Nederlandse springruiters 5e in Landenwedstrijd Lummen

FEINATIONSCUP SCHUTTERT 1 van 1 7 bewerkt

De Nederlandse springruiterequipe is in de eerste FEI Furusiyya Nations Cup in de Europe Divisie 1 van dit jaar als vijfde geëindigd. “Niet goed, maar wel pluspunten”, was de conclusie van bondscoach Rob Ehrens na afloop in het Belgische Lummen. Het Italiaanse team van de Nederlandse bondscoach Hans Horn was de verrassende winnaar van de seizoensopener.

Met een totaal van twintig strafpunten eindigden de springruiters Harrie Smolders, Frank Schuttert, Johnny Pals en Willem Greve samen met Zwitsers op de gedeelde vijfde plaats. “Niet goed, maar wel pluspunten”, concludeerde bondscoach Rob Ehrens. “We begonnen de eerste manche heel goed met hele goede foutloze ronden van Harrie Smolders met Emerald en Frank Schuttert met GK Quentin.” Het streepresultaat kwam van Johnny Pals en Vignet, die in de tweede manche goed terugkwamen met slechts een springfout op de sloot.

“Willem Greve begon de eerste omloop wat flauw met Eldorado van de Zeshoek. De tweede omloop was heel goed met een hele mooie foutloze ronde, waarmee ze het beste resultaat voor ons land scoorden. Je ziet dat aan het begin van het seizoen de paarden nog aan conditie moeten winnen, dat verklaart dat er in de tweede ronde over het totaal meer fouten gemaakt werden. Dat zag je bij Frank Schuttert. Zijn paard GK Quentin is nog nieuw op dit niveau. Ze reden een hele sterke eerste ronde, maar in de tweede was hij wat moe.”

Imponerend was de manier van springen van Emerald in de eerste ronde. “Hij geeft dan zo ontzettend veel”, vertelt zijn ruiter Harrie Smolders. “Hij moet zijn krachten nog leren verdelen. In de tweede manche kreeg ik geen goede laatste galopsprong naar de waterhindernis en dat was de oorzaak van de fout en die op de hindernis erna.”

Willlem Greve sloot de wedstrijd goed af met een foutloze ronde met Eldorado van de Zeshoek, waarmee Nederland op de vijfde plaats eindigde. “Eldorado van de Zeshoek sprong er heel makkelijk over. Ik had in de tweede ronde meer controle en dan springt hij heel goed”, legt Greve uit.

“Voor mij zijn die drie foutloze omlopen de pluspunten van de wedstrijd. Daar kunnen we mee verder”, sluit Rob Ehrens positief af.

De FEI Furusiyya Nations Cup van Lummen telde voor Nederland niet voor punten in de competitie. Daarin deden de Italianen goede zaken en pakten met hun overwinning (6 strafpunten) de volle honderd punten. De thuis rijdende Belgen deelden de tweede plaats met Groot Brittannië met een totaal van 12 strafpunten. De volgende wedstrijd over veertien dagen in La Baule is voor Nederland wel belangrijk. Dan strijdt het team van Ehrens om de punten voor de competitie met de finale eind september in Barcelona.

Uitslag FEI Furusiyya Nations Cup Lummen (België)

Harrie Smolders (Grobbendonk), Emerald (v.Diamant de Semilly), 0 - 8

Frank Schuttert (Meeuwen), GK Quentin (v.Quantum), 0 - 12

Johnny Pals (As), Vignet (v.Heartbreaker), 12 – 4

Willem Greve (Markelo), Eldorado van de Zeshoek (v.Clinton), 8 - 0

Stand na eerste etappe FEI Furusiyya Nations Cup, 1e divisie Europa

1. Italië - 100
2. België - 85
3. Frankrijk - 70
4. Zweden - 50
5. Ierland - 45

  • Share this article