Nederlandse springruiters naar finale Furusiyya FEI Nations Cup

Finale Furusiyya

BARCELONA (KNHS) - Komend weekeinde is de Royal Club de Polo in Barcelona het decor van de eerste Furusiyya FEI Nations Cup finale, waarin springruiter teams van 18 landen aan de start zullen verschijnen. Voor Nederland komt het team onder aanvoering van bondscoach Rob Ehrens aan de start dat ook deelnam aan het EK in Herning. Dit team bestaat uit Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi, Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu, Willem Greve met Carambole, Jeroen Dubbeldam met Utascha SFN en Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze.

De Nederlandse springsport bewaart prettige herinneringen aan de Royal Club de Polo locatie in Barcelona. In 1992 won het Oranje kwartet bestaande uit Jan Tops met Top Gun la Silla, Jos Lansink met Egano, Piet Raijmakers met Ratina Z en Bert Romp met Waldo E onder leiding van bondscoach Hans Horn Olympisch goud.

Na de veterinaire keuring van de paarden op woensdag is de loting op donderdag. De eerste wedstrijd in het kader van deze finale is vrijdag. In deze eerste finalewedstrijd komen achttien landen aan de start. Op zaterdag is de 'troost' finale voor de tien landen die zich niet hebben weten te plaatsen voor de finale, die op zondag wordt verreden.

Voor de FEI is de belangrijkste achterliggende gedachte achter deze competitie de globalisering van de springsport. De FEI heeft daarom de wereld ingedeeld in zes regio's. Zo komen naast de zes Europese landen uit de eerste divisie (Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, de Oekraïne en Zwitserland) ook twee landen aan de start uit de tweede divisie. Dat zijn België en Zweden. Omdat Egypte als vertegenwoordiger van Afrika heeft afgezegd wordt die plaats nu ingenomen door Oostenrijk, die als derde eindigde in de tweede divisie. Spanje is als gastland startgerechtigd in de finale. Europa is daardoor met tien landen in de finale aanwezig.

Australië en Japan representeren de Australische/Aziatische regio. De USA en Canada vertegenwoordigen de Noord en Centraal Amerikaanse regio, waaraan de Caribische regio is toegevoegd. Uit het Midden Oosten komen teams van Qatar en Saudi-Arabië, die zich kwalificeerden via de wedstrijd in Al Ain. Op het Zuid Amerikaanse continent worden geen relevante CSIO's, waar landenwedstrijden worden verreden, georganiseerd. Daarom hebben zich op basis van de FEI ranking uit deze regio Brazilië en Colombia voor de finale geplaatst.

Voor de ruiters is er veel geld te verdienen. Zo is de prijzenpot voor de wedstrijd op zaterdag, de troostfinale, gevuld met 300.000,-- euro en bedraagt het prijzengeld op zondag in de wedstrijd waarin de beste acht teams van start gaan maar liefst 1.500.000 euro. Daarnaast is er nog 200.000,-- euro beschikbaar, die de ruiters welke in beide manches foutloos wisten te blijven mogen verdelen. In deze tweede ronde starten, net als in de troostfinale, alle landen weer met nul strafpunten. Mocht er een barrage nodig zijn, dan rijden per team drie ruiters. Deze finale wordt verreden in het kader van het CSIO 5* Barcelona, waar ook nog andere wedstrijden op het programma staan, waardoor de totale prijzenpot van dit evenement is gevuld met 2.310.500,-- euro.

Tijdschema Furusiyya FEI Nations Cup finale Barcelona:
Vrijdag 27 september - 14.00 uur: eerste kwalificatie (72 combinaties)
Zaterdag 28 september - 14.30 uur: troostfinale (tien landen, 40 combinaties)
Zondag 29 september - 15.30 uur: finale (acht landen 32 combinaties).

  • Share this article