Nederlandse dressuur en para dressuur teams Wereldruiterspelen

Rsz prijsuitreiking landenwedstrijd

KNHS bondscoach dressuur Wim Ernes maakte op een persconferentie na afloop van het NK het team bekend waarmee hij afreist naar de Wereldruiterspelen, die van 23 augustus tot 7 september in het Franse Normandië worden gehouden. Ook bondscoach van de Para Dressuurruiters, Joyce Heuitink, heeft haar team bekend gemaakt voor de komende Wereldkampioenschappen in Frankrijk.

Het Nederlandse dressuurteam 2014 voor het WK bestaat uit: drievoudig titelverdediger Edward Gal met Glock's Undercover N.O.P., Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival N.O.P., Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro N.O.P. en Hans Peter Minderhoud met Glock's Johnson TN. Als reserve is Diederik van Silfhout met Arlando NH N.O.P. aangewezen. Het team wordt begeleid door bondscoach Wim Ernes, teamveterinair Jan Greve, Hoefsmid Gerrie de Crom en teammanager Ad Wagemakers.

De keuze van Heuitink voor het team is gevallen op de Grade II amazones Demi Vermeulen met Vaness, Rabo Talententeamlid Rixt van der Horst met Uniek, Grade III amazone Sanne Voets met Vedet PB N.O.P. en op Grade IV ruiter Frank Hosmar met Alphaville N.O.P. De Grade IB amazone Nicole den Dulk met Wallace, gaat als individuele ruiter mee. Het para dressuurteam wordt begeleid door: Bondscoach Joyce Heuitink, teamveterinair Brenda Hoogelander, hoefsmid Gerrie de Crom en teammanager Adrianne van Waardenberg.

Nederland heeft in Caen drie wereldtitels te verdedigen. In zowel de landenwedstrijd als in de Grand Prix Special als ook in de Kür op muziek wonnen de Oranje dressuurruiters in 2010 in Kentucky goud.

Bondscoach Wim Ernes motiveerde zijn keuze. "Met deze vier combinaties brengt Nederland een sterk team aan de start. Dat wordt onderstreept door de talloze successen die Cornelissen en Gal al vele jaren boeken, terwijl de prestaties van Heijkoop en Minderhoud zich in een nog immer opgaande lijn bevinden en steeds verder opschuiven richting wereldtop. Kijkend naar de resultaten in wedstrijden als Rotterdam en Aken dit jaar, maar ook iets verder terugkijkend naar de Olympische Spelen van 2012 en het EK in het Deense Herning in 2013, dan hebben wij ook op de WEG duidelijk medaillekansen", aldus Wim Ernes. Voor Ernes is Diederik van Silfhout samen met Arlando NH N.O.P. een combinatie voor de toekomst die steeds dichterbij de top sluipt.

Op het laatste WK in 2010 in Kentucky eindigde het Nederlandse para dressuurteam als vierde, op minder dan één procent achterstand van Denemarken. Op de Paralympische Spelen in Londen eindigde Nederland opnieuw als vierde met een achterstand van exact 0.06% op de Ieren. "Alles is er op gericht om deze keer wel met het team op het podium te staan", aldus Heuitink. "Dit zijn vier combinaties die in het verleden hebben laten zien met de besten mee te kunnen. Sanne Voets is regerend Europees Kampioen in de kür, Frank Hosmar won na zijn twee bronzen medailles op de Paralympische Spelen in Londen vorig jaar op het EK zilver in de Kür. Demi Vermeulen werd vorig jaar op het EK in Herning vierde in de Kür, maar heeft het afgelopen jaar veel progressie geboekt. Evenals Rabo Talententeamlid Rixt van der Horst die zich dit jaar met liefst zes internationale overwinningen bewezen heeft. Nicole van den Dulk heeft zich met haar nieuwe paard Wallace sterk ontwikkeld zodat zij met recht aanspraak maakt op de individuele startplek".

Tijdens de Wereldruiterspelen of World Equestrian Games (WEG), wordt in acht hippische disciplines gestreden om de wereldtitels. De WEG vinden van 23 augustus tot en met 7 september plaats in het Franse Normandië. De para dressuur- en dressuurruiters komen in actie van 25 tot en met 29 augustus.

  • Share this article