Nederlandse springruiters gedeeld zesde in Rotterdam

S6 Schuttert

ROTTERDAM (KNHS) – De Nederlandse springruiters zijn op de zesde plaats geëindigd in de FEI Furusiyya Nations Cup tijdens het CHIO Rotterdam. De vier ruiters van bondscoach Rob Ehrens kwamen op een totaal van 26 strafpunten. De Duitsers wonnen de wedstrijd voor de Amerikanen en de Fransen. “Het resultaat laat te wensen over, maar ik ben tevreden hoe de paarden sprongen”, is de reactie van Ehrens na de wedstrijd.

Nederland heeft de laatste jaren geen vuist kunnen maken in de landenwedstrijd in Rotterdam. Ook deze editie eindigde het team niet op het podium. Na de eerste manche stond het team op de achtste en laatste plaats en klom in de tweede omloop naar de met België gedeelde zesde plaats. “Het resultaat laat te wensen over, maar ik ben tevreden hoe de paarden sprongen. VDL Bubalu van Jur Vrieling en Carambole van Willem Greve sprongen heel goed. Cerona HS, waarvan leek dat ze het opgaf, viel in de eerste ronde tegen en kwam in de tweede ronde toch sterk terug. Maar we hadden in beide manches geen nulrondjes en dan ben je weg”, is Ehrens heldere commentaar. De kritiek dat Ehrens geen sterk team aan de start bracht in Rotterdam wuift de bondscoach weg: “Dit was een goed team. Hendrik-Jan en Frank Schuttert zaten in de winnende equipe van La Baule en Willem en Jur wonnen de landenwedstrijd van Kopenhagen.”

Jur Vrieling was vandaag de beste Nederlander met een tijdfout in de eerste omloop en vijf strafpunten in de tweede. “VDL Bubalu sprong verschrikkelijk goed, vond ik. Ik wilde in de tweede manche binnen de tijd rijden en daardoor reed ik misschien iets te veel voorwaarts waardoor ik die fout kreeg. Ik rijd liever nul, dus tevreden ben ik niet. Er waren veel ruiters met tijdfouten. Ik vond dat de jury de tijd iets had moeten verruimen”, kijkt Vrieling terug op de wedstrijd.

“Zo’n fout had Winchester HS nog nooit gemaakt, zoals ik die in de eerste ronde kreeg”, zegt een enigszins teleurgestelde Frank Schuttert. “Hij week te veel uit naar links. Ik had hem rechter moeten houden. In de eerst manche was ik vijfhonderdste buiten de toegestane tijd. Dat wilde ik in de tweede voorkomen en daardoor ontstond de fout, maar Winchester had de balk ook wel kunnen laten liggen.”

Willem Greve debuteerde op vijfsterrenniveau met zijn negenjarige hengst Carambole. “Ik begon in de eerste ronde te braaf, waardoor ik tegen twee tijdfouten aanliep. Ik vond dat Carambole zeer overtuigend sprong. Ook in de tweede manche bleef hij goed springen.”

Het streepresultaat in de eerste manche was voor Hendrik-Jan Schuttert en Cerona HS met 21 strafpunten. “Ik heb er nog geen verklaring voor. Ik heb nog nooit zoveel fouten met haar gehad. Op het voorterrein sprong ze goed en in de tweede manche ook. Die balk was echt een pechfout. Ik kijk de video nog terug, want ik weet niet wat de reden was van al die fouten in de eerste ronde.”

Nederland staat na de wedstrijden in Sankt Gallen en Rotterdam op de zesde plaats in de tussenstand. Zwitserland gaat aan de leiding en heeft nog een wedstrijd die meetelt voor de competitie. Nederland start aanstaande donderdag in de Furusiyya Nations Cup in Aken en daarna in het Zweedse Falsterbo voor de punten.Uitslag Furysiyya FEI Nations Cup (1.60m):

1) Duitsland - 4

2) USA - 5

3) Frankrijk - 9

4) Groot-Brittannië - 19

5) Zwitserland - 22

6) Nederland - 26

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 1 - 5

- Willem Greve (Markelo) - Carambole (Cassini I x Concerto II) - 6 - (5)

- Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) - Cerona HS (Celano x Lord Calando) - (21) - 5

- Frank Schuttert (Ommen) - Winchester HS (Numero Uno x Nimmerdor) - 5 - 4

6) België - 26

8) Spanje - 33Tussenstand Furysiyya FEI Nations Cup (na 4 wedstrijden in 1e divisie):1) Zwitserland - 250 - (3 wedstrijden gestart voor punten) *

2) Frankrijk - 157,67 - (2 wedstrijden gestart voor punten)

3) Ierland - 150.67 - (2 wedstrijden gestart voor punten)

4) Groot-Britannie - 143,67 - (2 wedstrijden gestart)

5) Nederland - 131.50 - (2 wedstrijd gestart) *

6) Spanje - 128 - (2 wedstrijd gestart) *

7) Duitsland - 100 - (1 wedstrijden gestart) *

7) Oekraïne - 100 - (1 wedstrijd gestart)

(* reden voor punten in Rotterdam)

  • Share this article