Nederlands dressuurteam wint GOUD op EK

Gold medal versie 2

Het Nederlandse dressuurteam won verrassend en met vier overtuigende proeven goud op het Europees kampioenschap in Aken. Dankzij een foutloze proef van Edward Gal en Glock’s Undercover N.O.P., die alleen meervoudig kampioene Charlotte Dujardin en Valegro voor zich moest dulden in het klassement van de Grand Prix, haalde het Nederlandse team goud binnen. Groot Brittannië won zilver, voor favoriet Duitsland restte brons. “Dit had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht”, vertelt bondscoach Wim Ernes.

Drie weken geleden, na de bekendmaking van het team op het NK in Ermelo, liet Ernes weten voor de bronzen medaille te gaan. “We hebben de laatste weken hard geoefend”, lachte Ernes in de persconferentie. “Je hebt hoop en verwachting. Het zat er al in om goud te halen, als we geen fouten zouden maken. Dat hebben we bijna niet gedaan. We hebben de meest kwaliteitsvolle paarden en zijn in de breedte gewoon heel sterk.”

“Ik denk dat we het meest blije team zijn. We hebben vier hele goede proeven gereden”, was de reactie van Edward Gal die met Glock’s Undercover N.O.P. de tweede beste proef van het toernooi reed. “Ik ben heel tevreden. Undercover voelde bij het naar binnen gaan een beetje gespannen, maar daarna voelde hij heel fijn aan. Ik had hem vanochtend wat gereden. Hij was toen al relaxed. Dat het warm was vandaag was ook een voordeel. In de ring is het heel rustig. Door de juryhokjes ben je heel beschut en het publiek zit ver genoeg weg. Dit is een mooi begin. Nadat Hans Peter had gereden ben ik in de vrachtwagen gaan zitten, met de airco aan en een colaatje erbij om me te kunnen concentreren.“

“Dat is nou een echte topruiter“, prijst Wim Ernes Edward Gal die met Glock’s Undercover N.O.P. een superieure Grand Prix reed. “Hij heeft top gereden. In het begin waren de juryleden wel wat voorzichtig met hun punten. Er zaten zoveel extra dingen in de proef. Alles is goed gegaan in de landenwedstrijd. Mijn jongens hebben gewoon top gereden.”

Gal legde de druk op de Britse Chalotte Dujardin en Valegro, die weliswaar de Grand Prix won met een percentage van 83,243%, maar het goud van Nederland niet kon afpakken. Dat had de Duitse Kristina Bröring-Sprehe nog wel kunnen doen, maar ook zij kon het niet waardoor ze zelfs met Deperados FRH en het Duitse team op de derde plaats eindigde.

Hans Peter Minderhoud ging lang aan de leiding met Glock’s Johnson TN (v.Jazz), om uiteindelijk als vierde te eindigen en bij te dragen aan het goud voor Nederland. "Echt blij zoals Glock's Johnson TN liep. Hij trok goed door. Jammer van de fout in de twee-ers. Hij was super te rijden.”

Diederik van Silfhout en Arlando N.O.P. hielden lang stand in het klassement, dat ze gisteren aanvoerden. Hans Peter Minderhoud was de eerste die Diederik van de toppositie afreed. Met een geweldige zevende plaats van Van Silfhout heeft Nederland drie ruiters bij de beste 7 in het klassement van de Grand Prix. Patrick van der Meer, die gisteren met een percentage van 72,4 het spits afbeet voor Nederland, staat 19e in het klassement. Alle vier de Nederlandse ruiters rijden zaterdag de Grand Prix Special.

Zaterdag gaat de dressuur verder met de beste 30 ruiters uit het klassement in de Grand Prix Special, zondag de finale met de Kür op Muziek waarin de beste 15 combinaties van start mogen gaan.

Landenklassement Europese Kampioenschappen Dressuur (3 beste resultaten per land tellen)
1. Nederland, 235,629
2. Groot Brittannië, 234,229
3. Duitsland, 231,157

Uitslag Grand Prix, landenwedstrijd Europees Kampioenschap Aken
1. Charlotte Dujardin (GBR), Valegro (v.Negro), 83,243%
2. Edward Gal (Oosterbeek), Glock’s Undercover N.O.P. (v.Ferro), 82,229%
3. Kristina Bröring-Sprehe (DUI), Deperados FRH (v.De Niro),
4. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek), Glock Johnson TN (v.Jazz), 77,568%
7. Diederik van Silfhout (Lunteren), Arlando N.O.P. (v.Paddox), 75,814%
19. Patrick van der Meer (Naaldwijk), Uzzo (v.Lancet), 72.400%

  • Share this article