Nederlands springteam deelt eerste klap uit in La Baule

LA BAULE (KNHS) - Het Nederlandse springruiterteam is in de Franse badplaats La Baule als tweede geëindigd in de openingswedstrijd van de FEI Nations Cup Top League. In een barrage met België moest Nederland helaas het onderspit delven. Voor het Oranje kwartet reed Albert Voorn met Tobalio die barrage; niemand anders binnen het Nederlandse kwartet was er meer gebrand op om te winnen dan hij. Exact 12 jaar geleden reed Albert in La Baule met Lando de landenwedstrijd, die Nederland toen winnend wist af te sluiten. "Ik had hier op mijn knieën naar toe willen kruipen, want in La Baule te zijn is een feest", aldus de 56-jarige ruiter, oud-Olympisch zilveren medaille winnaar, die keihard werkt aan een come-back op het internationale toneel van de mondiale springsport.

Na de eerste manche in de landenwedstrijd had Nederland een sublieme uitgangspositie veroverd, door deze met drie foutloze ritten af te sluiten. Daardoor ging Nederland aan de leiding samen met de Belgen, en met een minieme voorsprong op de zes overige concurrenten. Het parcours van deze landenwedstrijd was behoorlijk licht en dat resulteerde in acht dubbele foutloze rondes. In de eerste manche werden van de 32 starts 12 foutloze ritten genoteerd, terwijl vijf combinaties slechts met één tijdfout voor de eindstreep passeerden. In de tweede ronde konden 18 foutloze ritten worden genoteerd en kregen twee ruiters een strafpunt aan de rijbroek voor het overschrijden van de tijd.

In de eerste manche noteerde Albert Zoer als eerste ruiter voor Nederland met Sam een foutje op de insprong van de driesprong en daarna bleven alle drie Nederlandse combinaties foutloos. In de tweede ronde liep Zoer op dezelfde hindernis op nieuw tegen een springfout aan. Leon Thijsen zorgde voor een verrassing door tot het selecte gezelschap te behoren dat beide manches foutloos wist te blijven. "Tyson houdt van een terrein als dit. Het is groot en biedt hem de ruimte. Het is net alsof hij op zo'n terrein zijn ei kwijt kan. Nergens heb ik in beide parcoursen het gevoel gehad dat we ergens in de problemen zouden kunnen komen", aldus Thijssen.

Marc Houtzager en zijn goedgekeurde KWPN hengst Sterrehof's Opium kreeg alle druk op zijn schouders toen Albert Voorn met Tobalio een foutje had gemaakt in de tweede omloop. Houtzager moest foutloos blijven anders zou Nederland terugvallen naar een vierde plek. "Bondscoach Rob Ehrens stuurde me de ring binnen met de mededeling dat als ik foutloos zou blijven we de overwinning binnen hadden. Dat bleek niet het geval, maar in beide manches deed Opium werkelijk alles goed", vertelde een opgetogen Houtzager, die ook in beide manches foutloos bleef. <?xml:namespace prefix = u4 />

Albert Voorn reed een ijzersterke eerste manche, waarin het leek alsof alles als vanzelf ging. Voorn was gefocust om foutloos te blijven en hij leek die wil helemaal op zijn paard Tobalio over te hebben gebracht. In de tweede manche moest de combinatie een fout accepteren op de uitsprong van de driesprong.

Nederland sloot de wedstrijd af met een totaal van acht strafpunten en toen kon het gehele Oranje kamp alleen maar hopen dat de laatste starter in de wedstrijd, de Belg Gregory Wathelet met Euphony Cadjanine Z, een fout zou noteren. Zou hij foutloos blijven dan eindigden de Belgen net als de Nederlanders op vier strafpunten. Whatelet bleek met Euphony Cadjanine tegen de druk bestand en bleef inderdaad foutloos. Daardoor was een barrage noodzakelijk en bondscoach Rob Ehrens besloot voor deze allesbeslissende rit zijn geld te zetten op Albert Voorn, terwijl Wathelet voor België de barragerit moest rijden. Voorn ging snel van start en noteerde op een oxer een voor Tobalio hoogst ongebruikelijke fout met het voorbeen. Voorn reed energiek door en noteerde een tijd van 44.16 sec. Wathelet kon op foutloos rijden om de winst binnen te halen, maar deed dat niet. Dit resulteerde in een fout op de uitsprong van de dubbel, maar op de eindstreep bleek zijn tijd sneller als die van Voorn, waardoor Begië won en Nederland tweede werd, voor de verassend sterk rijdende Zweden, die in de tweede manche alle vier foutloos wisten te blijven en daardoor als derde eindigden, voor de Duitsers.België won na barrage van Nederland en beiden eindigden op vier strafpunten. Zweden werd derde met vijf strafpunten en Duitsland eindigde met zes strafpunten.

Uitslag Nations Cup Top League La Baule (1.60m):

1) België - 4 = 10 p.

2) Nederland - 4 = 7 p.

3) Zweden - 5 = 6 p.

4) Duitsland - 6 = 5 p.

5) Zwitserland - 12 = 3 p.

5) Groot-Brittannië - 12 = 3 p.

5) Ierland - 12 = 3 p.

8) Frankrijk - 15 = 1 p.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  • Share this article