoaches bij eventing en springen. Joyce Heuitink volgt Jeannette Wolfs op als bondscoach para-dressuur. Alice Waanders krijgt de verantwoordelijkheid over de Ponyruiters en Junioren eventing. Voor, de helaas te vroeg overleden, Sven Harmsen gaan twee opvolgers aan de slag. Roelof Bril krijgt als bondscoach de Young Riders en Junioren onder zich. Luc Steeghs gaat zich bezighouden met de Ponyruiters en de Children, ruiters van twaalf tot en met veertien jaar bij de paarden.

In oktober verlengde de KNHS al de contracten met Rob Ehrens en Martin Lips en is Wim Ernes gepresenteerd als opvolger van Sjef Janssen tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Onlangs zijn de contracten met Ad Aarts (enkelspan paarden, enkel-, twee- en vierspan pony’s en para-mennen) en Harry de Ruyter (twee- en vierspannen paard), met Tineke Bartels-de Vries (dressuur jeugd), Caspar de Jonge (reining), Emile Docquier (endurance) en Diana van Klaveren (voltige) voor de komende jaren verlengd.

Technisch directeur van de KNHS, Maarten van der Heijden, zegt “verheugd te zijn met het feit dat we bestaande contracten van zeer succesvolle, ervaren coaches kunnen verlengen. Ik ben ook ingenomen met de kwaliteit van de nieuw geworven coaches. Zij zijn allen trainings-technisch sterk binnen hun eigen discipline, maar ook communicatief en didactisch sterk. We gaan, als KNHS, met hun vol vertrouwen de toekomst in.”

Para-dressuur
Hippische duizendpoot Joyce Heuitink (Arnhem) is met ingang van 1 januari de bondscoach bij de para-dressuur tot en met de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Tijdens de Spelen in Londen was Heuitink trainer van Belgische para-dressuurruiters.
Joyce Heuitink (31) combineert goede communicatieve vaardigheden met internationale ervaring als trainer en is jurylid op Lichte Tour niveau. Onlangs maakte ze haar Grand Prix debuut met de bij de NRPS-goedgekeurde hengst Wup (Welt Hit II x Wolfgang) en komt ze in het ZZ-licht uit met haar merrie Apart Dancer (Quattro x Jazz). Joyce Heuitink is parttime werkzaam bij Anky Education Center waar ze verantwoordelijk is voor de module ‘E-Learning en Online Training Feedback’. Wie haar gezicht niet kent, zal wel haar stemgeluid herkennen. Joyce is paardensportverslaggever bij Eurosport.
In 2001 was Joyce Rabo Talent van het Jaar dressuur. In die periode won ze acht medailles met Berkel I. Dancer op Europese jeugdkampioenschappen.

Eventing
Eventing is door NOC*NSF benoemd als potential sport. Een van de voorwaarden voor financiële ondersteuning is het aanstellen van een jeugdcoach. Daarmee werd een wens van de KNHS ook ingewilligd, omdat er door de groei van de eventingsport te veel werk op het bord van Martin Lips lag. Lips kan zich nu meer gaan concentreren op de Young Riders en senioren en in de toekomst louter op de senioren. Uiteraard blijft Lips betrokken bij de jeugd, maar de hoofdverantwoordelijkheid bij de ponyruiters en de junioren komt nu te liggen bij Alice Waanders (Lemelerveld).
Alice Waanders (55) nam begin jaren ’70 deel aan drie Europese kampioenschappen voor de junioren. In 1975 reed ze het Europees Kampioenschap voor senioren in Punchestown. Alice Waanders werd Nederlands kampioene eventing in 1977 in Boekelo waar ze als beste Nederlandse op de negende plaats eindigde. In de periode 2002-2004 was Alice al manager/coach eventing bij de KNHS. Het Nederlandse team behaalde in 2004 onder haar leiding een vierde plaats in Boekelo. Op het EK jeugd in 2003 won Huub van der Mark onder haar leiding zilver en was Annemiek Wieken in 2004 vijfde op het EK.

Springen
Seniorencoach Rob Ehrens werkte nauw samen met jeugdcoach Sven Harmsen, die begin september plotseling overleed. De komende vier jaar zal de spring jeugd onder leiding staan van Roelof Bril (Westendorp) en Luc Steeghs (Kessel). Door de uitbreiding naar twee coaches gaat er meer aandacht naar de Children categorie. Luc Steegs krijgt deze groep jonge ruiters van twaalf tot veertien jaar onder zich. Het is de groep die doorstroomt vanuit de pony’s, die de komende jaren ook het terrein zijn van Steeghs.

Luc Steeghs (46) is nog steeds actief als wedstrijdruiter, is al jaren trainer bij het Rabo Talentenplan en al meer dan tien jaar instructeur aan de Masterclass in Deurne. Hij reed internationaal en zat met Promise Me in het team van de landenwedstrijden in Drammen en Linz. Luc bracht veel jonge paarden met succes uit in nationale competities. Hij nam met zo’n 15 verschillende jonge paarden deel aan het wereldkampioenschap in Lanaken.

Springruiter Roelof Bril (48) wordt bondscoach voor de Young Riders en Junioren. Roelof heeft zijn eigen spring- en handelsstal in Westendorp. Tijdens zijn internationale carrière vertegenwoordigde Roelof Nederland in zo’n 50 landenwedstrijden. Hij werd twee maal wereldkampioen bij de jonge paarden. Roelof was individueel zesde op het EK in Gyon en zevende in de wereldbekerfinale in Den Bosch. Hij won 20 Grote Prijzen, waaronder de wereldbekerwedstrijd van Amsterdam met Burggravin. Bekende toppaarden uit Roelof’s loopbaan zijn Olympic Radboy, Bollvorm’s Let’s Go, Olympic Ahorn, Halanta, Kor II en Vigaro. Roelof begon zijn loopbaan bij Hugo Simon en Stal Maathuis voordat hij zijn eigen stal begon.

  • Share this article