Nederlandse dressuurruiters goed uit de startblokken

Grunsvenvan A kur DWF 6190 Border Maker

LONDEN - Nadat de eerste helft van de deelnemende dressuurruiters in de Grand Prix van start zijn gegaan blijken de twee Nederlandse ruiters, Anky van Grunsven met Salinero en Patrick van der Meer met Uzzo, een goede prestatie te hebben geleverd. Van Grunsven reed misschien iets behouden, maar maakte op een hakkeltje in de changementen om de twee na geen fouten. "Ik wilde een foutloze proef neerzetten en daar ben ik voor het overgrote gedeelte in geslaagd. Het gaat om het team resultaat en daarom ben ik dik tevreden", aldus Van Grunsven. Patrick van der Meer, die als individuele ruiter van start ging, begon sterk en met veel expressie, maar er slopen gedurende zijn rit toch een paar foutjes in. Van Grunsven staat voorlopig vijfde en Van der Meer tiende.

Anky van Grunsven vormde met Salinero het eerste duo van het Nederlandse team dat in de Grand Prix van start ging. Volgens het Nederlandse jurylid Wim Ernes reed Anky zonder meer een zeer gecontroleerde rit, die mede omdat de controle zo optimaal was net even de laatste expressie miste. "Salinero stond tot driemaal toe als een standbeeld stil en ook gedurende de proef werden geen fouten gemaakt. Behalve dan die kleine hakkel in de changementen om de twee. Kortom, een degelijke proef zoals je die van de eerste ruiter van een team mag verwachten!", aldus Ernes.

Patrick van der Meer en Uzzo begonnen hun Olympische debuut met veel expressie van hun rit en Uzzo toonde zijn mooie drafmechanisme op indrukwekkende wijze. Volgens Wim Ernes Uzzo toonde gedurende de Grand Prix hele goede onderdelen, maar die werden net te vaak afgewisseld met fouten. "Zo was er in de eerste piaffe bij Uzzo ineens geen activiteit meer. Dat kostte punten, net als de overgang naar de passage en omdat de eerste passen van de passage door gebrek aan activiteit ook niet werden getoond kostte die fout drie maal punten. Daarnaast bleef Uzzo gedurende de wedstrijd iets hoog in de hals, waardoor de aanleuning iets minder was".

Sjef Janssen, echtgenoot van Anky van Grunsven en bondscoach van de dressuurruiters, ontbrak niet alleen tijdens de voorbereidingen op de ritten van zijn vrouw Anky en van Patrick van der Meer, maar was ook niet aanwezig tijdens hun wedstrijden. Janssen, geveld door een griepaanval, was op aanraden van Cees Rein van den Hoogenband, de teamarts van NOC*NSF, niet aanwezig. Een advies dat mede was gegeven met de gezondheidsproblemen die Janssen in het verleden heeft gehad in gedachte. Van de Hoogenband: "Het is niets ernstigs, maar wel een samenloop van omstandigheden en daarom is het beter dat hij rust neemt. Ik ken Sjef een beetje. Dat is zo een gedreven man, die, als wij hem niet tegenhouden, hier toch staat".

Na afloop gaf Anky van Grunsven twee zaken duidelijk aan. "In de eerste plaats ben ik hier niet voor mijzelf, maar voor het Nederlandse team. Het enige doel dat ik nastreef is een goed resultaat behalen voor het team. Daarnaast is dit de laatste wedstrijd die ik met Salinero rijdt". Door de plotselinge ziekte van Sjef was hij voor het eerst in zeven Olympische Spelen niet bij de voorbereidingen op en tijdens de ritten aanwezig. "Dat was voor mij toch wel vreemd vandaar dat ik gelukkig de Zweedse dressuurruiter Patrik Kittel bereid vond me te helpen. Patrik wordt al lang door Sjef getraind en ik vind het fijn als er iemand die je vertrouwt langs de kant staat en bevestiging dat het goed gaat aan je kan geven", aldus Van Grunsven.

Patrick van der Meer vond van zichzelf dat hij in de wissels om de pas dure fouten had gemaakt. "Dat onderdeel telt dubbel en ik denk dat me dat een hoogste persoonlijke score ooit in de Grand Prix heeft gekost. Mijn paard is nog jong en mist daardoor de ervaring, maar we gaan rustig de komende vier jaar doorwerken richting Rio, want dat was altijd mijn doel", aldus de ruiter uit Naalwijk.

Na de eerste dag gaan de Britse teamruiters Carl Hester met Uthopia en Laura Bechtolsheimer met Mistral Hojris aan de leiding, voor de Duitse Dorothee Schneider met Diva Royal. Hester toverde de goed bezette tribunes en de jury in Greenwich Parc een hele mooie rit voor, waarin lichtheid en expressie om voorrang streden. Bechtolsheimer miste die lichtheid iets, maar reed foutloos en sterk, terwijl Schneider net als Van Grunsven als eerste teamruiter iets behoudend reed. Zeer vriendelijk, maar de laatste pep ontbrak. De in Nederland wonende Yessin Rahmouni rijdt voor Marokko en staat met Floresco 24ste en één na laatste, omdat de Canadees David Marcus wegens verzet van zijn paard Capital werd geëlimineerd. "Mijn paard zag ineens een tv-camera in een hoek staan en omdat het regende kwamen de mensen op de tribunes in beweging. Toen ging alles fout. Ik ben ongelooflijk teleurgesteld", aldus Marcus.

Vrijdag komen de beide andere teamruiters in actie in de Grand Prix. Edward Gal start met Glock's Undercover om 11.54 uur en Adelinde Cornelissen met Parzival om 15.11 uur.

Meer info zie: www.london2012.com

Tussenstand Grand Prix individueel, na dag 1:
1) Carl Hester (Eng) - Uthopia (Métall x Inspekteur) - 77.720
2) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Mistral Hojris (Michellino x Ibsen) - 76.839
3) Dorothee Scheider (Dui) - Diva Royal (v. Don Frederico) - 76.277
5) Anky van Grunsven (Erp) - Salinero (Salieri x Lunga) - 73.343
8) Anne van Olst (Den) - Clearwater (Carpaccio x Limebrand) - 71.322
10) Patrick van der Meer (Naaldwijk) - Uzzo (Lancet x Indoctro) - 70.912
24) Yessin Rahmouni (Mar) - Floresco (Florestan I x Rosenkavalier) - 64.453

Tussenstand teams, na dag 1:
1) Groot-Brittannië - 77.280
2) Denemarken - 73.305
3) Spanje - 70.897
4) Australië - 68.799
-- Duitsland - 76.277
-- Nederland - 73.343

Startvolgorde van landen in de Grand Prix:
1) Denemarken
2) Canada
3) Australië
4) Spanje
5) Groot-Brittannië
6) USA
7) Zweden
8) Polen
9) Nederland
- vrijdag 11.54 Edward Gal
- vrijdag 15.11 Adelinde Cornelissen
10) Duitsland

  • Share this article