Nederlandse ruiters stellen in Rome teleur

Beerbaum 2

ROME (KNHS) - Met een zesde plaats in de FEI Top League Nations Cup wedstrijd die in Rome werd verreden stelde het team van bondscoach Rob Ehrens teleur. "Het was voor ons in één woord een ongelukkige wedstrijd", vatte Ehrens de wedstrijd samen. Van de acht rondjes die de Nederlandse ruiters reden wist alleen Jur Vrieling met VDL Bubalu eenmaal foutloos te blijven. Duitsland won met overmacht en hun laatste ruiter Ludger Beerbaum hoefde zijn paard Gotha niet eens meer te zadelen. Zwitserland werd verrassend tweede, voor de wederom sterk acterende Belgen. De Italianen, die verrassend als vierde eindigden, reden als gastland met een wild card in deze wedstrijd mee, waardoor de zesde plek die Nederland moest delen met de Britten voor de puntentelling in het klassement geldt als de vijfde plek.

Vooral de derde plek van de Belgen wekte bewondering, want vader Ludo Phillippaerts verscheen aan de start van deze landenwedstrijd met zijn beide zonen Olivier en Nicola. De bewondering voor de prestatie kwam voort uit het feit dat de vader van Ludo in de nacht van woensdag op donderdag overleed. "We hebben er over gedacht om naar huis terug te keren, maar mijn moeder wilde dat we reden, omdat mijn vader en onze opa dat gewild had", aldus Ludo.

In de eerste manche ging Harrie Smolders als eerste van de start met Regina Z. Na de sloot kwam een oxer en dan op vier galopsprongen een steilsprong. "Dat klopte niet en dan merk je dat je een parcours soms anders loopt dan dat je het rijdt. In de eerste ronde kregen we, terwijl ik voor mijn gevoel goed zat, op die steilsprong een fout. In de tweede manche maakten we tussen oxer en steilsprong wel vijf galopsprongen en toen lukte het prima. Alleen ging het daarna fout op de insprong van de dubbel. Anders dan aan de fout in de eerste manche ben ik nu voor mijn gevoel niet debet aan die fout", aldus Smolders. <?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Marc Houtzager debuteerde met Sterrehof's Voltaire op dit niveau. "Ik baalde na de eerste manche enorm dat we op de allerlaatste hindernis dat ene foutje kregen. In de tweede manche bleek dat de fijn-afstemming tussen mij en Voltaire op dit niveau nog net niet optimaal is. In de driesprong kon ik Voltaire voor de middelste hindernis net niet voldoende terug krijgen en ook het tweede foutje werd veroorzaakt door hetzelfde feit. Aan de andere kant heeft Voltaire hoger en breder dan ooit gesprongen en is de progressie nog steeds merkbaar", aldus Houtzager.

Het gezicht van Jur Vrieling toonde twee verschillende kanten. In de eerste manche subliem foutloos en in de tweede manche twee balken naar beneden. Gerco Schröder leek met Eurocommerce New Orleans in de eerste manche tegen een overbodige fout aan te lopen op de sloot.

Op zich was het een mooie landen wedstrijd met vijf dubbele foutloze ritten van de 36 starters. België, die La Baule wist te winnen, blijft aan de leiding met één punt voorsprong op Duitsland. Nederland staat nu derde met 10.5 punten.

Tussenstand Nations Cup:

1) België -16

2) Duitsland - 15

3) Nederland - 10.5

4) Zwitserland - 10

4) Zweden - 8

6) Groot-Brittannië - 6.5

7) Frankrijk - 6

8) Ierland - 4

  • Share this article