Nederlands dressuurteam op weg naar Olympisch erepodium

Gal E kur DWF 6372 Border Maker

LONDEN - Na twee dagen dressuur Grand Prix kan worden geconcludeerd dat het Nederlandse dressuurteam hard op weg is naar het erepodium. De Olympische landenwedstrijd wordt voor het eerst over twee verschillende wedstrijden verreden: de Grand Prix en de Grand Prix Special, die dinsdag wordt verreden. Onder toeziend oog van bondscoach Sjef Janssen reed Edward Gal een zeer goede wedstrijd met Glock's Undercover en was Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival beter dan ooit te voren. Nederland staat op brons, achter de leidende de Britten en de Duitsers staan voorlopig op zilver.

Bondscoach Sjef Janssen is blij met het gat van bijna drie procent dat zijn team heeft geslagen met de nu op de vierde plek staande Denen. "Ik heb begrepen dat Anky zich aan haar opdracht heeft gehouden om een behoudende en foutloze rit te rijden. Edward heeft met Undercover gereden voor wat ze op dit moment waard zijn en Adelinde reed een proef zoals we van haar gewend zijn. Top.

Adelinde Cornelissen reed een ijzersterke proef, al moest ze even op gang komen. "Bij het binnenrijden van de wedstrijd ring was Parzival toch even verbaasd dat er zoveel publiek op de tribunes zat. Daardoor was hij het eerste stuk iets afgeleid en had iets last van spanning, maar na het achterwaarts gaan was dat over. Ik kon vanaf dat moment gas geven in de uitgestrekte draf en toen liep het verder goed. Die spanning, daar heb ik in het verleden vaker last van gehad, maar dat leidt bij mij niet meer tot stress. Ik heb Parzival tenslotte al een aantal jaren. Parzival was vanaf het achterwaarts gaan helemaal op mij geconcentreerd en het was goed. In de piaffe en passage reprises die hij zelf ook erg leuk vindt ging het niet alleen als vanzelf, maar voelde het ook als vanzelfsprekend. Anky en Edward hebben ieder voor zich goede proeven neergezet en wij hebben ook ons best gedaan!", aldus Cornelissen, die vertelde dat zij vanaf het ogenblik dat de aandacht van Parzival helemaal op haar was gericht er voluit tegenaan was gegaan. "Ik denk nooit na over de risico's die we dan lopen", aldus de amazone, die er nog eens met nadruk op wees dat Parzival niet alleen beter in vorm is dan ooit te voren, maar ook super fit.

Ook Edward Gal was zeer tevreden over zijn prestatie met Undercover. "Ik heb hem pas een half jaar en wat we vandaag hebben laten zien is toch onvoorstelbaar goed. In de piaffe reprises scoorden we enorm hoog en dat was volgens mij ook volkomen terecht. Piaffe en passage zijn hele sterke punten van dit paard, en toch kan hij nog zo veel beter", aldus Gal. Ook in het front heeft Undercover in het beeld aan kwaliteit gewonnen. "Ik kan hem nu gedurende de gehele proef heel mooi voor mij houden en ook mooi in het front. Dat komt ook tot uiting in de overgangen van passage naar piaffe en dan weer naar passage. Hij doet dat werk met speels gemak en dat geeft je als ruiter ook een heel fijn gevoel!".

Aan de leiding gaat de Britse Charlotte Dujardin met Valegro, die het publiek een fantastische rit voorschotelde en daarmee terecht won. Sprankelend van begin tot het einde met geen fouten in de proef en dat gekoppeld aan een enorme uitstraling. Voor het muisstille thuispubliek een absolute topprestatie van deze amazone. Adelinde staat tweede, voor de Duitse Helen Langehanenberg met de indrukwekkende Damon Hill. Ook zij reed een sterke proef, maar kon helaas voor haar het hele mooie beeld in de laatste lijn niet vast houden. Edward Gal staat op een voorlopige elfde plaats, terwijl Anky van Grunsven als 16e is geëindigd. Patrick van der Meer en Uzzo staan op de 25ste plaats. De in Haarlem wonende en voor Marokko uitkomende Yessin Rahmouni met Floresco staat als 49e op de laatste plaats, maar dat voor zijn debuut optreden op een zo groot concours als een prima verdienste worden gezien.

In de strijd om de landenmedailles - en daar gaat het in deze Grand Prix en de Grand Prix Special om - staat Groot-Brittannië op de eerste plek met een score van 79.407%, gevolgd door Duitsland met een score van 78.845% en dan volgt Nederland met een score van 76.809%.

"In de paardensport is niets zeker. Pas op dinsdag in de tweede wedstrijd die meetelt voor het eindklassement en met maar drie paarden in ieder team, dus geen weg te strepen resultaten meer, kan er nog van alles gebeuren. We zijn nog van niets zeker!", aldus een realistische Sjef Janssen.

  • Share this article