Nederland wint landenwedstrijd van Kopenhagen

Dutch team Copenhagen

KOPENHAGEN (KNHS) - Het Nederlandse ruiterteam dat in de Furusiyya FEI Nations Cup van Kopenhagen van start ging heeft de wedstrijd winnend weten af te sluiten. Jur Vrieling, die als chef d'équipe fungeerde, was met de KWPN goedgekeurde hengst Zirocco Blue VDL de enige combinatie die een dubbele foutloze ronde wist te noteren.

Na de eerste manche ging het Nederlandse team al aan de leiding. Dit dankzij foutloze ritten van Suzanne Tepper met KM Wish, Willem Greve met de KWPN goedgekeurde hengst Carambole en Jur Vrieling met Zirocco Blue VDL. Rabo Talent van het Jaar Hendrik-Jan Schuttert liet in die eerste manche met Up to Date een klein steekje vallen en kwam met één springfout aan de eindstreep.

In de tweede manche bleef Schuttert foutloos en noteerde Greve een springfout. Tepper noteerde drie springfouten. Als laatste vertrok interim teamcaptain Vrieling, die zich één springfout kon permitteren en met twee springfouten zou het Nederlandse ruiterkwartet gedwongen zijn een barrage te rijden. Vrieling liet het niet zo ver komen en bleef geheel foutloos. Daarmee eindigde het Nederlandse team met vier strafpunten op de eerste plaats. Frankrijk werd tweede met twaalf strafpunten, terwijl de Denen als derde eindigden.

Jur Vrieling vond het een moeilijke proef die in Kopenhagen was opgebouwd. "Het probleem zat in de laatste lijn. Er stond een steilsprong van planken, gevolgd door een sloot waar je in een gebroken lijn naar toe moest rijden. Dan volgde op vijf of zes kleine galopsprongen een driesprong. Ik heb in mijn gehele ruitercarrière nog nooit zo iets gezien en daar werden dan ook heel veel fouten gemaakt", aldus Vrieling. In de eerste omloop kreeg Schuttert een fout op hindernis drie. "Dat was een echte pechfout op de insprong van de dubbel, maar eerlijk is eerlijk, Hendrik-Jan herstelde zich ijzersterk en in de tweede ronde legden ze een briljante foutloze rit neer", aldus Vrieling. Ook over Willem Greve met Carambole was de interim chef d'équipe zeer te spreken. "Deze hengst sprong werkelijk in beide manches geweldig en is naar mijn mening een aanwinst voor de toekomst". Eneens over zijn partner Suzanne Tepper was Vrieling positief. "In mijn ogen reed Suzanne een hele sterke eerste ronde, maar in de tweede oogde Wish iets vermoeid. Zo maakte hij tweemaal een fout met de voorbenen op de achterste paal van een oxer. Die fouten maken ze anders nooit".

Over zijn eigen ritten was Vrieling ook best tevreden. "Ik ben vooral heel blij met de prestaties van Zirocco Blue VDL. Dit was zijn eerste landenwedstrijd en het paard mist nog even de ervaring. Daarom heb ik ook even getwijfeld of ik Zirocco Blue of Wonderboy, die meer ervaring heeft, zou inzetten. In de eerste manche was Zirocco Blue haast iets te gretig, maar in de tweede sprong hij zeer ontspannen", aldus Jur, die zich haastte om aan te geven dat bondscoach Rob Ehrens op afstand een grote invloed had gehad op de samenstelling van het team en de startvolgorden van de Nederlandse ruiters. "Alles is in goed telefonisch overleg met Rob gegaan en ik heb goed geluisterd naar zijn wensen".

Voor Nederland is deze zege de derde dit seizoen. Eerder won Nederland de Furusiyya Nations Cup wedstrijden in Al Ain en afgelopen week in La Baule, werden ze tweede in Drammen en derde in Lummen. Komende week komt het zilveren Olympische team van Londen aan de start in de landenwedstrijd in het Zwitserse Sankt Gallen en dat is dan meteen de eerste wedstrijd waarin Nederland punten kan proberen te pakken om zich te kwalificeren voor de finale van de 1e divisie, medio september in Barcelona.

In deze tweede divisie wedstrijd eindigden de Zweden op een gedeelde vijfde plaats, maar ze blijven wel aan de leiding gaan in deze klasse, voor de Noren, terwijl de Denen opklommen naar de derde plaats.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup:

1) Nederland - 4

- Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) - Up to Date HS (Kigali x Gandor F) - (4) - 0

- Suzanne Tepper (Holwierde) - KM Wish (Lux x Indoctro) - 0 - (12)

- Willem Greve (Markelo) - Carambole (Cassini II x Concerto II) - 0 - 4

- Jur Vrieling (Holwierde) - Zirocco Blue VDL (Mr.Blue x Voltaire) - 0 - 0

2) Frankrijk - 12

3) Denemarken - 16

4) Groot-Brittannië - 20

5) Zweden - 21

5) Polen - 21

7) België - 28

8) Zwitserland -29


  • Share this article