Nederlands team tweede in Nations Cup Dublin

Dublin Presentatinon low res

DUBLIN (KNHS) - Het Nederlandse team is in de achtste en laatste wedstrijd van de Furusiyya FEI Nations Cup, die in de Ierse hoofdstad Dublin werd verreden, als tweede geëindigd. Albert Voorn behoorde met Tobalio tot het kwartet dat in staat bleek om beide manches foutloos te blijven. In de tweede omloop wisten Gert-Jan Bruggink met Primeval Dejavu en Michel Hendrix met Wait And See niet foutloos te blijven, waardoor een barrage met de Britten niet noodzakelijk was. De Britten wonnen in de Ierse hoofdstad en plaatsten zich daardoor voor de finale in Barcelona. Dat gaat dan ten koste van Duitsland, die in het Zwitserse Sankt Gallen van start weigerde te gaan vanwege de bodem en daardoor geen punten hebben weten te halen.

Nederland begon in de eerste manche sterk, met foutloze ritten voor Voorn en Bruggink, terwijl Michel Hendrix met één springfout de piste verliet. Hendrik-Jan Schuttert noteerde met de schimmel Cerona HS in die eerste omloop 12 strafpunten. Met slechts vier strafpunten ging Nederland na die eerste ronde aan de leiding, voor de Britten en de Ieren, die met acht strafpunten volgden.

In de tweede omloop ging het Oranje kwartet opnieuw sterk van start met een foutloze rit van oud-Olympische zilver winnaar Voorn. Ook de Britten en de Ieren leverden foutloze ritten af met Nick Skelton op Big Star en Dermott Lennon met Loughview Lou-Lou. Het verschil werd door de Britten gemaakt met hun tweede combinatie, Ben Maher met Celia, en hun laatste ruiter, Scott Brash met Hello Sanctos. Zij lieten het door Alan Wade ontworpen parcours in tact en beëindigden daardoor de wedstrijd op een totaal van acht strafpunten.

Nadat voor Nederland Hendrik-Jan Schuttert het parcours in de tweede omloop met acht strafpunten had verlaten moesten de derde en vierde combinatie foutloos blijven om de strijd om de eerste plaats voluit aan te blijven gaan. Beide Nederlandse ruiters slaagden daarin niet. Michel Hendrix had de pech dat de laatste paal van de allerlaatste hindernis viel en regerend Nederlands Kampioen Gert-Jan Bruggink kreeg met Primeval Dejavu een fout op de uitsprong van de driesprong.

Bondscoach Rob Ehrens was een uiterst tevreden mens. "Het parcours was zwaar, maar fair, en de tijd speelde geen overheersende rol. Daardoor konden de ruiters hun parcours rijden zoals ze wilden en kijkend naar de uitslag was het uiterst selectief. De Britten, die hier aanwezig waren met bijna hun complete gouden Olympische team, wonnen en wij werden tweede. Dan kun je alleen maar tevreden zijn. Met een foutje minder hadden we een herhaling gehad van Londen, toen we ook met de Britten de strijd aan moesten binden om goud of zilver. Nu hadden we dat ene foutje te veel, waardoor een barrage niet noodzakelijk was", aldus Ehrens.

Kijken we naar de individuele prestaties van de Nederlanders, dan kon Ehrens niet anders dan tevreden zijn. "Albert Voorn heeft top gepresteerd. Michel Hendrix heeft ten opzichte van vorige week veel progressie geboekt en ook Gert-Jan Bruggink reed ijzersterk. Cerona van Hendrik-Jan Schuttert mist momenteel even de topvorm, terwijl Primeval Dejavu van Gert-Jan geweldig sprong. Mooi dat je als bondscoach in de gelegenheid bent om jonge talenten en aanstormende combinaties op dit soort wedstrijden een kans te geven!".

De USA eindigde met de Ieren op een gedeelde derde plek, de Duitsers zijn uitgeschakeld voor de finale.

Uitslag Furysiyya FEI Nations Cup (1.60m):
1) Groot-Brittannië - 8
2) Nederland - 12
- Albert Voorn (Evertsoord) - Tobalio (Numero Uno x Jacorde) - 0 / 0
- Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) - Cerona HS (Celano x Lord Calando) - (12) / (8)
- Michel Hendrix (Kessel) - Wait And See (Coleman x Graf Grannus) - 4 / 4
- Gert-Jan Bruggink (De Lutte) - Primeval Dejavu (Heartbreaker x G.Ramiro Z) - 0 / 4
3) USA - 16
3) Ierland - 16
5) Frankrijk - 20
5) Duitsland - 20
7) Ukraïne - 44
8) Spanje - 61

Eindstand (* gaan naar finale in Barcelona):
1) Zwitserland - 320*
2) Frankrijk - 318.67*
3) Groot-Brittannië - 311.67*
4) Nederland - 309*
5) Ierland - 299.17*
6) Ukraïne - 297*
7) Duitsland - 282
8) Spanje - 257*

  • Share this article