Nederlands Oranje kwartet zesde in Aken

Kevin Staut Prestige de Hus 1

AKEN - De Nederlandse springruiters werden in de tweede manche van de FEI Top League Nations Cup in Aken door pech achtervolgd. Leon Thijssen bleef met één van de knopen van zijn rijjas in de manen van zijn paard Tyson hangen. Door met het lichaam een losrukkende beweging te maken werd het ritme richting driesprong dermate verstoord dat Thijssen zijn paard voor de hindernis moest wegdraaien. In een poging de verloren tijd terug te winnen werd nog twee springfouten gemaakt. Voor Maikel van der Vleuten zat er geen start in de tweede manche in, omdat VDL Groep Verdi pal voor de start niet geheel fit bleek, waardoor in het belang van het welzijn van het paard werd besloten hem niet te starten. Daardoor verloor Nederland een zekere derde plek in de klassering en moesten ze genoegen nemen met de zesde plaats. Ondanks deze teleurstellende uitslag blijft Nederland tweede in de tussenstand na vijf wedstrijden in deze competitie.

Het Nederlandse team begon sterk aan de landenwedstrijd met een zeer goede foutloze ronde van de niet door het KWPN maar wel door Studbook Zangersheide erkende hengst Tyson onder Leon Thijssen. De hengst sprong in de grote piste van Aken fenomenaal en kwam nergens in de buurt van het hout. In de tweede manche leek Tyson zich op de imposante Rolex oxer iets te overspringen, waardoor Thijssen in de manen vast kwam te zitten. "Ik kon nooit meer passend bij de insprong van de driesprong komen en dan moet je hem er wel voor weg trekken. Dat is balen en ben je helemaal uit je ritme. Ik probeerde tijd terug te winnen en dan merk je dat de concentratie weg is, waardoor nog twee fouten ontstaan", aldus een balende Thijssen.

Mark Houtzager stuurde in de eerste manche Sterrehof's Tamino met één foutje door het parcours. "Ik kwam net even te dicht aan de voet van de Mercedes oxer, waardoor we de voorste paal licht raakten". Ook in de tweede manche noteerde de combinatie een fout op de steilsprong na de sloot, maar wat daar de oorzaak van was daarop moest Houtzager het antwoord schuldig blijven. "Voor mijn gevoel sprong Tamino in de tweede manche beter dan in de eerste. Nog net iets losser in zijn lijf".

De derde starter in het Nederlandse team Harrie Smolders noteerde in de eerste manche met Exquis Walnut de Muze ook een springfout op dezelfde oxer als waar Houtzager een fout noteerde. In de tweede manche liepen Smolders en Walnut de Muze tegen twee springfouten aan.

Voor Maikel van der Vleuten was er met VDL Groep Verdi een sterk optreden in de eerste manche. In de driesprong toucheerde de KWPN goedgekeurde hengst de bovenste paal van de middelste hindernis - een steilsprong - net te zwaar, waardoor die uit de lepels werd geworpen. Nadat van alle ruiters drie combinaties van start waren gegaan had Nederland nog alle uitzicht op een top drie klassering. Nederland had op dat moment, onder aftrek van het slechtste resultaat, 20 strafpunten verzameld en met een foutloze ronde van Van der Vleuten zou Nederland op gelijke hoogte blijven met de oprukkende Ieren. Op het losrijterrein bleek de hengst plotsklaps niet geheel fit, waardoor werd besloten Verdi niet meer in de tweede manche van start te laten gaan.

De overwinning in Aken ging naar de Fransen, voor de Duiters, die in beide omlopen werden geconfronteerd met een teleurstellend presterende Cornet Obolensky van Marco Kutscher. In beide manches tikte de schimmel hengst vier palen uit de lepels. De Ieren werden verrassend derde. Het was een zware landenwedstrijd, waarin slechts vier combinaties dubbel foutloos wisten te blijven. Onder deze vier de Duitser Marcus Ehning met de in Nederland gefokte hengst Plot Blue en zijn landgenoot Christian Ahlmann met Codex One.

Er volgen nog drie wedstrijden. Volgende week in het Zweedse Falsterbö, dan nog Hickstead en direct na de Olympische Spelen volgt Dublin. De laatste twee landen in deze competitie degraderen. Nederland heeft nu 25.5 punten en dat is slechts 7.5 punt meer dan de Zweden en de Ieren, die de laatste plaats delen met 18 punten.

Tussenstand FEI Nations Cup na Aken:

1) Duitsland - 37

2) Nederland - 25.5

2) Zwitserland - 25.5

4) Frankrijk - 24

5) België - 22

6) Groot-Brittannië - 20

7) Zweden - 18

8) Ierland - 18

  • Share this article