Nederland wint landenwedstrijd in Al Ain

ABU DHABI (KNHS) - Na drie Nederlandse springruiters in de tweede manche in de woestijn van de Verenigde Arabische emiraten was het al duidelijk. Nederland won de eerste wedstrijd in het kader van de nieuwe Furusiyya FEI Nations Cup wedstrijd. Een absolute glansrol was er weggelegd voor Frank Schuttert, die als debutant op het hoogste niveau in de springsport debuteerde met een dubbel foutloos parcours. Daarin slaagden uiteindelijk slechts vier van de 36 ruiters.<?xml:namespace prefix = o />

In de eerste manche behield Nederland uitzicht op een topklassering dankzij twee foutloze ritten. Aniek Poels stuurde Baggio II foutloos rond en even later deed Frank Schuttert dat met Winchester HS ook. Eric van der Vleuten, die met Wan Architect van start ging, noteerde in de eerste manche een springfout en dat deed ook zijn zoon Maikel van der Vleuten met Kisby.

In de tweede manche begon Eric van der Vleuten direct zeer sterk door foutloos te blijven. Aniek Poels had de pech dat haar paard Baggio II de één na laatste hindernis, een steil sprong met als bovenste onderdeel een witte plank, net te zwaar toucheerde waardoor hij viel. Frank Schuttert, die met Winchester onlangs nog de Grote Prijs van Jumping Amsterdam wist te winnen, bleef ook in de tweede manche foutloos en toen was reeds duidelijk dat Nederland deze landenwedstrijd had weten te winnen. Toch bracht Maikel van der Vleuten zijn paard Kisby aan de start en toen zij ook foutloos waren gebleven had Nederland de landenwedstrijd gewonnen met slechts vier strafpunten en zes punten voorsprong op Duitsland en Engeland, die de tweede plek deelden.

Feitelijk bestond het gehele Nederlandse team in meer of mindere mate uit debutanten. Frank Schuttert en Winchester zijn echte debutanten. Aniek Poels en Baggio II hebben voor Nederland wel eens landenwedstrijden gereden, maar dan in de 'provisonal league'. Eric van der Vleuten en Maikel, routiniers die samen ook deel uitmaakten van de equipe die de landenwedstrijd van 2011 wist te winnen in Sankt Gallen, reden beide echter paarden die op dit niveau debuteerden.

Bondscoach Rob Ehrens was logischerwijze erg blij met deze zege. "Het was best een pittige proef, met veel moeilijke lijnen. Parcoursbouwer Leopoldo Palacios had echt zijn best gedaan om er een smakelijke wedstrijd van te maken, waarin de tijd ook een rol speelde. Er stonden delicate steil sprongen in en echt brede oxers. Slechts vier combinaties bleven dubbel foutloos, dat zegt genoeg", aldus Rob Ehrens.

Frank Schuttert was zeer te spreken over zijn prestatie. "Ik was best gespannen, maar Winchester verkeerde in topvorm en dan is het net alsof de hindernissen niet hoog genoeg kunnen worden opgebouwd. Daarnaast gaf Winchester mij gisteren al een heel goed gevoel, waardoor ik met veel vertrouwen aan deze eerste landenwedstrijd in mijn jonge carrière kon en durfde te beginnen ", aldus de Frank, die op het ereschavot meer dan een hoofd boven zijn teamgenoten uittorende.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup (1.60m): <?xml:namespace prefix = o />

1) Nederland - 4
- Eric van der Vleuten (Mierlo) - Wan Architect (v. Springtime) - 4 / 0
- Aniek Poels (Swolgen) - Baggio II (Heartbreaker x Concorde) - 0 /
- Frank Schuttert (Ommen) - Winchester HS (Numero Uno x Nimmerdor ) - 0 /
- Maikel van der Vleuten (Mierlo) - Kisby (Kaiserwind x Lohberg) - 4
2) Groot-Brittannië - 10
3) Duitsland - 10
4) Frankrijk - 16
5) Saudie-Arabië - 17
6) Quatar - 38
7) UAE - diskw. 2e ronde
8) Egypte
9) Oekraïne

  • Share this article